Brusel je nielen administratívnym mestom, zažijete v ňom veľa zábavy

2015-10-31 07:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Belgicka sa nám najskôr spája s fungovaním Európskej komisie. Práve kvôli tomu ho berieme skôr ako úradnícku a na cestovanie trošku nudnú lokalitu. Opak je však pravdou. I v Bruseli si každý príde na svoje a množstvo zaujímavých lokalít a atrakcií vám pripraví skvelý program na predĺžený víkend. Sledujte teda ceny lacných leteniek alebo pohľadajte pobyt za prijateľnú cenu a už teraz môžete začať plánovať, kde všade sa pôjdete pozrieť.



 

Grand-Place

 

Vaše prvé kroky po prílete budú istotne viesť na námestie Grand-Place. Ide totiž presne o to zaujímavé centrum, ktoré často vídať aj na propagačných záberoch z Bruselu. Jeho čaro spočíva v okolitých budovách postavených v gotickom štýle. Nachádza sa tam zároveň viacero pamiatok, takže si takto zároveň môžete naplánovať dlhší program. Zároveň ide aj o akési srdce mesta. Námestie je neustále čulé, nájdete tam mnoho umelcov a môžete si vychutnať oddych aj v takejto netradičnej podobe. Taktiež sa tam nachádzajú viaceré podniky, takže sa tam môžete aj občerstviť. Námestie Grand-Place sa začalo budovať na prelome 10. a 11. storočia. Postupne tam vyrástli jednotlivé impozantné budovy a už v tých časoch tvorilo hlavnú časť tohto mesta a zohrávalo významnú úlohu pri viacerých zhromaždeniach.

 

Radnica

 

Dominantou námestia je nepochybne historická radnica, ktorej dejiny výstavby siahajú do 15. storočia. Postupne pribúdali jej jednotlivé časti, až sa z nej stala táto rozsiahla budova. Po jednom z bombardovaní však Bruselčania prišli o jej značnú časť, ktorú museli následne kompletne zrenovovať. Radnica je stále otvorená aj pre verejnosť. O možnosti prehliadky sa môžete informovať priamo pri vstupe. Nie je potrebné vopred sa objednávať, no v niektorých prípadoch si budete musieť počkať na to, pokiaľ sa poskladá väčšia skupina, aby ste si mohli interiéry pozrieť aj spolu so sprievodcom.

 

Ikonická soška

 

Neďaleko tohto námestia sa nachádza istotne najcharakteristickejšia časť Bruselu. Ide o ikonickú sošku cikajúceho chlapčeka, ktorá sa stala symbolom tohto mesta. Vymodelovaná bola v 17. storočí a spájajú sa s ňou rôzne legendy. Podľa niektorých malo ísť o neposlušné dieťa, ktoré si takto uľavilo priamo v centre, podľa iných šlo o významný moment, keď tento chlapček malou potrebou uhasil menší požiar v meste. Pravdou však je, že autor takto chcel poukázať na problémy s pitnou vodou, ktoré vtedy v Bruseli mali. Žartovná soška a fontánka zároveň láka k sebe stále stovky turistov. I keď je po väčšinu roka chlapček nahý, pri rôznych príležitostiach ho zvyknú obliekať do rôznych kostýmčekov. Na sebe mal už tak rôzne kroje, ale aj historické obleky.

 

Majestátna katedrála

 

V Bruseli sa nachádzajú aj dve nádherné a významné katedrály. Prvá sa volá Katedrála sv. Michala archanjela a sv. Guduly. Zasvätená je dvom hlavným patrónom tohto mesta. Začala sa stavať už v 11. storočí, no definitívne bola ukončená až o 4 storočia neskôr, pričom zároveň prešla aj zmenou štýlu, keď bola dostavaná v dominantnejšej gotike. Táto katedrála sa nachádza v blízkosti hlavnej stanice. V Bruseli môžete nájsť viacero krásnych historických kostolíkov, no spomedzi nich vyniká ešte aj Notre-Dame du Sablon. Pôvodne šlo len o malú kaplnku, ktorú postupne prestavali na túto nádhernú neskorogotickú stavbu, v ktorej sa nachádzajú aj hrobky tunajších významných rodov.

 

Atómium s kúskom Európy

 

Pri návšteve niektorých atrakcií je vhodné využiť aj bruselskú zľavovú kartu. Vďaka nej získate zvýhodnené vstupné do viacerých atrakcií. Medzi ne patria aj veľmi populárne Atómium a Mini Európa. Tieto atrakcie sa nachádzajú blízko seba, takže ich môžete navštíviť naraz a ušetriť tak čas. Mini Európa je park, v ktorom nájdete charakteristické stavby z rôznych krajín starého kontinentu. Ľahko sa tak prejdete po viacerých štátoch a spoznáte ich aspoň prostredníctvom zmenšenín týchto ikon. Zatiaľ čo centrum je poctou gotiky a starším štýlom, Atómium ukazuje umenie novšej architektúry. Dômyselná stavba v sebe ukrýva stále expozície z dejín, ale aj z oblasti vedy. Nájdete tam aj reštauráciu s pekným výhľadom a mnoho ďalších zaujímavostí.

 

Námestie Grande Sablon

 

Táto časť mesta by sa mohla nazvať pokojne aj bohémskou a umeleckou. Nájdete tam viacero štýlových podnikov a pokiaľ hľadáte aj obchodíky s netradičným a zväčša ručne robeným tovarom, ste na tom správnom mieste. Zrazu sa ocitnete v inom Bruseli, ktorý ste dovtedy zažili na vlastnej koži a tento kontrast vám zabezpečí ďalšiu skvelú zastávku vašej dovolenky.

 

Kráľovský palác a záhrady

 

Ide o domov tunajšej monarchie. Rozsiahla stavba v neoklasicistickom štýle je obklopená nádhernými kráľovskými záhradami. Tento komplex je však prístupný iba v letnom období. Zväčša ide o obdobie šiestich týždňov, keď sa doň môžete pozrieť zadarmo.

 

Oceáde

 

Po náročnom programe vám istotne padne vhod kúsok oddychu. Oceáda je najobľúbenejší vodný park v Belgicku. Otvorený je celoročne, na webovej stránke si však treba skontrolovať niektoré časové obmedzenia počas niektorých mesiacov. V Oceáde nájdete niekoľko bazénov, vodných atrakcií, toboganov, ale aj sauny a wellness svet. Kombinovaný lístok na 4 hodiny v Oceáde, návštevu Mini Európy a Atómia stojí pre dospelých 24 eur.

 

Troška politiky

 

Byť v Bruseli a nedopriať si aspoň trošku všadeprítomnej politiky by bolo hriechom. Odporúčame vám návštevu Parlamentária, ktoré sa nachádza v návštevníckom centre Európskeho parlamentu. Dozviete sa tam nielen všetko o histórii Európskej únie, práci v tejto inštitúcii, ale aj o jednotlivých krajinách, ktoré sú jej súčasťou.

 

Zdroj/autor: visitbrussels.be, thetravelmagazine.net, visitbelgium.com, planetware.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa