Spoznajte Sevillu - španielsku bránu do Afriky a miesto, kde sa usadilo UFO

2016-04-03 07:00:00 |   |    | 

Ťažko by ste v Španielsku (a nielen v ňom) hľadali teplejšiu oblasť, miesto nabitejšie pamiatkami a zaujímavosťami a vôbec európske kultúrne centrum, ktoré má tak blízko k Afrike a jej odlišnej kultúre. Všetkými týmito znakmi a ešte mnohými ďalšími sa hrdí len jedno mesto – španielska Sevilla. Brána do Afriky, ktorá dáva turistom možnosť spoznať veľa z Európy a tiež trochu z čierneho kontinentu.



 

Sevilla je štvrtým najväčším mestom v Španielsku a treba spomenúť, že je kultúrnym i politickým centrom oblasti nazvanej Andalúzia. Jej významnou súčasťou je rieka Guadalquivir, najväčšia rieka v Andalúzii, o čom svedčí už jej meno. Arabský názov al-wadial Kabir totiž v preklade znamená veľká rieka. Vďaka nej sa do Sevilly pri prílive dostanú i námorné lode, čo Španieli maximálne využívali od konca 15. storočia do druhej polovice 17. storočia, kedy sem po rieke nechávali „priplávať“ bohatstvo z vtedajších španielskych kolónií.

 

Sevillské lákadlá? Najstarší kráľovský palác v Európe a ostatky Krištofa Kolumba

 

Sevilla vás napriek tomu, že budete dobre pripravení kadečím prekvapí. Ak sa vydáte za pamiatkami a tradičnými zaujímavosťami, určite zamierte ku kráľovskému palácu Alcázar. Ide o najstarší európsky kráľovský palác, ktorý navyše stále čiastočne využíva kráľovská rodina.

Na mieste Alcázaru stálo pôvodne opevnenie Rimanov a Vizigótov. Na palác sa začala pevnosť zľahka podobať až v roku 712, kedy Sevillu dobyli Arabi a z miesta spravili sídlo svojich vládcov. Až do 13. storočia Alcázar stále vylepšovali a ošetrovali. V polovici 13. storočia sa z paláca stala kráľovská rezidencia. Bolo to krátko po dobytí Sevilly Ferdinandom III. A v tej dobe toho pred sebou mala ešte veľa, napríklad svadbu Karla V., narodenie Márie Antonie alebo prichýlenie kráľovskej rodiny v čele s Ferdinandom VII. v 19. storočí, kedy v Španielsku intervenovalo Francúzsko.

 

K Alcázaru patria tiež rozsiahle a bohaté záhrady, v ktorých sa dajú nájsť trebárs vonné rastliny alebo najrôznejšie ovocné stromy. Estetickú funkciu plní tiež voda v podobe fontánok, bazénikov alebo kanálov.

Alcázar svet natoľko očaril, že bol v roku 1987 spoločne s Indickým archívom a Katedrálou Panny Márie zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

 

Mesto dvoch výstav svetového významu

 

Sevilla nie je hocakým európskym mestom, teší sa zo svojej veľkej obľúbenosti a významu. Svedčí o tom i fakt, že bola dejiskom dvoch svetových výstav – v roku 1929 sa tu konala Ibero-americká svetová výstava a miesto tu našlo i Expo 1992, venované 500. výročiu objavenia Ameriky.

 

 

 

Pri návšteve Sevilly nemožno prehliadnuť spomínanú Katedrálu Panny Márie, ktorá vyrástla na mieste pôvodnej mešity. Vďaka dĺžke 130 metrov a šírke 76 metrov ide o tretiu najväčšiu katedrálu na svete. Dojem z nej umocňuje 140 mohutných stĺpov a vyše 90 veľkých okien. Vo vnútri návštevníci nájdu sochy a figuríny, kupole, oltáre a hroby, celú plejádu materiálov, spôsobov a techník použitých pri jej vyrábaní. A čo viac – je tu umiestnená hrobka slávneho objaviteľa Krištofa Kolumba.

 

Na obed tam, kde začnete veriť na mimozemšťanov

 

V Seville sa toho dá pochopiteľne vidieť ešte omnoho viac. Turisti hojne navštevujú spomínaný Indický archív, ktorý ukrýva dokumenty týkajúce sa objavenia Ameriky, štvrť Santa Cruz s malými a malebnými námestíčkami, ktorá bola predtým židovským getom alebo Zlatú vežu z roku 1220, ktorá bola kedysi súčasťou mestských hradieb a dnes ľuďom slúži ako námornícke múzeum.

Niektorých návštevníkov nenechá chladných ani Býčia aréna Real Maestranza. Práve obyvatelia Andalúzie milujú býčie zápasy asi zo všetkých Španielov najviac a v tejto aréne sú zvyknutí obdivovať tých najlepších španielskych toreadorov.

Bez povšimnutia nezostáva ani mierne bizarné architektonické dielo Metropol Parasol na námestí Plaza de la Encarnacion, ktoré evokuje mimozemské UFO. Môžete sa tu prejsť po tržnici, rozhliadnuť sa z vyhliadkového chodníka alebo sa osviežiť lahodným jedlom a vínom v reštaurácii. Dielo tu postavili v roku 2011 a vzbudilo mnoho protichodných vášní. Sevilla toho skrátka ponúka toľko, že si návštevníci môžu oči vyočiť.

 

Malý krôčik Európy od Afriky a malá stopa Európy v Afrike

 

Prečo sú i v Seville viditeľné známky arabskej a africkej kultúry je už celkom jasné. Možno ste tiež tušili, že existujú drobné známky európskej kultúry v severnej Afrike. Názvy Ceuta a Melilla ste totiž iste už počuli. Ide o dve španielske enklávy v Maroku, španielske autonómne mestá. Ceuta je od Sevilly vzdialená asi 230 kilometrov a zaberá územie s veľkosťou 18,5 štvorcových kilometrov, Melilla je vzdialená asi 500 kilometrov a jej rozloha dosahuje len 12,3 štvorcových kilometrov.

Pravdepodobne nikoho neprekvapí, že na územie oboch španielskych enkláv si robia nároky Maročania, ale Španieli poukazujú na európsky pôvod tohto územia a na to, že kedysi enklávy patrili do rúk Rimanov a Feničanov.

Južné Španielsko, Andalúzia i samotná Sevilla sa môžu smelo hrdiť titulom brána do Afriky. Počas krátkej cesty sa totiž návštevník dostáva k brehu Gibraltaru, od ktorého je to už len zhruba 80 minút cesty trajektom do Maroka.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Spoznajte Európu, dotknite sa Afriky! : Okoreňte svoju ďalšiu dovolenku v Španielsku výpravou na sever Afriky, do Maroka. Navštívte Granadu, Córdobu či Sevillu a spoznajte i marocké mesto Tanger, ktoré už od pradávna stráži Gibraltarský prieliv. O hladký priebeh vašej cesty sa postaráme my.
  • Kde nájdete zlato?: Väčšina ľudí mieri na slnkom prehriate pláže Costa del Sol, ale i sever Španielska ponúka mnoho zaujímavostí a skvostov. Viete ako vzniklo pohorie Las Medulas? Vydajte sa s nami na cestu históriou prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Vyhrejte sa na najteplejšom mieste Španielska : Odštartujte sezónu dovoleniek o niečo skôr a vydajte sa do Andalúzie, ktorá sa honosí najteplejším počasím v celom Španielsku. Vychutnajte si dokonalú relaxáciu v päťhviezdičkovom hoteli v modernom stredoeurópskom štýle s nádychom arabskej kultúry a spoznajte andalúzsku metropolu Sevillu i mnoho ďalších zaujímavých miest.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Petra Malá & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa