Nechajte sa pozvať na dovolenku v Španielsku. San Sebastián vám ukáže, ako sa má žiť

2016-03-20 07:00:00 |   |    | 

Španielsko vás nemôže nikdy začať nudiť. Neustále vám ponúka miesta na výlety a vždy vás prekvapí novou lokalitou, ktorú môžete spoznať počas nasledujúcej dovolenky. Tentoraz sa presunieme do Baskicka, do prímorského mesta San Sebastián. Najideálnejšie sa tam dostanete cez Madrid alebo Barcelonu, kam sa lieta priamo zo Slovenska.



 

La Concha

 

Jednou z výhod tohto mesta je jeho poloha. Nachádza sa totiž priamo pri mori, a tak ľahko spojíte dovolenku v meste s tou pri mori. Navyše je to len na skok na jeho predmestia a do okolitých dediniek, kde nájdete oveľa pokojnejšie lokality. Keď však predsa len chcete zostať priamo v San Sebastiáne, potom istotne namierte na La Concha. Ide o mestskú pláž, kde s obľubou oddychujú nielen domáci obyvatelia. No ak si chcú oddýchnuť počas víkendu, radšej zájdu mimo mesta. Pokiaľ ju nechcete zažiť preplnenú, zájdite sem cez týždeň doobeda.

 

Katedrála stvorená na dunách

 

Jednou z dominánt mesta je tunajšia katedrála, ktorá bola postavená v neogotickom štýle. Vznikla na zaujímavom mieste v blízkosti pláže La Concha. Keď ju stavali boli tu len piesočné duny, no keďže sa vtedajšiemu kráľovi lokalita natoľko páčila, nakoniec ju tu vybudovali aj napriek náročnému terénu. Toto rozhodnutie jej dalo ešte jeden unikát. Leží totiž medzi plážou a riekou, a tak má ozaj výnimočnú polohu. Katedrála je v súčasnosti verejne prístupná a môžete sa zúčastniť aj na prehliadkach, počas ktorých vás istotne nadchne precízne zdobenie všetkých stien.

 

Zábavný park s úžasným výhľadom

 

Pokiaľ si chcete vychutnať ten najlepší výhľad na San Sebastián, určite sa vyberte do zábavného parku Monte Igueldo. Jeho kúzlo spočíva okrem fantastického výhľadu na samotné mesto aj v jeho veku. Otvorený je už viac ako sto rokov a väčšina atrakcií má retro nádych, aby zostal medzi ostatnými konkurentmi jedinečný. Nájdete tam typické atrakcie minulých rokov, medzi ktorými kraľuje historická električka, detský vláčik, typické autíčka a najmä húsenková dráha prechádzajúca po malom kamennom moste. Ak máte chuť, môžete si svoje schopnosti vyskúšať v tunajšom labyrinte.

 

Staré mesto

 

Ak ste niekedy boli v Barcelone a očarila vás jej gotická časť a malé úzke uličky plné reštaurácií a rušných rozhovorov priateľov užívajúcich si život, budete milovať i San Sebastián. Zdá sa akoby toto mesto nikdy nespalo. Stále to tu žije a noc si vychutnáte rovnako ako deň. Pri prechádzke nezabudnite na okolité budovy a čaro, ktoré z nich sála.

 

Múzeum San Telmo

 

V centre mesta sa tradične nachádza i niekoľko zaujímavých múzeí. Spomedzi nich však jednoznačne vedie San Telmo, ktorého prednosťou je úžasná budov. Ide o objekt bývalého kláštora s úplne zrekonštruovanou fasádou. O to väčšie prekvapenie vás čaká v jeho interiéri, kde ste zrazu obkolesení majestátnou budovou plnou úžasných malieb, členitých stropov a typickej trávnatej oddychovej zóny v strede. Aj keď vás múzeá veľmi nezaujímajú, toto nevynechajte a v jeho vnútri si oddýchnite.

 

Kráľovské sídlo

 

O kráse a šarme San Sebastianu svedčí i fakt, že si ho kráľovská rodina už dávno vybrala ako jedno z letných sídiel. Pravidelne tam trávili dovolenky a s úžasným výhľadom na pláž La Concha relaxovali pred ďalšími vládnymi povinnosťami. V súčasnosti je sídlo prístupné verejnosti, takže aj vy si môžete obhliadnuť, v akom luxuse žije súčasná šľachta.

 

Júl patrí džezu

 

San Sebastián je už vo svojej podstate jedným veľkým strediskom zábavy. No v júli ju zavŕši festival zameraný na jazzovú hudbu. Počuť ho z každého kúta mesta a uličky tak nadobúdajú úplne novú atmosféru. Stačí si len správne naplánovať dovolenku a aj vy môžete byť súčasťou tohto veľkolepého splynutia muziky a nadšenia tunajších obyvateľov.

 

Zdroj/autor: hlondres.com, sansebastianturismo.com, euskoguide.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa