Spoznajte Dublin aj z inej stránky. Vyberte sa na jeho predmestia a len objavujte

2015-12-18 08:00:00 |   |    | 

Keď ste boli v Dubline a neboli ste pozrieť aj jeho predmestia, ako keby ste tam ani neboli. Výhodou tohto malého veľkomesta je i to, že si stačí sadnúť na ich miestny vlak DART a do dvadsiatich minút už nasávate úžasnú prímorskú atmosféru pokojných predmestí. Ak sa trošku obávate toho, že by ste zablúdili alebo by ste niečo vynechali, môžete si objednať North alebo South Coast Dublin Tour, ktoré vás prevedú po jednotlivých predmestiach. Pri objednaní cez internet máte nielen 10 percentnú zľavu z ceny, ale navyše pri zakúpení oboch tour dostávate ešte aj zľavu 5 eur.



 

Tour po severnom pobreží

 

Rieka Liffey predeľuje Dublin na severnú a južnú časť. Zatiaľ čo tá južná sa pokladá ako domov majetnejšieho a podľa niektorých i snobskejšieho obyvateľstva, sever je domovom obyčajných ľudí. Rozdiely sa už síce v súčasnosti pomaly zmazávajú, no na tento fakt nezabudnú najmä starší obyvatelia občas upozorniť.

 

Obe tour sa začínajú pred centrálou dublinskej autobusovej spoločnosti na O`Connell Street. Tá severná vás zavedie najprv pred Casino Marino. Úžasný malý zámoček slúžil v minulosti ako víkendové sídlo určené len na oddych. Panstvo v ňom ani neprespávalo, no architekt prispôsobil všetko tomu, aby šľachta nebola absolútne ničím rušená. Služobníctvo prichádzalo špeciálnymi podchodmi, po budove chodili tajnými chodbičkami a okná boli navrhnuté tak, aby naoko pôsobili normálne, no v skutočnosti ste za nimi nemohli vidieť žiadneho človeka.

Potom sa presuniete do Malahide, kde si môžete pozrieť nielen toto veľmi príjemné predmestie s charakteristickou írskou atmosférou, ale aj zámok Malahide. Vstupné doň je zahrnuté v rámci ceny tour. Z Malahide sa potom presuniete na cestu popri pobreží, na ktorej sa dostanete aj do Portmarnocku, kde sa môžete poprechádzať zase na najväčších piesočných plážach v Dubline. Ak budete mať pekné počasie, pôjde o výnimočný zážitok.

Ďalšou zastávkou je mestečko Howth, ktoré je známe najmä rybolovom. Na promenáde sa prejdite popri malých obchodíkoch, v ktorých sa nachádza rybí trh a taktiež reštaurácie špecializujúce sa práve na takúto kuchyňu. Na konci móla si pozrite neďaleký ostrov, ku ktorému v lete organizujú výlety na lodiach. Cestou späť sa nezabudnite pozerať i na more, pretože v prístave je veľmi často vidieť tulene. V blízkosti tejto promenády sa nachádza i farmársky trh, na ktorom svoje výrobky počas víkendov ponúkajú všetci tunajší remeselníci, poľnohospodári, kuchári a cukrári. V blízkosti trhu nájdete aj zrúcaninu bývalého kostolíka a pokiaľ by ste sa tam vybrali potom i samostatne autom, určite zájdite aj k hradu, ktorý si však môžete pozrieť len z vonku, a taktiež hore k ďalšiemu majáku. Záver výletu vedie k North Bull Island, ktorý s pevninou spája dlhý most.

 

Vyberte sa aj na druhú stranu Írska a objavte jeho najzaujímavejšie pamiatky.

 

Tour po južnom pobreží

 

Jednou z najlepších častí oboch zájazdov sú i vodiči. Tí vám originálnym spôsobom prezradia mnoho o dejinách daných predmestí, povedia vám svoje pohľady na jednotlivé lokality a navyše vám do toho často s chuťou i zaspievajú. Južná tour vedie sčasti popri pobreží a následne zabočíte aj do pohoria Wicklow.

Vyhliadka začína na predmestí Dún Laoghaire, ktoré je známym a najväčším dublinským prístavom. Má krásne promenády, ktoré vás povodia po prístave, no ukážu vám i nádheru celého pobrežia. Ak sa tam potom vyberiete i sami, istotne navštívte námornícke múzeum.

V Sandycove sa nachádza zase múzeum známeho literáta Jamesa Joycea. Nájdete ho na krásnom mieste pri mori v jednej z tunajších strážnych veží. Nasledujúca časť Dalkey je akoby vystrihnutá z predstáv o krásnom pokojnom živote v nádhernom prostredí, s malými obchodíkmi, kde sa o vás každý zaujíma, nádherným pobrežím a úžasným blízkym ostrovom. Ponúka vám návštevu v zámku s hraným programom a taktiež krásnu vyhliadku cestou až na Killiney hill.

 

Potom sa už pomaly presuniete do vnútrozemia a Wicklowských hôr, kde bude vaša prvá zastávka v Enniskerry a ich známych Powescourt garden. Vstup do záhrad sa rovnako nachádza už v cene samotného zájazdu. Nádherná príroda obkolesuje krásny zámok z 18. storočia, ktorí je však už prebudovaný na luxusný hotel a reštauráciu. Zaujímavý je cintorín zvierat, ktorý sa nachádza na jednom z okrajov tejto záhrady.

 

Po nádhernej jazde cez Wicklow Mountain sa potom dostanete až do Glendalough. Bývalé sídlo mnícha Kevina a jeho bratov sa nachádza v obklopení divokej prírody a ukazuje nám Írsko presne také, ako bývalo v ďalekej minulosti. Ak ste milovníkmi keltských krížov, prídete si na cintoríne, ktorý je súčasťou tohto komplexu, na svoje. Pokiaľ budete mať dostatok času, vyberte sa aj na prechádzku k blízkemu jazeru.

 

Neobmedzené lístky na autobusy

 

Táto spoločnosť ponúka pre turistov i ďalšie zvýhodnené cestovné lístky. Organizujú napríklad známe Hop on hop off prehliadky miest v zelených autobusoch, nočné strašidelné prehliadky s hercami, letiskové linky priamo do centra a taktiež majú v ponuke trojdňové lístky na autobusovú dopravu. Tie platia 72 hodín od označenia, môžete na ne precestovať akékoľvek predmestie v rámci dublinského okresu a vystúpiť si tam, kde sa vám to najviac páči, zadarmo máte aj tour v zelených prehliadkových autobusoch a využiť ich môžete aj na cestu z alebo na letisko. Ich cena je 33 eur.

 

Keď je radosť byť zákazníkom

 

Jednu zmienku ešte musíme venovať aj samotnému fungovaniu spoločnosti. Pri objednávaní zájazdu nastala v ich systéme chyba, za čo sme dostali na ospravedlnenie ďalší zadarmo. Potom však museli nastať v našich dovolenkových plánoch zmeny a napriek tomu, že šlo o problém na našej strane, ochotne nám vyšli v ústrety a nadplán nám poslali lístky priamo na našu adresu, takže sme si ich nemuseli ani vyzdvihnúť. V Írsku jednoducho funguje turizmus na jednotku a je radosť byť zákazníkom takýchto spoločností.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa