Do Bruselu za 15 eur. Kúpte si letenky ešte dnes a ochutnajte hlavné mesto Európy

2016-03-15 12:00:42 |   |    | 

Hlavné mesto Európskej únie je nám opäť o čosi dostupnejšie. Od apríla bude mať Bratislava priame letecké spojenie s centrálnym letiskom Zaventem. Využite preto túto skvelú príležitosť a zájdite si na pivo, čokoládu a samozrejme wafle.



 

Letecky

 

Do dnešnej polnoci si na stránkach spoločnosti Ryanair môžete zakúpiť práve spomínané lacné letenky. Spiatočná cesta vás vyjde od 29 eur, za čo na oplátku dostanete príležitosť vychutnať si hlavné mesto Belgicka.

 

Čo okúsiť

 

Ak neviete čo také by ste v Bruseli mohli robiť, nemusíte sa báť. Mesto ponúka viaceré atrakcie a stojí za to vyskúšať aj miestnu kuchyňu. Ak sa sem vyberiete napríklad len na deň či dva, rozhodne nevynechajte toto:

 

Zlatavá a krásna – Ó hranolka moja

 

 V uliciach mesta nájdete obrovské množstvo podnikov, takže by bolo škoda, ak by ste zamierili do niektorej z veľkých sietí rýchleho občerstvenia. To preto, lebo to tu majú vlastné. Ak prehliadneme všetky kebabárne, tak tu hrajú prím hranolky. No nie len tak hocijaké. Ale pravé belgické, dvakrát pražené na kvalitnom živočíšnom tuku. Musia byť dostatočne hrubé a samozrejme zlatavé. Potom si už len vyberiete omáčku a ste vybavení. A aj prejedení. Tunajšie hranolky sú naozaj veľmi hutné a chutné, takže sa na ne oplatí čakať. A to sa vám istotne stane, keďže sa zvyčajne jedia len tak na stojáka pri stánku. A to z nejakých nevysvetliteľných dôvodov hrozne dlho trvá. Na pomery hladného človeka možno aj príliš, takže ak viete, že chcete obedovať najlepšie hranolky vášho života (naozaj sú také dobré, hlavne ak zamierite do presláveného stánku v euroštvrti), potom sa na ne vypravte dostatočne vopred možno aj  menšou desiatou. Pri pohľade na ten rad pochopíte. Hladní sem určite nechoďte.

 

Morské chute

 

Po hranolkách máte viacero možností. Ak túžite po niečom pomalšom a honosnejšom, potom sa vyberte do niektorej z reštaurácií v centre mesta. Tu sa totiž ukrýva nespočetne veľa podnikov, kde vám ponúknu ďalší tradičný pokrm - mušle. Nevbehnite do prvého podniku, ale skúste sa poobzerať. Každý má totiž iné ceny a v čase obeda dokonca nájdete také, ktoré vám dajú ponuku, ktorú rozhodne neodmietnete. Mušle sa ako inak zajedajú hranolkami, takže aj keď dostanete menšie vedierko (my sme videli len tie väčšie) s morskými príšerkami, zemiakmi sa určite zasýtite.

Ďalším krokom na vašej ceste po základných chutiach Bruselu budú rôzne párky, klobásky a údeniny. Zvyčajne ich dostanete tam kde hranolky, takže na každom rohu doplníte bielkoviny, aby ste mali dostatok energie na ďalší kúsok Bruselu.

 

Cukrovka na požiadanie

 

A ako zakončíte to nebíčko v papuľke? Waflou. Sladkou, chutnou, ozdobenou. Stačí sa len tak pristaviť pri hociktorom okienku a na počkanie dostanete takýto horúci poklad. Cukrovkárov však vopred upozorňujeme, že to bude poriadny zaberák pre váš organizmus. Samozrejme, že si môžete dať aj obyčajnú suchú waflu, ale ako náhle uvidíte všetky tie príchute a prílohy, neodoláte a minimálne čokoládu, jahodu a šľahačku si priobjednáte. Neodolá ani tej najsilnejší jedinec. Je to akési kúzlo týchto okienok. Na to si však dávajte pozor, keďže obchodníci radi ponúkajú rôzne „triky“. Ak aj uvidíte waflu za 1 euro, váš účet bude omnoho vyšší. Každá príloha sa totiž účtuje zvlášť, takže pokojne za ňu zaplatíte aj 4 či 5. Potom vás bude čakať už len trochu komplikované jedenie, keďže ju dostanete na umelom tanieriku s umelou vidličkou, niekedy dokonca len takým malým „dvojzubcom“. A to rozhodne nestačí na to, aby ste si ju nakrájali, takže ako väčšina labužníkov aj vy zapojíte do práce ruky a rezáky, čo vyústi do toho, že sa zrejme poriadne zašpiníte. To ale nikomu nevadí, tá chuť za to stojí.

 

Mok lahodný

 

A čím všetkým to zapiť? Nestáva nič iné, len sa pustiť do piva. Tým je Belgicko preslávené a práve v Bruseli nájdete viacero podnikov, ktoré sú známe tým, že ponúkajú nepreberné množstvo kvaseného nápoja. Z rôznych regiónov, rôznych farieb, chutí, veľkostí. Treba si priznať, že už samotný výber bude poriadne náročný. Lepšie bude si nechať poradiť, prípadne skúšať jedno za druhým. Našťastie nie všetky sú veľmi silné, takže sa snáď pri druhom či treťom neopijete. Asi najznámejším podnikom s najširšou ponukou je Delirium Café. Ponúkajú tu neuveriteľných 2400 druhov pív. Lokálne, belgické, svetové... jednoducho všetko. Minimálne 15 druhov čapovaných pív dodá tú správnu náladu, ak chcete jedno točené. Určite však stoja za ochutnanie aj fľaškové. Nám osobne najviac chutilo čerešňové. Zaujímavosťou podniku je aj to, že vám veľkú časť pív nalejú do správnych pohárov. Zvyčajne sú dodávané priamo s pivom, alebo patria pod určitú skupinu, ktorá sa podáva z charakteristických pohárikov. Preto tu nájdete rôzne banky, lieviky a iné netradičné tvary. Skoro ako v chemickom laboratóriu.

 

Atrakcie

 

Na rýchly prehľad chutí by to už stačilo, takže ak ste sa stihli prejesť, potrebujete nadobudnutú váhu aj vychodiť. Brusel ponúka viacero možností, kam sa pozrieť. Ak chcete zostať len v centre pozrite si kostolyhistorické budovy. Tých je tu naozaj veľa a nájdete ich na každom kroku. Vyšliapnite si k Justičnému palácu, obrovskej honosnej stavbe, ktorá sa ani nezmestí do hľadáčika, a z výšky sa pozrite na Brusel. Nájdete tu totiž peknú vyhliadku. Smerom dole sa prejdite popri Kráľovskom paláci a neobíďte ani Warendepark, kde pri peknom počasí stretnete oddychujúcich domácich, turistov a aj umelcov. My sme dokonca narazili na farebných papagájov.  

Uličkami sa prepracujte až do centra a ak budete mať šťastie, náhodou narazíte aj na Cikajúceho chlapčeka. To miesto rozoznáte tak, že jedna menšia ulička bude zrazu až prehnane zaplnená a ľudia v nej budú vyťahovať selfie paličky a fotoaparáty. Socha je to pekná, hoci by ste neverili aká je malá. Spája sa s miestnou históriou a kto chce vedieť, tak má aj svoj náprotivok – Cikajúce dievča. To ale objavíte na druhej strane centra. Od chlapčeka to bude len na skok na Hlavné námestie. Tu strávite pomerne dlhý čas. Keďže chvíľku trvá, kým sa vám podarí absorbovať všetku tú krásu architektonicky prepracovaných a výnimočných budov. Ako inak, nechýbajú tu zástupy ľudí, takže ak si budete chcieť niečo zvečniť, potrvá vám pomerne dlho vystihnúť chvíľu, kedy v zábere bude viacej budov ako ľudí. Centrum ďalej ponúka rôzne malé obchodíky, prevažne s čokoládou, lebo aj tá je súčasťou toho, čo si pod tradičným belgickom predstavujeme. Treba však povedať, že tá čokoláda je naozaj lahodná, takže si aspoň jednu bonboniéru kúpte.

 

 

Kto si kúpi spiatočnú letenku na neskôr, bude mať príležitosť navštíviť aj preslávené Atomium s obrovským modelom a aj park Mini Europa, kde si pozriete zmenšeniny rôznych európskych atrakcií. V takomto prípade by sme nevynechali ani rozšírené objavovanie miestnych parkov a euroštvrti, kde sídlia inštitúcie EÚ. Pohľad je to zaujímavý a uvidíte časť Bruselu, ktorá je pekne upravená a čistá. O ostaných sa to zase až tak povedať nedá.

 

Náš krátky výlet tu ukončíme. Istotne objavíte ešte mnoho zaujímavých vecí, ktoré v meste sídlia, takže sa vám letenka za takúto cenu oplatí. Brusel svojim vzhľadom až tak neokúzli, ale za to ponúka atrakcie a chute ozaj výnimočné. Doprava v meste je pomerne jednoduchá, metro efektívne, ale ak nebudete chcieť investovať do lístkov, všetko zvládnete aj peši. Nebojte sa preto vyskúšať výlet do tohto mesta. Myslíme si, že neoľutujete.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa