Keď ožívajú staré grécke báje a povesti – Spoznajte Grécko odhaľovaním histórie

2015-10-03 07:00:00 |   |    | 

Určite si pamätáte, keď ste v rámci „povinného čítania“ v školských laviciach museli preštudovať knižku so starými gréckymi bájami a povesťami. Dodnes bývajú postavy z nich v rôznych vedomostných súťažiach . Ale ako vlastne dnes vyzerajú miesta, kde sa báje odohrávali?



 

Zradná päta

 

Prenesme sa teraz do najznámejšej veštiarne celej antiky, do Delf. Po radu si sem chodili nielen bohatí vladári, ale aj obyčajní ľudia. Kňažka Pýtia sa pôstom, kúpeľom a nakoniec omamným dymom z vavrínového a myrhového lístia chystala na každú veštbu. Prostredníctvom nej bohovia Olympu prezradili smrteľníkom ich osud, ktorý ich vždy dostihol. Jednou z najslávnejších predpovedí, bol pád Achillea v Tróji. Jeho matka, morská víla Tetis, ho ešte ako malého ponorila do posvätnej rieky Styx, vďaka ktorej bol Achilles nesmrteľný. Jeho jediným zraniteľným miestom bola päta, za ktorú ho matka pri ponáraní držala. Tá sa mu stala i osudnou. Dnes môžete v „osudovom meste“ nájsť viaceré pamiatky, zapísané sú do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Pri návšteve by ste si nemali nechať ujsť Apolónov chrám s delfskou veštiarňou, štadión a svätyňu Atény a zaujímavý je aj Kostalský prameň.

 

V centre kultúry

 

Pri putovaní po antických miestach zaručene nemôžete vynechať Atény, hlavné mesto Grécka. V súčasnej búrlivej ekonomickej dobe je preslávené nielen mytologickou históriou, ale aj veľkými protestmi občanov, no radšej sa vráťme k celkovej atmosfére mesta. Tá je príjemná, ozvláštnená rušnými kaviarňami a mnohými chodníkmi lemujúcimi staroveké pamiatky veľkomesta. Tými najzvučnejšími sú Akropolis, antická Agora, Múzeum antického umenia Grécka a Kyklád, Benaki múzeum Pireos Annexe a samozrejme Chrám Dia Olympského.

Ak ste neboli na Akropole, tak ste neboli v Aténach,“ to vám povie nejeden turista, ale i domáci. Dórsky chrám je spomienkou na najslávnejšie obdobie veľkomesta a je viditeľný takmer z každého miesta. Spolu s ním sa na návrší vypína aj vladársky palác a opevnenie. Antická Agora bola miestom stretávania v starovekom Grécku. Tu sa vybavovala administratíva, obchod a riešil sa politický a sociálny systém. Vystupoval tu aj svetoznámy filozof Sokrates, či svätý Pavol.

Ak túžite navštíviť najstaršie a možno aj najlepšie múzeum tejto krajiny s viac ako 20 000 exponátmi, tak príďte do Benaki múzeum Pireos Annexe. Druhým výnimočným zberateľským miestom historických pamiatok je Múzeum antického umenia Grécka a Kyklád. Je v súkromných rukách a má najväčšiu zbierku Kykladského umenia na svete. Najmocnejšiemu spomedzi bohov bol postavený chrám nesúci názov Chrám Dia Olympského. Jeho staviteľ, grécky tyran Peisistratos si pravdepodobne chcel nakloniť na svoju stranu „vládcu bohov,“ a tak začal stavať najväčší chrám v Grécku. Nebolo mu však dožičené dostavať ho, dokončil ho o sedem storočí neskôr rímsky cisár Hadrián.

 

S bojovným duchom

 

Dejepiscom a milovníkom histórie je isto známy spor medzi Aténami a Spartou, ktorý vyústil do viacerých vojen. Pozrieme sa preto teraz do starovekého mestského štátu, do Sparty. Mesto sa nachádza na juhovýchode Peloponézskeho polostrova a má zaujímavú históriu. Podľa mýtickej báje vládol v Sparte kráľ Menelaos, ktorý mal manželku krásnu Helenu. Práve tu uniesol trójsky princ Paris, čo vyvolalo Trójsku vojnu, v ktorej zahynuli mnohí grécki hrdinovia. Pri hľadaní pamiatok v tomto meste budete s najväčšou pravdepodobnosťou sklamaní. Bájne mesto si uchovalo len málo zo svojej histórie a stalo sa moderným mestom bez svojich koreňov. Za návštevu možno stojí staré antické divadlo, z ktorého tiež veľa neostalo.

 

Milovníci antickej kultúry a histórie, ak chcete zrealizovať svoje sny na skutočnosť navštívte bájne grécke mestá a kochajte sa nimi. Odvďačia sa vám svojou atmosférou a autentickosťou.

 

Zdroj/autor: ancient.eu, dromedar.sk, odysseus.culture.gr/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa