Tomuto mestu sa vyhnite, keď Atlético a Real súperia

2015-09-23 12:00:00 |   |    | 

Od tohto roka fungujú priame letecké linky do ďalšieho obľúbeného španielskeho mesta. Madrid vám toho môže veľa ponúknuť. Či ste fanúšikom športu, nakupovania, histórie alebo dobrého jedla, mali by ste si naň vyhradiť viacero dní, pretože po objavení ďalšej čarovnej uličky budete mať pocit, že toho ešte stále nemáte dosť a musíte ho prezrieť dôkladne a ešte raz.



 

Futbal vládne mestu

 

Celé Španielsko žije futbalom, no Madrid sa môže pochváliť niečím špecifickým. V tomto meste našli domov až dva veľkokluby, ktoré neustále miešajú karty vo futbale a objavujú sa na čelných priečkach nielen v domácej lige, ale aj v Lige majstrov. Veľkú časť turistov tak do Madridu prilákajú práve ich dva slávne kluby – Atlético a Real. I slovenské cestovné kancelárie ponúkajú špecializované výlety na ich zápasy. No pokiaľ plánujete v Madride stráviť viac dní, môžete si prostredníctvom ich služieb zakúpiť aspoň vstupenku. Víkendy, keď sa tieto stretnutia hrajú, sa celé mesto premení na jeden veľký karneval. Tisíce fanúšikov vítajú svojich obľúbencov a volajú im na slávu. Z turistického hľadiska sa preto vtedy snažte vyhnúť týmto lokalitám, pretože sa zaseknete v zápche, z ktorej sa nebudete vedieť dostať preč. Ak si chcete obzrieť štadióny a prislúchajúce múzeá, vyberte sa tam počas pracovných dní, keď oba kluby ponúkajú prehliadku v priestoroch, do ktorých za iných okolností môžu len tie najväčšie hviezdy.

 

Neopakovateľná ZOO

 

Madridská ZOO patrí k tým najlepším v Európe. Snažia sa totiž vybudovať moderný svet zvierat, kde sa k nim ľudia dostávajú do čo najbližšieho kontaktu. Samozrejmosťou sú teda časti, kde sa môžete stretnúť priamo aj s exotickými zvieratkami, pohladkať ich a zapózovať s nimi na fotografiách. Nachádzajú sa tam viaceré exotické druhy, špeciálnu sekciu majú plazy a pavúky, nazrieť môžete aj do simulácie dažďového pralesa, japonských záhrad, ale aj do delfinária. ZOO je veľmi veľká, ak si ju chcete dobre obzrieť, v tom prípade si na ňu vyčleňte radšej aj väčšiu časť dňa. Aby ste na vstupenkách ušetrili, kúpte si ich prostredníctvom online predaja, pretože v niektoré dni vás takto vyjde aj o polovicu lacnejšie. V závislosti od daného dňa sa cena pohybuje od 18 eur vyššie. V parku sa nachádzajú aj občerstvovacie zariadenia s rôznymi netradičnými, ale aj deťmi obľúbenými pochúťkami.

 

Množstvo galérií a múzeí

 

Toto mesto je známe viacerými oddychovými zónami a parkmi. Takže sa tam môžete tešiť aj na skvelé miesto pre pikniky a oddych. Príjemne teplo je tam do neskorej jesene, takže i v mesiace, keď je u nás chladnejšie, sa tam budete cítiť výborne. Keď sa poprechádzate po jednotlivých uličkách, môžete zájsť aj do niektorých z múzeí a galérií. Tie hlavné, ktoré ponúkajú znamenité zbierky španielskych umelcov, sú aj v tomto prípade zadarmo. Pre zľavnené vstupy do iných pamiatok môžete využiť aj Madrid Card. Veľmi peknou zastávkou je Krištáľový palác. Ide o veľkú sklenenú budovu, ktorá za krásneho slnečného počasia hrá všetkými farbami a prináša jeden z nezabudnuteľných zážitkov. V podstate ide o veľmi jednoduchú atrakciu, ktorá však ponúka nádhernú hru prírody a ľudského umu.

 

Kúsok Egypta uprostred Španielska

 

V Madride sa nachádza aj pre niekoho možno trošku nečakané prekvapenie. Uprostred mesta totiž natrafíte na egyptskú svätyňu. Templo de Debod v minulosti skutočne sídlil až v ďalekom Egypte. V tejto krajine však postupne chátral a strácal na svojej kráse. Tieto dva štáty sa nakoniec dohodli na jeho darovaní a v roku 1972 na presunutí do Madridu. Tam bol kameň po kameni znova postavený do pôvodnej podoby a zrenovovaný. Chrám sa nachádza na peknom návrší, odkiaľ je nádherný výhľad na mesto. Jedinečná pamiatka, ktorú by ste si istotne nemali nechať ujsť.

 

Na čom skvelom si pochutiť?

 

Každý kút Španielska sa zákonite spája aj s dobrým jedlom, pri ktorom domáci trávia dlhé hodiny a takto sa stretávajú pri vášnivých rozhovoroch. Tou hlavnou pochúťkou je paella, typické jedlo z „jedného hrnca“, ktoré sa pripravuje spolu s ryžou, morskými živočíchmi, zeleninou a ďalším druhom mäsa. Obísť by ste nemali ani niektorý z tapas barov, kde si môžete pochutiť na rôznych malých chuťovkách. Nezabudnite ochutnať najmä tunajšiu obdobu sušeného mäsa a skvelé olivy. Mnohými turistami je mimoriadne obľúbená tortilla s rôznymi plnkami. Zo sladkostí v meste víťazí zmrzlina. V Madride robia podľa Španielov jednu z najlepších zmrzlín v tejto krajine. Po týchto hodoch si istotne nechajte miesto aj na churros. Ide v podstate o istú obdobu našich šišiek, robí sa to z odpaľovaného cesta, po vypražení sa obalia v ochutenom cukre a potom sa namáčajú v čokoláde.

 

Okolité pohorie a čarovné dedinky

 

V Madride síce nenájdete more ani veľkú rieku, no môžete sa tešiť z iného bonusu. A tým je nádherná okolitá príroda. Úžasné hory v jeho okolí sú veľmi blízko od centra, a tak vám nebráni nič v tom, aby ste si naplánovali aj nejakú menšiu túru. Pozor na horúce dni, v tomto prípade je preto ideálnejšia jesenná turistika. Taktiež sa tam nachádza viacero malých dediniek, keď každá z nich má svoje čaro. Oproti rušnému Madridu ponúkajú príjemné miesto na oddych a odpútanie sa od každodennej reality.

Zdroj/autor: gomadrid.com, madridtourist.info, touropia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa