Birmingham – Tolkienovo mesto s vôňou obľúbenej čokolády

2016-05-10 12:00:00 |   |    | 

Letecké spoločnosti ponúkajú zo Slovenska lety do niekoľkých anglických miest. Ich hlavnou funkciou je zabezpečiť komfortnejšie cestovanie ľuďom zamestnaným na britskom ostrove. Skúsený cestovateľ však môže vystihnúť skvelé akcie, keď ponúkajú letenky za zlomkové ceny. Ako jednu z ďalších turistických destinácií si preto vyberte Birmingham, ktorý sa nachádza približne v polovici cesty medzi Londýnom a Manchestrom.



 

TRIKRÁT TÝŽDENNE

Do Birminghamu sa dostanete priamymi letmi z Bratislavy. Cesta tam trvá necelé dve a pol hodiny. Odletieť môžete trikrát týždenne, keď sa smerom na Slovensko lieta v čase okolo obeda a naspäť vo večerných hodinách. Prepravné dni sú utorok, štvrtok a sobota. Tieto časy vám umožňujú urobiť si v Birminghame kedykoľvek krátky trojdňový výlet, ale aj dlhšiu týždennú dovolenku. V čase akcií kúpite najlacnejšiu jednosmernú letenku od 20 eur, ak budete mať šťastie, môže to byť ešte nižšia suma. Do tejto časti Anglicka sa zo Slovenska lieta celoročne.

 

MEKKA ZAUJÍMAVÝCH STAVIEB

Ak by ste pokladali Birmingham v porovnaní s inými anglickými mestami za málo atraktívny či nudný, urobili by ste veľkú chybu. V centre nájdete až šesť rôznych kostolov. Všetko sú to historicky cenné budovy, ktoré postupne mapujú dejiny sakrálnej architektúry. Najobľúbenejšou je katedrála svätého Martina, ktorá ponúka typický anglický minimalizmus s dôrazom na monumentálne prvky s bohatým exteriérovým zdobením.

Zaujímavou stavbou je aj "Town Hall" - vznikla ako jedna z prvých monumentálnych radníc viktoriánskej doby, no dnes slúži ako koncertná sála.

Klenotom modernej architektúry a novodobou dominantou mesta je budova Selfridges z roku 2003, ktorá je súčasťou nákupného centra.

 

Za pozornosť však stoja najmä miestne múzeá. Nejde len o klasické výbery ako historické alebo prírodovedné, ale aj viacero nezvyčajných, v ktorých sa dozviete mnoho originálnych informácií. V Birminghame môžete navštíviť napríklad tieto múzeá:

 

Múzeum pier

Len málo ľudí vie, že Birmingham bol dlhé roky centrom výroby pier nielen v Anglicku, ale aj v Európe. Počas najlepšej éry sa tam nachádzalo až sto firiem, ktoré sa špecializovali na ich tvorbu. Tunajšie múzeum mapuje históriu ich vzniku, výroby a môžete si tam pozrieť aj pestrú ukážku rôznych druhov pier.

 

Múzeum šperkov

Okrem písacích pomôcok si v Birminghame našli svoje miesto aj šperky. Opäť ide o najväčšie centrum týchto doplnkov v Európe. Na najznámejšej ulici s klenotníctvami nájdete aj múzeum, kde si popasiete oči na úžasných doplnkoch od najlepších majstrov tohto umenia.

 

BBC štúdio

V meste sa nachádza aj druhá najväčšia centrála televízie BBC. Jedna z jej častí je voľne prístupná pre návštevníkov, ktorí si na vlastnej koži vyskúšajú moderovanie spravodajstva alebo počasia a prejdú sa rôznymi priestormi určenými na výrobu ich obľúbených programov.

 

Knižnica

Samotná inštitúcia ponúka len klasickú prehliadku historických kníh a možnosť vstupu do archívov. Najzaujímavejšia na nej je však samotná budova, ktorá bola dostavaná a otvorená v roku 2013. Zaujímavé umelecké dielo modernej architektúry najlepšie vynikne počas slnečných dní, keď slnko dodáva jeho stenám krásny ligotavý odlesk.

 

Tolkienova cesta

Kultový spisovateľ strávil časť svojho života práve v Birminghame. Podľa niektorých informácií sa v jeho dielach objavujú viaceré časti tohto mesta. Stačí ich navštíviť a ihneď sa vám vybavia určité state z Hobbita alebo Pána prsteňov. Od konca marca do začiatku novembra je tam vždy otvorený špeciálny Tolkienov chodník, po ktorom jeho fanúšikovia pátrajú po zákutiach fantázie tohto autora. Na perhliadku sa môžete vybrať v spoločnosti sprievodcov, no na internete nájdete viacero návodov, ako si ju prejsť aj samostatne. Súčasťou vychádzkovej trasy je aj blízky les, ktorý mal byť základom inšpirácie Pána prsteňov.

 

Planetárium

Thinktank je jedno z najkvalitnejších vedeckých a technických múzeí v Anglicku. Ponúka skvelú prehliadku už netradičných a kurióznych nástrojov, ktoré viedli k rôznym veľkolepým vynálezom. Obdivovať tam môžete aj historické vozidlá. Veľká časť je venovaná viktoriánskemu obdobiu, ktoré je známe veľkým technickým rozmachom. Najobľúbenejším bodom prehliadky je veľké planetárium, v ktorom sa dozviete fakty z astrológie a za dobrého počasia si pozriete aj hviezdnu oblohu.

 

Čokoládový raj

Na svete sa nájde len málo ľudí, ktorí by nemali radi čokoládu. Keď sa vyberiete do Birminghamu, istotne vás vôňa vašej milovanej lahôdky pritiahne až do továrne najznámejšej anglickej čokolády Cadbury. Desiatky rokov overená sladkosť ponúka možnosť nahliadnuť do ich sladkého sveta. Nespornou výhodou prehliadky múzea je fakt, že veľká časť z nej je interaktívna a vy si môžete pochutnať na rôznych verziách tejto lahôdky. Súčasťou je aj 4D predstavenie, fantastická kaviareň a v obchode si môžete kúpiť rôzne personalizované darčeky.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa