Toto mesto povstalo z vlastného popola. Čo sa oplatí vidieť v novom „historickom“ meste?

2015-12-08 08:00:00 |   |    | 

Nemecko asi nie je vysnívanou krajinou dovolenkárov. Pokiaľ pravdaže nepatríte medzi vášnivých lyžiarov alebo horských turistov. Ak by ste však obmedzili krásy tejto krajiny iba na takéto krátke zhrnutie, bola by to škoda. Nachádza sa tam totiž mnoho krásnych historických miest, ktoré ponúkajú nielen zaujímavú prechádzku dejinami. Jedným z nich sú aj Drážďany, do ktorých sa môžete dostať autobusom zo Slovenska s jedným prestupom v Prahe, keď vás bude spiatočný lístok stáť 60 eur.



 

Frauenkirche

 

Nádherná katedrála, ktorej doslovný preklad znamená „ženský kostol“. Dostavaný bol v 18. storočí a patrí medzi najznámejšie dominanty mesta. Napriek tomu ho počas 2. svetovej vojny postihol neľahký osud. Takmer celý bol rozbombardovaný a jeho rekonštrukcia zabrala potom veľmi dlhý čas. Dôvodom boli najmä náročné opravy pôvodného kameňa. I kvôli tomu sa posledné práce ukončili len pred desiatimi rokmi. Ak budete na prehliadke Frauenkirche, určite si nenechajte ujsť ani vyhliadku zo strechy kostola, vďaka čomu uvidíte celé centrum a pri dobrom počasí i nádherné okolie Drážďan.

 

Spoznajte s nami krásy Nemecka: Dovolenka s príchuťou nemeckého luxusu. Vyskúšali sme modernú tvár socialistického blahobytu

 

Palác Zwinger

 

Zwinger je považovaný za jednu z najkrajších barokových stavieb v Nemecku. Pozostáva z niekoľkých budov a častí, ktoré vytvárajú väčší komplex prepojený záhradou. V súčasnosti sa tam nachádza viacero múzeí, z ktorých najvýznamnejšie je umelecké. Ukrýva totiž viaceré významné nemecké maľby a umelecké predmety. Ďalej si tam môžete pozrieť i prehliadku histórie regiónu, vzácne vykopávky, historické nástroje pomáhajúce vedcom pri skúmaní, múzeum porcelánu a iné. Zwinger je zároveň aj výborným miestom pre rodinné stretnutia.

 

Nemecko ukráva rôzne zaujímavé miesta: Hitlerove ubytovacie bunky a posledné pozostatky dávnych čias ukryté na čarovnom ostrove

 

Fürstenzug

 

V tomto prípade ide o outdorovú pamiatku, ktorá vznikla koncom 19. storočia. Ide o sto metrov dlhú nástennú maľbu, ktorá mapuje 35 rôznych panovníkov jedného významného rodu. Táto vzácna ozdoba budovy vznikla na 800. výročie panovania rodu Wettínov. Na obraze sa nachádza len jediná žena a aby bol ochránený pred poveternostnými podmienkami, potiahnutý je porcelánovou vrstvou. Vďaka tomu sa stal najvýznamnejšou a najcennejšou pamiatkou tohto druhu v Európe.

 

Semperopera

 

Drážďany boli počas 2. svetovej vojny zasiahnuté silným bombardovaním. Kvôli tomu bolo zničených mnoho vzácnych budov, ktoré museli byť postupne rekonštruované. Ďalšou z nich bola aj budova opery Semper, ktorá pochádza z 19. storočia a nachádza sa na Divadelnom námestí. Tunajšie divadlo sa špecializuje skôr na staršiu klasickú tvorbu. Prezentuje najmä práce svetových známych dramatikov. Často v ňom hrávajú aj Shakespeara a určené je skôr pre náročnejších divákov. Nádherná je i samotná budova, ktorá je postavená prevažne v barokovom štýle. Honosné priestory dávajú divadlu ešte osobitejší ráz.

 

Vyskúšajte aj nemeckú lyžovačku: Nechajte sa nalákať na lyžovačku mimo tradičných destinácií. Neoľutujete

 

Plavba parníkom po Labe

 

Tie najkrajšie prehliadky miest sú vždy z lodnej paluby. Plavba na lodi vám ich ukáže totiž vždy z toho pohľadu, ako to na vlastnej koži zažívali i bývalí obyvatelia a cestujúci. I Drážďany ponúkajú takýto výlet po Labe, ktorý však so sebou nesie i ďalšie špecifikum. Aby boli tieto plavby autentickejšie, rozhodli sa ich robiť na historických parníkoch, aké slúžili na dopravu v minulosti. Takéto výlety robia niekoľkokrát do dňa, no je o ne veľký záujem, preto myslite na včasnú objednávku lístkov.

 

Terasa Brühl

 

Ak existuje jedno miesto, ktoré rovnako milujú turisti i domáci obyvatelia, tak potom je to istotne terasa Brühl. Ide o historickú promenádu v širšom centre mesta, z ktorej máte krásny výhľad na rieku Labe. V jej blízkosti sa nachádza viacero krásnych budov, ale aj pamiatok a zaujímavostí. Okolo vychádzkovej trasy sú rozostavané viaceré lavičky, na ktorých môžete oddychovať a kochať sa výhľadom na mesto. Veľmi obľúbenou činnosťou je i pitie kávy s týmto nádherným pohľadom. Takže pokiaľ prídete do Drážďan za pekného počasia, istotne nasmerujte vaše kroky práve tam.

 

Socha zlatého jazdca

 

Jednou z dominánt a charakteristických znamení Drážďan je i jazdec na zlatom koni. Na tejto soche môžeme vidieť podobizeň známeho rodáka, neskôr poľského kráľa Augustusa II. Silného. Socha je skutočne vyrobená zo zlata a pochádza z 18. storočia a i ona bola počas 2. svetovej vojny poškodená. Aby ju ochránili pred krádežou alebo trvalým zničením, ukryli ju do podzemia, kde ju neskôr tri roky renovovali.

 

Veľká záhrada

 

Ide o najväčšiu mestskú záhradu v Európe. Jej výstavba začala v 17. storočí a ako vzor slúžil slávny francúzsky štýl. Okrem množstva zelene sa tam nachádza aj niekoľko významných historických budov, ktoré tvorili väčšinou odpočinkové miesta pre šľachtu. Počas leta a jari sa tam organizujú rôzne podujatia, aby zo záhrady vytvorili obľúbené rodinné miesto. Môžete si tam vychutnať divadelné predstavenia pod holým nebom, ale aj detské vystúpenia a atrakcie.

 

Zdroj/autor: virtualtourist.com, aviewoncities.com, gogermany.about.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa