Centrum nemeckej kultúry Kolín nad Rýnom: Mesto plné života a ruchu ponúka mnoho atrakcií

2016-03-02 12:00:00 |   |    | 

Jedným z najobľúbenejších turistických cieľov v Nemecku je nepochybne i Kolín nad Rýnom. Ten láka turistov najmä na svoju pôsobivú katedrálu. No napriek tomu, že mnohí tam nasmerujú svoje cestovateľské kroky práve pre túto pamiatku, nie je to jediné miesto, ktoré je tam hodné návštevy. Navyše ho taktiež pokladajú za mekku nemeckej kultúry, takže neustále čulý umelecký život vám zabezpečí, že sa tam istotne nebudete nikdy nudiť.



 

Vlakom cez Viedeň

 

Cestu do Kolína nad Rýnom si môžete zvoliť troma spôsobmi. Tým najjednoduchším je ísť autobusom, lenže musíte sa prispôsobiť tomu, že zo Slovenska tam nechodia priame linky každý deň a dátum budete teda musieť prispôsobiť. Druhým spôsobom dopravy je cestovanie vlakom, ktoré je najpohodlnejšie. Najlepšia možnosť je ísť cez Viedeň, odkiaľ chodia priame spoje. Cesta tam trvá 12 až 13 hodín v závislosti od spojov. Jednou z alternatív je i presunúť sa tam vlastným autom. Vtedy trvá cesta cez Rakúsko do 10 hodín.

 

Kolínsky dóm

 

Ako sme už spomínali, najväčšou pýchou je Kolínsky dóm, ktorý stavali 600 rokov. Podľa povestí tak bolo preto, že na stavenisku maril práce duch prvého majstra, ktorému sa mal údajne vyhrážať diabol, že nemôže postaviť takýto veľkolepý svätostánok a on mu jeho plány zmarí. O pár dní základy katedrály skutočne vytopilo a majster spáchal samovraždu skokom z lešenia. Odvtedy bola stavba akoby zakliata a nedarilo sa ju dokončiť. Skutočné dôvody sú však chabé technické podmienky a veľkosť tejto stavby, ktorá si vyžadovala tak dlhý čas. Tunajším predstaviteľom cirkvi sa aspoň splnil sen, aby dali pozostatkom troch kráľov úctyhodné miesto na odpočinok.

 

Múzeum čokolády

 

Ak ste už aj vo svete videli nejaké múzeá čokolády, toto vás istotne prekvapí. Nie nadarmo patrí do desiatky najnavštevovanejších múzeí v Nemecku a taktiež ide o jedno z najväčších múzeí tohto druhu na svete. Mapuje históriu obľúbenej lahôdky od jej samotného objavenia. Súčasťou múzea je aj malé tropikárium, kde si môžete pozrieť ako v prírode rastú kakaové bôby. Medzi najobľúbenejšie časti patrí najmä 3 metre vysoká fontána, po ktorej steká lahodná čokoláda a tiež obchod, ktorý ponúka niekoľko desiatok druhov rôznych praliniek a čokolád.

 

Staré mesto

 

Ak patríte medzi veľkých fanúšikov Kolínskeho dómu, istotne by ste si mali počas vášho výletu naplánovať aj prechádzku starým mestom. Výnimočná prehliadka starej architektúry siaha až do stredoveku a postupne prináša stále novšie ukážky. Jednou z najkrajších stavieb je historická budova radnice. Táto časť mesta sa pekne vyníma aj od rieky Rýn a ponúka mesto v turisticky atraktívnej podobe.

 

Most Hohenzollern

 

Tak ako v Paríži majú zamilovaní svoje obľúbené miesto, kam si chodia vyznávať lásku a zamykajú tak svoje šťastie, nájdete ho i v Kolíne nad Rýnom. Časť mostu Hohenzollern je známa tým, že si na nej zamilované páriky ukladajú svoje zámky lásky a kľúčik potom odhodia do rieky. Okrem toho ide o jedno z najlepších miest, odkiaľ sa môžete zapozerať na historickú časť mesta a vychutnať si i pohľad na katedrálu.

 

Kolín z inej perspektívy

 

Toto nemecké mesto sa môže pochváliť jednými z najkrajších mestských vyhliadok v Nemecku. Veľmi dobre si to uvedomujú i jeho predstavitelia, a tak pripravili pre turistov zaujímavé prekvapenie. V roku 1957 boli prvým mestom, kde prechádzala lanovka ponad rieku. Záujemcom tak umožnili najlepší výhľad na všetky ich pýchy a zároveň sa ubezpečili, že si pozrú i odľahlejšie časti, do ktorých by sa za iných okolností z užšieho centra istotne nedostali.

 

Augustusburg a palác Falkenlust

 

Keď budete mať chuť zájsť si na výlet mimo centra, istotne sa vyberte do Brühlu. Tam sa totiž skrýva veľká perla v podobe veľkého parku s dvoma zámkami, ktoré slúžili ako letné sídla šľachty. Park patrí medzi najudržiavanejšie a najvzácnejšie v Európe. V tomto meste sa nachádza aj veľké detské centrum, takže je ideálne na dovolenku s deťmi. Nájdete v ňom napríklad veľkú vikingskú loď alebo malú lanovku s výhľadom na okolie.

 

Pestrý nočný život

 

Napriek tomu, že sa Kolín nad Rýnom prezentuje ako mesto kultúry a umenia, nájdete tam aj veľa možností na trávenie voľného času. Istotne vás poteší informácia, že sa v meste nachádza viac ako sto rôznych diskoték, kde sa môžete dobre zabaviť a zakončiť príjemný deň v Kolíne spolu s vašimi priateľmi.

 

Zdroj/autor: cologne-tourism.com, cologne.de, travelsupermarket.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa