Poďte k vode – Poďte do chorvátskych Vodíc

2015-08-08 07:00:00 |   |    | 

Turistická destinácia sa nachádza v širokej zátoke a je známa pre svoju živosť a bohatú turistickú ponuku. Vodice sú hrdé na svoju históriu a tradície. Navštívte preto kultúrne pamiatky, ktoré rozprávajú príbeh o minulosti Vodíc. Len 7 hodín cesty a vy sa ocitne v stredisku, ktoré disponuje všetkým čo k správnej dovolenke patrí.



 

Ubytovanie

Na výber máte z viacerých možností. Pre nenáročných sa tu nachádzajú mobilné domy. Ak máte radšej pohodlie a luxus, tak si môžete vybrať z penziónov a hotelov. Ubytovanie na súkromí či apartmánové domy disponujú kuchyňou pre tých, čo radi vedia, čo jedia. Gril na terase či v záhrade je súčasťou takmer každého domu či apartmánu. Väčšina apartmánov je lokalizovaných v píniových hájikoch, takže poobedňajšia siesta je príjemná.

 

Na pláži

Leňošenie na pláži je to, čo väčšina z nás plánuje na dovolenke pri mori robiť. Pláže sú tu udržiavané a čisté. Pozvoľným vstupom do mora láka stredisko množstvo rodín s malými deťmi. Priezračná voda je zas rajom pre potápačov. Na plážach máte k dispozícii aj atrakcie pre najmenších no i rôzne športoviská. Vodné skútre, člny či iné vodné atrakcie sú samozrejmosťou. No ak nič z toho nie je pre vás, tak si tu oddýchnite pri masáži priamo na pláži. Na desiatu si zakúpte varenú kukuricu, tá tu rozvonia všade, nakoľko ju tu miestni predávajú priamo na pláži. Ak si chcete dopriať obed v jednej z miestnych reštaurácii, tak si určite vyberte čerstvé grilované morské špeciality alebo pečené jahňacie mäso a spláchnite to domácim vínom maraština. Ak sa náhodou zatiahne obloha, tak si prenajmite auto, bicykel či motorku a vyberte sa tráviť aktívnejšie deň po okolí Vodíc.

 

Atrakcie

Pre tých pohodlnejších či unavených premáva po meste v hodinových intervaloch vláčik. Prechádzka po promenáde či centre Vodíc ponúka každý večer niečo nové - výstavu obrazov, pouličný predaj limonády či zmrzliny, divadelné predstavenia, živú hudbu z terás reštaurácií, predaj suvenírov a množstvo iných lákadiel, ktoré spríjemňujú večernú prechádzku mestom.

Cez deň sa vyberte po stopách kultúry a spoznávajte históriu strediska prehliadkou pamiatok.  Navštívte Kostol svätého kríža - gotický kostolík postavený na začiatku 15. storočia. Počas letných mesiacov sa tu koná aj výstava moderného umenia. Čorić veža by mala byť vašou ďalšou zastávkou na potulkách mestom. Bola postavená v roku 1646 a kameň, z ktorého je postavená bol dovezený z ostrova Brač. Nádvorie sa dnes používa ako priestor pre amfiteáter počas leta, no veža je verejnosti zavretá vzhľadom na podmienky v akých sa nachádza. Farský kostol Svätého kríža so zvonicou bol postavený na základoch starej kaplnky v barokovom štýle. Zvonica sa stavala 20 rokov a má dva balkóny. Kostol proroka Eliáša bol postavený v roku 1298 a až v roku 1493 bol venovaný svätému Eliášovi. Kostol obklopuje múr a predpokladá sa, že vedľa bol cintorín. Dnes sa tu ľudia zhromaždia len raz za rok, a to 20. augusta.

 

Fakultatívne výlety

Národný park Kornati

Park je často spomínaný ako morský raj. Ide o súostrovie pozostávajúce z 89 nezabudnuteľných ostrovov, ostrovčekov a koralov. Rozloha zaberá asi 220km2 a vďaka členitosti pobrežia, zachovanej prírode a bohatstvu morského ekosystému bol vyhlásený park za chránenú oblasť. Množstvo kancelárií, ale aj majiteľov lodí počas leta denne organizuje okružné plavby. Vyráža sa v ranných hodinách a prichádza sa späť na pevninu v popoludňajších. Väčšinou plavba zahŕňa aj obed, prehliadku zaujímavých miest a jedno až dve zastavenia na plávanie a šnorchlovanie. V závislosti od typu vás to bude stáť 200-300 kún.

 

Národný park Krka

Približne 22 kilometrov od Vodíc sa nachádza tento park známy pre svoje vodopády, kde najznámejšie sú Skradinské. Okúpte sa vo vodopádoch, prehliadnite si jedinečnú flóru a faunu alebo sa vyberte loďkou po rieke a navštívte tu ostrovček Visovac, kde sa nachádza františkánsky kláštor a múzeum.

 

Vranské jazero

Asi pol hodinka jazdy na sever od Vodíc sa nachádza prírodný fenomén – Vranské jazero. Ide o prírodné jazero - zatopené krasové pole. Prechádzka okolo jazera či na bicykli vám umožní nasávať všetky krásy navôkol. Jazero je domovom mnohým druhom vzácneho vtáctva, tak si nezabudnite ďalekohľad. Športoví rybári si tu tiež prídu na svoje.

 

Šibenik

Mesto ležiace pri ústí rieky Krka leží pod skalným bralom a nachádza sa len asi 13 kilometrov od strediska Vodice. Šibenik je nádherným mestom lákajúci mnoho turistov. Dominantou je pevnosť sv. Mikuláša. Nevynechajte návštevu katedrály sv. Jakuba, ktorá je vystavaná len z kameňa privezeného z ostrov Brač. Kostolíky, Kniežací palác, Biskupský palác, pevnosť sv. Anny, renesančná radnica a mnoho ďalších pamiatok stojí na potulkách mestom za vašu pozornosť. 

 

Ostrov Murter

Asi 25 minút jazdy autom a ocitnete sa na ostrove, na ktorý sa dostanete cez padací most z mestečka Tisno. Kamienková, ale aj piesková pláž vám ponúknu trošku súkromia. Hlavné mesto ostrova Murter pozostáva z úzkych uličiek často končiacich pri mori. Prezrite si tu miestne pamiatky alebo si prenajmite jachtu v prístave a prebádajte tú morskú časť.

Ďalšími ostrovmi v blízkosti Vodíc sú ostrov Zlarin či Prvić. Je len na vás kam sa vyberiete. Ak ste dobrodružnejší typ, tak sa nechajte nahovoriť na nočnú plavbu.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
3.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa