Dovolenka v Taliansku: Historická Ferrara vám predstaví, ako sa v Taliansku žije

2016-04-04 08:00:00 |   |    | 

Taliansko je stále magnetom. Prináša totiž veľa možností a inšpirácií pre každého cestovateľa. Tentoraz sa spolu s nami vyberiete do Ferrary, ktorá sa nachádza na severo-východe. Najprv bola len malým biskupstvom, no postupne sa rozrastala. Vďaka tomu sa od šiesteho storočia stala jedným z menších miest, ktoré prerástlo do tejto nádhernej perly.



 

Letecky cez Miláno

 

Priamo do Ferrary neexistuje žiadne priame letecké spojenie zo Slovenska. No našťastie sa dá dopraviť aspoň do jej blízkosti, do Bergama. Odtiaľto je to do Ferrary len tri hodiny autom. Presúvať sa môžete aj vlakmi, no cestou z Milána budete musieť prestúpiť. Ak by ste mali záujem, do talianska sa pokojne dostanete aj vlastným autom. Z Bratislavy je to sem len 7 a pol hodiny cesty. Navyše, keď sa rozhodnete pre tento spôsob dopravy, mômáte príležitosť navštíviť aj okolie. Okrem Milána sú to napríklad Benátky, ktoré sú vzdialené len hodinu a pol cesty, rovnako aj historická Padova a k moru to máte menej ako hodinu.

 

Obľúbená UNESCO lokalita

 

Hlavná časť stavieb vo Ferrare je postavená v renesančnom štýle. Rodina Este, ktorá mala v Taliansku významné postavenie, si dala záležať na budovaní výnimočného mesta. Ferrara je až dodnes obohnaná múrmi a je tak chránená proti okolitému svetu. Ako keby sa práve vďaka tomu podarilo zakonzervovať v nej atmosféru dávnych čias. V okolí Ferrary sa navyše nachádza aj veľa nádherných parkov, takže je unikátnym miestom pre oddych a štúdium zaujímavých historických atrakcií. I to boli jedny z hlavných dôvodov, prečo sa UNESCO rozhodlo zapísať úplne celé mesto medzi chránené pamiatky.

 

Katedrála sv. Juraja

 

V meste nájdete niekoľko zaujímavých architektonických kúskov. Medzi najväčšie klenoty sa počíta práve katedrála sv. Juraja, ktorá pochádza z 11. storočia. Mieša sa v nej niekoľko štýlov a najviac pozornosti púta svojim priečelím. To je vytvorené z bieloružového mramoru, čo budove dodáva na majestátnosti. Súčasťou katedrály je aj múzeum mapujúce všetky rekonštrukcie a prináša podrobné informácie z histórie a výstavby.

 

Hrad Este

 

V blízkosti katedrály sa nachádza kostol, ktorý patril najznámejšiemu rodu mesta. Rodina Este pomenovala hrad podľa seba a postavila ďalší zo skvostov Ferrary. Jeho vznik sa datuje do 14. storočia a spojený je s protestmi bývalých obyvateľov. Nesúhlasili s výškou daní, a preto protestovali. To prinútilo Estovcov postaviť pevnosť, ktorá by ich ochránila pred podobnými situáciami. Ako však postupne rástli hradby mesta, z paláca sa stalo skôr typické sídlo. Najkrajšími miestnosťami sú herňa, galéria a zlatá miestnosť. V paláci sa v súčasnosti často konajú rôzne festivaly.

 

Archeologické múzeum

 

Pokiaľ by ste sa obávali, že vás v tomto múzeu čaká len ďalšia nudná prehliadka, budete na omyle. Úžasné fresky a dokonalé maľby na stropoch patria k tomu najkrajšiemu, čo vám môže Taliansko v tomto smere ponúknuť. Navyše sa môžete pozrieť na nádhernú prehliadku bohatej histórie a mnohých vzácnych vykopávok.

 

Via Delle Volte

 

Ide o najznámejšiu uličku vo Ferrare. Stredoveká časť mesta v súčasnosti ponúka krásnu prehliadku remeselného umenia. Kúpite si tu typické výrobky a na vlastné oči si pozriete, ako sa kedysi dávno vyrábali. V okolí je aj niekoľko kaviarničiek, kde si oddýchnite na taliansky spôsob.

 

Festival pouličných spevákov

 

Špeciálnu atmosféru má Ferrara počas neskorých letných dní. V auguste tam pravidelne organizujú festival pouličných spevákov a hudobníkov. Zväčša na konci mesiaca sa tam zídu nielen umelci z celej krajiny, ale často prichádzajú i tí, ktorí žijú mimo Talianska. Spoločne potom vzdávajú hold umeniu a dobrej zábave. Mesto ožíva rušným životom a prináša veľa sprievodného programu. Ak plánujete neskorú letnú dovolenku, istotne sa tam vyberte práve v tomto čase. Dátum je pohyblivý, pozrite si ho preto vopred prostredníctvom internetu.

 

Zdroj/autor: visitferrara.eu, italyheaven.co.uk, travelingwithsweeney.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa