Vianoce inak: Edinburgh odetý do sviatočného šatu

2015-12-12 07:00:00 |   |    | 

Vianoce sa pre mnohých z nás nesú v rodinnom duchu, keď si sadáme za prestretý stôl a konečne trávime spoločný čas. Nie všetci sme však rovnakí a niekomu z rôznych príčin takéto oslavy nevyhovujú a radšej by zažili niečo iné. Jednou z možností je vydať sa na cesty a každoročne spoznať tento sviatok s príchuťou inej národnosti a iných zvyklostí. Škótsko je nepochybne úžasnou krajinou a jeho hlavné mesto nám dokáže ponúknuť veľa cestovateľských podnetov. Keď navyše uvidíte toto mesto odeté do vianočného šatu, už navždy vám zostane vryté v pamäti.



 

Priamo iba z Prahy

 

I keď sme zvyknutí na priame lety z Bratislavy, tie sa do Edinburghu prevádzkujú iba v letnej sezóne. Od konca októbra do začiatku jari si preto musíme hľadať alternatívne spôsoby prepravy. Pokiaľ by ste hľadali čo najbližšie letisko, tak siahnete po Viedni alebo Budapešti. Žiaľ, ani odtiaľ sa priamymi leteckými spojmi do Škótska nedostanete. Jediná alternatíva sa nám tak ponúka z Prahy, odkiaľ jedna z nízkorozpočtových spoločností lieta i v zimnom období priamo do Edinburghu. Ak vám však prestupy nerobia problémy, naskytá sa vám zaujímavá alternatíva. Skúste si naplánovať trasu tak, že sa zastavíte aj v inom zaujímavom mieste. Napríklad smerom do Škótska môžete prestúpiť v Bruseli, kde si urobíte jednodňovú prestávku a vychutnáte si nádherné historické námestie vo vianočnom šate. Keď pôjdete nazad, naplánujte si odlet v čase silvestrovských osláv a privítajte Nový rok napríklad v Londýne.

 

Vianočný edinburgský program

 

Ten kto miluje zasneženú krajinu a mestá, bude zo zimného Edinburghu istotne nadšený. Bude to láska na prvý pohľad, ktorá bude narastať tým viac, čím viac sa priblížite k centru a nadýchnete sa tejto úžasnej atmosféry. Celé mesto má nádhernú výzdobu a žiari vďaka tisíckam malých svetielok. Tunajšie vianočné trhy sa začali 20. novembra a potrvajú až do 4. januára. Rozdelené sú do troch hlavných častí – detský trh, európsky trh a škótsky trh. V detskom trhu dominuje Santova dedinka. Malé domčeky sú premenené na vianočný svet červeného mužíka, ktorý im robí pravidelne počas týchto sviatkov toľko radosti. Deti tam môžu stretnúť živého Santa Clausa, napísať mu tajný zoznam želaní alebo sa pohrať v tvorivých dielňach. Európsky trh je typickou ukážkou vianočných trhov, aké poznáme my. Môžete si na nich kúpiť rôznu výzdobu, inšpirovať sa darčekmi alebo zamaškrtiť si na tradičných pochúťkach a stretnúť sa pri pohári horúceho vína s novými priateľmi. Škótske trhy sú sústredené najmä na typické škótske potraviny, medzi ktorými dominujú rôzne sladkosti. Práve tieto trhy sú pre turistov najzaujímavejšie, pretože poodhaľujú viac z tunajších tradícii. Všetky tieto trhy sú otvorené denne.

Na trhoch je pre návštevníkov pripravení aj zaujímavý sprievodný program. Môžete sa povoziť na rôznych kolotočoch, vyskúšať si sily na ľadovej stene, previesť sa Santovým vlakom, korčuľovať sa alebo navštíviť Santovu jaskyňu. Okrem toho sú počas týchto dní pripravené aj vystúpenia domácich umelcov, ktorí predvedú hudobné alebo divadelné predstavenia a ukážky z tradičnej, ale aj modernej tvorby.

 

Škótske vianočné zvyky

 

Vianočné zvyky sú veľmi podobné tým anglickým. Zaujímavosťou je, že sa v tejto krajine pre kráľovský zákaz až 400 rokov neoslavovali. Domovy si Škóti ozdobujú najmä množstvom svetiel. Dôvodom je, že tieto dni sú veľmi tmavé, pretože sa skoro stmieva a tak sa tak snažia vniesť medzi seba viac radosti. Jednotlivé ozdoby majú často typický škótsky tartanový vzor. Obývačky si zdobia imelom a vetvičkami s malými červenými bobuľkami. Chýbať nesmie ani vianočný stromček. Hlavným dňom je pre nich 25. december, keď sa rodina schádza pri slávnostnom obede. Ako predjedlo si dávajú tradičnú polievku podobnú kuraciemu vývaru, v ktorej sa varí aj veľa póru. Ďalšími alternatívami sú údený losos alebo mrkva s koriandrom. Hlavným jedlom je pečený moriak, ku ktorému sa podávajú rôzne prílohy. Taktiež sa robia malé chuťovky v podobe klobások alebo pečenej slaninky. K tradičným múčnikom patrí anglický puding, ktorý sa podáva s brandy a smotanou. Chýbať nemôžu ani medovníčky. Na pitie si môžete dať domácu whisky alebo rôzne druhy vína.

 

Aké výlety si ešte naplánovať?

 

Z Edinburghu sa robia taktiež rôzne zájazdy, vďaka ktorým si môžete pozrieť celú krajinu. Ak vás neláka Lochneské jazero alebo Škótska vysočina, bohatý program si môžete urobiť aj v samotnom meste. Tou hlavnou atrakciou je tunajší hrad, ktorý je opradený mnohými krvavými historkami a údajne i strašidelnými postavičkami. Ak sa nedáte odradiť žiadnymi duchmi, odmenou vám bude aj nádherný výhľad na celé mesto. V Edinburghu sa nachádzajú aj vynikajúce národné múzeá, ktoré sú situované v krásnych historických budovách. Istotne si vyhraďte čas i na to, aby ste sa len tak túlali uličkami starého mesta, oddychovali v kaviarničkách a nechali sa strhnúť tunajšou veľmi príjemnou atmosférou. Jedinečný zážitok ponúka i Camera Obscura. Svet ilúzii a skrytých tajomstiev chytí za srdce tak deti, ako i dospelých. Zaujímavým múzeom je výstava venovaná baníctvu, obísť by ste nemali ani podmorský svet a pokiaľ budete mať trošku viac času, vyberte sa i na predmestia a pozrite si tunajšiu nádhernú prírodu.

 

Zdroj/autor: expresedinburgh.co.uk, edinburghchristmas.com, scotsman.com, scotland-enchanting-kingdom.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa