Štokholm – Kráľ severských veľkomiest

2015-09-27 07:00:00 |   |    | 

Severské krajiny sú priam ideálne na jesennú dovolenku. Vtedy totiž dostávajú tú správnu atmosféru, keď si môžete vychutnať ich krásu a taktiež užiť okolité pamiatky. Štokholm je pohodlne dostupný priamymi letmi cez Viedeň alebo Prahu. Odtiaľ lietajú letecké spoločnosti každý deň, takže nie je problém uspôsobiť si výlet vlastným potrebám. A keď už budete v hlavnom meste Švédska, istotne si urobte aspoň jeden výlet aj niekde na vidiek v obklopení nádhernej prírody.



 

Nezabudnite opäť na kartu

 

Zľavová mestská karta nesmie chýbať ani v Štokholme. I keď stojí na pomery iných lokalít viac peňazí, v pomere k tunajším cenám a najmä možnostiam, ktoré vám ponúka, sa vám vyplatí. V prvom rade sa Stockholm Card ponúka na 48, 72 alebo 120 hodín. Počíta sa vám teda od momentu, keď kartu zaktivujete a nie podľa dní, čím by ste mohli pri neskoršej aktivácii prísť aj o polovicu dňa. Ceny pre dospelého človeka sú v týchto troch verziách 81, 95 a 122 eur. Čím viac dní budete kartu využívať, tým to bude pre vás teda výhodnejšie. Za túto cenu dostanete bezplatný vstup až do 75 pamiatok, múzeí a najobľúbenejších atrakcií. K tomu máte zadarmo aj dopravu a ako bonus navyše aj zľavy do ďalších pamiatok.

 

Živé a moderné mesto

 

Výhodou Štokholmu je, že ide o veľmi živé mesto, v ktorom si každý návštevník nájde presne to, čo mu vyhovuje. Keď hľadáte kultúru, zájdite si do niektorej z galérií, na večerné programy alebo neustále nové podujatia v meste. Ak máte radi históriu, vyberte sa do starého historického centra. Pokiaľ máte radi nočný život, k dispozícii máte množstvo podnikov, v ktorých si nielen zatancujete, ale sa aj zabavíte na komediálnych šou a kabaretoch. A pokiaľ chcete vidieť moderné mesto s krásnymi vyhliadkami, stačí si len vybrať, ktorú z týchto atrakcií uprednostniť. Jednoducho v Štokholme sa spája veľa prvkov, ktoré uspokoja aj toho najnáročnejšieho cestovateľa.

 

Staré mesto Gamla Stan

 

Medzi turistami je to najobľúbenejšia časť Štokholmu. Tomu však zodpovedá i ich počet, takže sa pripravte na typicky preplnené uličky. Pri túlaní sa jednotlivými časťami sa obzrite najmä po tunajšej architektúre. Nádherné farebné domčeky nesú so sebou veľký kus dejín, keďže niektoré z nich pochádzajú z 12. storočia. Okrem mnohých hlavných pamiatok sa tam nachádza aj množstvo charizmatických kaviarní a reštaurácií. I v prípade horšieho počasia sa budete mať stále kde ukryť a nasať švédsku atmosféru.

 

Vasa múzeum

 

Ani v múzeách nemusí byť taká nuda, ako by ste sa obávali. Stačí nájsť to správne, ktoré vás vie perfektne osloviť. Vasa múzeum nie je náhodou najnavštevovanejšou pamiatkou v tomto meste. Môže za to obrovská vojnová historická loď Vasa, po ktorej sa budete môcť prejsť aj vy a pozrieť sa tak, aký bol v minulosti život námorníkov. Má tri oddelené časti, ktoré vás postupne zavedú od podpalubia až do lepších kajút. Pri nej sa navyše nachádza aj veľké námornícke múzeum, ktoré láka milovníkov takýchto atrakcií.

 

Kráľovský palác

 

Švédsko je monarchiou, a tak v meste nemôže chýbať ani ďalšia hrdá pýcha tejto krajiny, ktorou je kráľovský palác. Na rozdiel od toho anglického, ktorý je prístupný iba počas leta, štokholmský si môžete pozrieť kedykoľvek počas roka. Má totiž viac ako 500 miestností, a tak môže vo svojich veľkých priestoroch prichýliť nielen múzeá, ale aj istú časť komnát sprístupniť verejnosti. Ide väčšinou o staré historické izby a pozrieť si môžete aj časť reprezentatívnych priestorov.

 

SkyView

 

K tradične obľúbeným atrakciám patria aj skvelé vyhliadky. V Štokholme si na to pripravili veľmi zaujímavú atrakciu, ktorá sídli na vrchole Ericsson Globe. Nejde o klasický veľký kolotoč ako ponúkajú ostatné mestá. Tentoraz nádhernú panorámu ponúka obrovská sklenená guľa, ktorá vás vytiahne na vrch budovy akoby výťahom. Odtiaľ si potom môžete najlepšie pozrieť celé mesto.

 

Nobelovo múzeum

 

Pokiaľ vás zaujímajú aj moderné dejiny a výnimoční ľudia, toto by malo byť vašou povinnou zastávkou. V Nobelovom múzeu sa môžete dozvedieť viac o jednotlivých držiteľoch tejto ceny. Miestnosti a poschodia sú rozdelené podľa okruhu, za ktorý boli dané ceny odovzdané. Ide o veľmi moderne pôsobiace múzeum, s mnohými modernými pomôckami, vďaka čomu sa zaujímavým interaktívnym spôsobom naučíte viac o významných priekopníkoch.

 

Veľkolepý zábavný park i skanzen

 

Nové atrakcie v zábavných parkoch majú síce svoje čaro, no až keď navštívite Gröna Lund s jeho správnou dávkou nostalgie, ktorú striedajú adrenalínové novinky, chytí vás to za srdce a prebudí vo vás malé dieťa z minulosti. Krásne historické kolotoče a mnohé časti zakladajúce si na pestovaní tradícií sú ďalším z klenotov Štokholmu. No a pokiaľ máte radi atrakcie takéhoto staršieho typu, istotne si nenechajte ujsť ani open air skanzen. Herci v tradičných odevoch vás vždy uvedú do daného obdobia a oboznámia vás s tunajším životom. Veľkou zaujímavosťou je malá ZOO, ktorá je jeho súčasťou a pozostáva iba zo zvierat, ktoré vo Švédsku žili aj v dávnej minulosti.

 

Zdroj/autor: visitstockholm.com, nomadicmatt.com, virtualtourist.com, fodors.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa