Mesto ako stvorené pre turistov. Poďte s nami objaviť čaro nemeckého Heidelbergu

2016-03-22 08:00:00 |   |    | 

Každé mesto si so sebou nesie nejakú nálepku. Niektoré turisti milujú pre pestrý nočný život, iné ich lákajú na kvalitné múzeá, rozhodujúcim faktorom môže byť i množstvo historických pamiatok a niektoré z nich oslovia naopak svojou jednoduchosťou a príjemnou atmosférou. Medzi ne istotne patrí i nemecký Heidelberg, ktorý turisti často označujú ako najromantickejšie mesto v tejto krajine. Zo Slovenska sa tam dostanete autom do ôsmych hodín, pričom trasa povedie cez Rakúsko.



 

Hrad Heidelberg

 

Z nádherného hradu, ktorého dejiny siahajú do 13. storočia, už dnes zostali iba ruiny. Pre miesto jeho výstavby vybrali kopec nad mestom, aby tak šľachtici mohli dohliadať na poddaných. Postupne tu vyrástol veľký hradný komplex z červeného kameňa, ktorý perfektne dopĺňal nádhernú prírodu okolo neho. Jeho ďalší majitelia ho postupne prestavali do modernejšieho renesančného štýlu. V 17. storočí sa však stal terčom útokov francúzskych nepriateľov a tí hrad takmer kompletne zničili. Hoci z neho zostali iba ruiny, aj tak slúži zvedavej verejnosti. Okrem prechádzky po múroch môžete navštíviť centrum, v ktorom sú zmapované jeho dediny. A taktiež tam pravidelne organizujú rôzne podujatia, ktoré sa netýkajú len vážnej hudby a divadla.

 

Pozemná lanovka

 

Hrad sa  od centra mesta nenachádza veľmi ďaleko a dostanete sa tam do 20 minút pešej chôdze. Ak sa vám však nechce šliapať, využite atrakciu navyše – pozemnú lanovku. Pokračuje až na vyhliadku, odkiaľ je veľmi pekný výhľad na široké okolie.

 

Miesto pre neposlušných študentov

 

V Heidelbergu nájdete aj jednu kurióznu pamiatku. Ide o Karzer, čiže bývalú väznicu pre študentov. Ak sa nejako previnili, boli drzí, opití obťažovali ľudí na ulici, neprístojne sa správali k pedagógom alebo urobili iný priestupok, automaticky museli ísť do väzenia. Na vyučovanie chodiť smeli, ale potom sa vrátili rovno do cely. Tam vzniklo mnoho zaujímavých nástenných kresieb, vďaka ktorým vytvorili bývalí trestanci z tejto budovy historicky zaujímavé miesto. Ktovie, či by takéto väznice nepomohli s výchovou i v súčasnej dobe.

 

Filozofická cesta

 

V minulosti sa v Heidelbergu stretávali filozofi a umelci. Prechádzali sa a pokojne rozjímali o svojich teóriách. Nakoniec sa z ich zvyku stala pekná tradícia. Ich obľúbenú cestu na vrchol začali lemovať krásnymi záhradami a vytvorili jednu z najkrajších vychádzkových trás v Heidelbergu. Z vrcholku kopca navyše uvidíte rieku, ktorá preteká cez mesto a taktiež hrad.

 

Univerzitná knižnica

 

Jednou z dominánt mesta je univerzita, ktorá bola založená v 18. storočí. Nachádza sa v peknom historickom komplexe pozostávajúcom z viacerých vzácnych budov. Jednou z najkrajších je univerzitná knižnica, ktorá je z malej časti prístupná i verejnosti. Veľmi zaujímavou stavbou je súčasná menza sídliaca v budove bývalého kostola.

 

Múzeum lekárnictva

 

Nájsť vo svete zaujímavé a netradičné múzeá je vždy príjemným prekvapením a novým zážitkom. Presne to vám ponúka i Heidelberg, kde sa v jednej z vzácnych historických budov môžete pozrieť na dejiny lekárnictva. Inštalovaných tu je niekoľko interiérov a dozviete sa tiež, ako sa v minulosti liečili ľudia a ako významné postavenie zastávali v spoločnosti lekárnici.

 

Most kráľa Karola Teodora

 

Mohutný most, trochu pripomínajúci Karlov most v Prahe, postavili v 18. storočí. Vtedy tu stálo viacero mostov, no keďže sa osvedčil ako dostatočne pevný, ostatné postupne zbúrali. Dnes ním vedie niekoľko obľúbených prechádzkových trás, ktoré vám rieku ukážu v tom najkrajšom svetle.

 

ZOO

 

Ak si počas výletu radi oddýchnete aj mimo múzeí, istotne vás poteší to, že tu objavíte aj ZOO. Tá bola po prvýkrát otvorená v roku 1934, keď sa prvú prehliadku rozhodol zorganizovať tunajší ornitológ. Hlavnú časť ZOO vtedy tvorili práve rôzne druhy operencov. V súčasnosti sa tam nachádza až 250 rôznych druhov zvierat, z nich najkrajšiu časť tvorí výbeh s plameniakmi. ZOO v Heidelbergu je zároveň najstaršou ZOO v krajine.

 

Zdroj/autor: heidelberg.de, gogermany.about.com, tripadvisor.com, germany.travel, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa