Trapani sa premenilo z mesta rybárov na raj turistov

2016-05-13 12:00:00 |   |    | 

Sicília je oproti zvyšku Talianska známa drsnejšou prírodou a svojským naturelom obyvateľov. Zvedavci z vás neprestanú ťahať informácie, pokiaľ nebudú mať pocit, že s vami konečne môžu byť priatelia. Táto vlastnosť sa vyšperkuje ešte viac, ak sa vyberiete niekde na vidiek. Keď máte ešte pred letnou dovolenkou chuť na krátky výlet niekde do tepla, vyberte sa do Trapani, ktoré sídli na úpätí talianskej čižmičky.



 

Letecky dvakrát týždenne

Výhodou dovolenky v Trapani je jeho blízka poloha, keď sa tam zo Slovenska dostanete už po dvoch hodinách letu. Z Bratislavy sa na juh Talianska lieta dvakrát týždenne. Vo štvrtok je to v prijateľnejšom čase na pravé poludnie a v nedeľu odchádzajú lety vo večerných hodinách, keď do Trapani prídete až pred polnocou. Cestu späť si môžete naplánovať v rovnaké dni, keď počas pracovného týždňa lietajú poobede pred treťou a počas víkendu v podvečerných hodinách o pol siedmej. To vám dáva veľkú výhodu v tom, že nemusíte z letoviska odchádzať skoro ráno a môžete si v Trapani užiť ďalší deň navyše. Z letiska odchádza do centra pravidelná autobusová doprava.

 

Pod ochranou Saturna

Dejiny Trapani siahajú do tretieho storočia pred Kristom. Vtedy to bolo len malé mestečko, ktoré sa nazývalo Drepana a bolo poznačené gréckym vplyvom. Mytológia však siaha podstatne ďalej a ponúka jednu legendu na vysvetlenie vzniku predchodcu Trapani. Boh Saturn prišiel brániť uväznenú matku pred krutým otcom Uránom. Pri súboji ho rozsekal kosákom a jeho pozostatky popadali na Zem. Z časti z nich sa z mora vytvorila Venuša a tie ďalšie popadali do oblasti súčasného Talianska, kde vniklo aj Trapani. Od dávnych vekov sa preto Saturn oslavuje ako ochranca tohto sicílskeho mesta a sú mu zasvätené viaceré sviatky a pamiatky.

 

Centrum rybárstva

Trapani vzniklo ako malá rybárska dedinka. Vďaka rybolovu však nadobudla významné postavenie a postupne sa premenila na väčšie mesto. Rybári mali skvelý prístup na more a mohli si vybudovať veľké zásoby ulovených živočíchov. Časom sa rozhodli obchodovať s ostatnými mestami a dedinkami. Ich pozícia bola zrazu neohroziteľná a Trapani sa začalo rozrastať. Svojej tradícii zostávajú verní aj dnes, keď rybárstvo predstavuje jednu z hlavných častí príjmov. Tú druhú tvorí turizmus, keď piesočné pláže, idylickú atmosféru a skvelú gastronómiu postupne spoznali turisti z celého sveta.

 

Staré centrum s prímorskou atmosférou

Na rozdiel od iných prímorských miest nemá Trapani svoje historické centrum ukryté. Sídli priamo pri mori, keď sa z malých hradieb môžete pozerať priamo na pláže a sledovať časť prístavu. V tejto časti mesta je sústredených aj najviac malých penziónov a zoženiete si tam aj typické B&B ubytovania. Staré uličky ponúkajú typickú atmosféru, v ktorej sú ukryté viaceré malé kostolíky a taktiež kaplnka Sant`Agostino, ktorú v minulosti vybudovali templári. Centrum mesta bolo počas 2. svetovej vojny bombardované a kvôli tomu je veľa budov zničených. Viaceré kaplnky však zostali akoby zázrakom uchované a preukázali svoju magickú silu.

 

Ťažba morskej soli

Okrem rybolovu sa Trapani dlhé roky živilo i vďaka ťažbe morskej soli. Na jeho okraji objavíte sympatickú malú fabriku z 15. storočia. Zatiaľ čo v minulosti tvorili jedného z najväčších dovozcov soli v Taliansku, dnes sa už ťaží biely poklad v podstatne menšom množstve. Napriek tomu sa môžete zahĺbiť do tajov zaujímavej technológie a odísť domov so zásobou kvalitného dochucovadla.

 

Kraj legendárnej Marsaly

Ani nie hodinu cesty sa dostanete do jedného z vinárskych rajov v Taliansku. V okolí Marsaly sa pestuje hrozno pre víno rovnakého mena. Angličania chceli v minulosti priniesť nový druh podobný portskému vínu a tak začali v týchto končinách vyrábať známu marsalu. Po ochutnávke sa choďte pozrieť do mesta, ktoré má príjemný prístav, krásne pláže a historické centrum s kostolom Purgatory, ktorý patrí k najkrajším pamiatkam.

 

Nezabudnuteľná Mazara del Vallo

Ak ste stratili reč pri návšteve vatikánskych múzeí, pretože ste nedokázali odlepiť pohľad z nádherných stropov a freskového zdobenia, potom si vyhraďte čas aj na návštevu Mazaa del Vallo. Od Marsaly sa nachádza ďalších 40 minút cesty. Hneď po príchode si to namierte do rímsko-katolíckej katedrály. Nenápadná budova vás prekvapí hneď po vkročení do nej. Diecézna centrála je bohato zdobená nástennými maľbami, ktoré vkusne dopĺňajú stĺpové oblúkové bočné lode kostola. Budova bola postavená približne v 10. storočí, ale jej skromnejšia predchodkyňa tam stála už dávno pred ňou.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa