Výlet do Beneluxu – Využite výhody Interrail a zažite výlet ako z filmu

2015-09-09 08:00:00 |   |    | 

Blíži sa jeseň a s ňou sa postupne od morí presunieme na výlety do oblastí, ktoré sú viac zastúpené kultúrou. Z nich môže byť veľmi zaujímavou dovolenkovou alternatívou návšteva Beneluxu. Aby ste sa mohli po týchto krajinách presúvať pohodlne a bez akýchkoľvek obmedzení, môžete opäť využiť cestovateľský pas Interrail. Železnicou sa pohodlne dostanete do vami zvolených destinácií, kde si môžete vychutnať hneď tri krajiny naraz.



 

Päť dní za 264 eur

 

Interrail pas si vyberajte podľa toho, koľko dní plánujete cestovať. Najlacnejšou alternatívou je kúpiť si pas za 264 eur, ktorý vás oprávňuje cestovať päť dní v časovom období desiatich dní. Keď si vezmete v úvahu čas, ktorý chcete zostať v jednotlivých štátoch, táto verzia sa vám oplatí, pretože najdlhší úsek absolvujete zo Slovenska a ten trvá v závislosti od spojov od 13 do 19 hodín. Čiže následne vám ešte zostanú tri dni na to, aby ste sa voľne pohybovali po týchto troch štátoch. Ak chcete zotrvať v Benelux dlhšie, môžete si kúpiť za 374 eur 10 cestovateľských dní v rozmedzí 22 dňoch. Pokiaľ sa plánujete neustále presúvať a stráviť na dovolenke viac času, môžete kúpiť neobmedzený 15 dňový pas za 414 eur. V tom prípade vám odporúčame, aby ste Benelux spojili aj s návštevou iných krajín. Keď vezmete v úvahu, že sa môžete vlakmi presúvať aj v noci, takto môžete zároveň ušetriť aspoň na časti nákladov aj za ubytovanie.

 

Belgicko so zastávkou v Nemecku

 

Najideálnejšie je začať s výletom do Belgicka. Zo Slovenska sa tam najlepšie dostanete cez Nemecko. K dispozícii máte niekoľko alternatív. Najmenší počet prestupov sú dva, najviac môžu byť štyri. Obyčajne sa prestupuje najprv vo Viedni, kde idete pohodlne až do Nemecka, zväčša do Frankfurtu, kde následne prestúpite na vlak do Bruselu. Pri dobrom zložení spojov môže táto cesta trvať 13 hodín. Ak budete mať viac prestupov a budete musieť na vlaky čakať, môže to byť aj o šesť hodín dlhšie. Preto treba vopred rozumne kalkulovať a vymyslieť si to najkratšie spojenie. Ak si aktivujete pas na ten konkrétny deň, nemusíte cestovať plynule v jednom kuse. Odporúčame vám teda urobiť si prestávku v Nemecku, aby ste si urobili výlet aj do ďalšej krajiny a trošku sa počas cesty občerstvili. Vopred rátajte s tým, že cesta do Bruselu trvá z Frankfurtu 3 hodiny, takže si dajte ešte ďalšiu rezervu na to, aby ste stihli prísť včas, pokiaľ vám vyprší tento jeden deň. Rovnako sa môžete zastaviť v podstate kdekoľvek po ceste a pozrieť si dané mesto.

 

Zastávky

 

Keď sa už budete presúvať do ďalších krajín Beneluxu, skúste si to naplánovať tak, že si počas dňa urobíte zastávky vo viacerých mestách, aby ste poriadne využili váš pas. Potom si zase na pár dní naplánujete návštevu niektorého z väčších miest, aby ste mohli následne pokračovať ďalej.

 

Belgicku si môžete obzrieť napríklad tieto lokality:

 

Brusel – vašou prvou zastávkou po príchode zo Slovenska bude Brusel. Tam si pokojne môžete vziať ďalšie dva dni na jeho obhliadku a potom cestovať niekde inde. V prvom rade je hlavnou atrakciou historické centrum s gotickými budovami a nádhernou radnicou. V jeho blízkosti sa nachádza aj známa socha cikajúceho chlapčeka. Potom je to taktiež Park miniatúr a blízke Atómium. Ak vám zvýši dostatok času, môžete sa prejsť aj po budove Európskeho parlamentu.

 

Antverpy – tie sa nachádzajú do hodiny cesty od Bruselu. Ak by ste už v meste nestihli nič iné, istotne si pozrite aspoň tunajšiu železničnú stanicu, ktorá patrí medzi najkrajšie budovy v krajine. Veľkým lákadlom je opäť centrum mesta, kde je jeho dominantou veľká gotická katedrála a radnica. V meste sa nachádza aj najstaršia ZOO v tejto krajine.

Gent – od Antverp je to opäť len hodina cesty. Ide o veľmi pekné stredoveké mestečko. Má skvelú atmosféru a gro jeho pamiatok sa opäť nachádza v centre, takže sa tam môžete pohodlne presúvať bez toho, aby ste mali dodatočné investície na dopravu. Pozrite si jednotlivé budovy, katedrálu, radnicu a oddýchnite si v jednej z tunajších kaviarní.

 

Zastávky v Holandsku

 

Rotterdam – z Gentu sa do Rotterdamu dostanete do dvoch hodín a v tom ideálnom prípade s jedným prestupom. Po prechode do Holandska sa už môžete pustiť do skúmania tohto mesta. V meste sa nachádza veľký podmorský svet, v ktorom si môžete pozrieť mnohé unikátne živočíchy. Veľmi obľúbené je aj Múzeum holandskej architektúry a Námornícke múzeum.

 

Haag – ten sa od Rotterdamu nachádza len 20 minút cesty vlakom. V Haagu nájdete ideálne spojenie moderného mesta s históriou. Tým hlavným lákadlom je stará historická budova radnice a taktiež Peace palace, štátna administratívna budova s príjemným parkom. V meste sa nachádza niekoľko významných galérií a múzeí a vynechať by ste nemali ani mnohé kultúrne podujatia.

 

Amsterdam – necelá hodina ďalšej cesty vám bude stačiť a dorazíte do Amsterdamu. Cestu si môžete rozplánovať tak, že z Gentu vyrazíte skoro ráno, v Rotterdame strávite dopoludnie, v Haagu môžete byť až do večera a potom sa môžete vybrať do Amsterdamu, kde opäť zostanete pár dní. Jeho lákadlom sú samotné historické uličky so stovkami bicyklov, kanálov a malých mostíkov. Nachádzajú sa tam aj významné galérie s originálmi malieb Rembrandta a Van Gogha. V podvečer si môžete zájsť aj na zápas tunajšieho veľkoklubu Ajax Amsterdam.

 

Zastávky v Luxembursku

 

Z Amsterdamu sa budete musieť vracať opäť cez Belgicko. Do Bruselu je to bez prestupov s rýchlovlakom približne dve hodiny. A odtiaľ to máte ďalšie tri bez prestupu do Luxemburgu. V meste sa nachádza napríklad kráľovský palác a nádherná katedrála. Na Slovensko sa odtiaľ budete vracať cez Nemecko. Cesta bude trvať minimálne 13 hodín a pred vami budú dva až štyri prestupy.

Zdroj/autor: interrail.eu, slovakrail.sk, wikipedia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa