Chcete hovoriť španielsky? Potom navštívte mesto Salamanca a zapíšte sa na kurz

2016-01-25 12:00:11 |   |    | 

Mestečko preslávené svojou jedinečnou atmosférou plnou histórie a učenosti. Nachádza sa tu tretia najstaršia univerzita v Európe, založená v roku 1218. Ak uvažujete nad štúdiom v zahraničí, Salamanca môže byť jedna z vašich volieb.



 

História sama

 

Salamanca má 170 000 obyvateľov, čo ju radí k tým väčším. Nachádza sa v západnej časti Španielska v oblasti známej ako Kastília a León. Právom sa radí k najkrajším mestám tohto kráľovstva. V roku 2002 bolo toto mesto vyhlásené za Európske hlavné mesto kultúry (podobne ako naše Košice) a jeho pamiatky sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Umelecké diela, ktoré pri svojej návšteve nesmiete minúť sú Plaza Mayor s galériou a arkádami, či katedrála. Historické centrum mesta nesie v sebe prvky viacerých slohov (románskeho, gotického, maurského, renesančného a barokového). Jeho počiatky siahajú až do antického obdobia presnejšie rímskeho, práve preto tu nachádzame rímsky most preklenujúci rieku Tormes.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Najslávnejšia univerzita

 

Podobne spája minulosť a súčasnosť miestna univerzita. Vo svete má podobný „cveng“ ako Oxford či Cambridge. Dodnes sa pýšiť pomenovaním „Matka cností, vied a umení“. Najstaršia budova komplexu je tá, kde dnes sídli rektorát. V minulosti slúžila ako nemocnica a niesla názov Nemocnica del Estudio.

 

Dominanty mesta

 

Podobne ako v dávnych časoch, tak i dnes je centrom života Plaza Mayor Salamanca. Prekrásne námestie bolo postavené na príkaz kráľa Filipa V. v 18. storočí. Postavené je v barokovom štýle a jeho autorom je Alberto de Churriguera, v práci mu pomohli i Andrés Garcia de Quiňones de Churriguera a  José de Lara de Churriguera. Slávnemu rodu Churrigera sa podarilo vybudovať jedno z najdôležitejších námestí v Európe v 18. storočí. Dominantami sú Clerecia (jezuitské semináre), Colegio San Ambrosio, kostoly San Sebastián a Santa Cruz de Caňizare, nová katedrála a San Esteban. Zaujímavosťou je, že miestne cirkevné stavby sú v úplnom súlade s tými svetskými, aj vďaka tomu môžeme dodnes sledovať nenarušený architektonický ráz mesta. A tým, sa veru nemôže pochváliť veľa miest vo svete.

 

Odkiaľ pochádza „pravá“ španielčina

 

V rámci Španielska sa môže mesto hrdiť tým, že práve tu je kolíska úradnej španielčiny (kastílčiny). Miestna univerzita sa neustále zaoberá štátnym jazykom, práve preto ho tu študuje veľa domácich i zahraničných študentov. Učíte sa po španielsky? Nikde inde nenájdete lepšie možnosti na komunikáciu v tejto reči ako práve v Salamance. Milujete koncerty, filmové festivaly či divadlo? V tomto meste to všetko nájdete, vďaka „univerzitným koreňom“ a veľkej návštevnosti turistov sú tu takmer na dennom poriadku. Vychutnať si môžete i mieste múzeá a výstavy ako napríklad Museo de la Catedarál (Katedrálne múzeum) alebo Centro de Arte de Salamanca (Centrum umenia Salamanky). Predstavujú históriu mesta i celého Španielska.

 

Ak si chcete vychutnať atmosféru celého regiónu, navštívte mestá Toledo, Segovia a Ávila. Uchvátia vás svojou nádherou, zároveň však aj prirodzenosťou. Svoju jedinečnosť poskytuje vidiecka turistika. Prekrásna krajina ponúka možnosti turistiky, jazdy na koni či gastronomických výletov. Stačí keď vyhoviete svojmu ja a necháte sa unášať na vlne senzačného Španielska.


Pozrite si aj:


 

Zdroj/autor: tourspain.org, whc.unesco.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
2.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa