Kotor - skrytá perla Čiernej Hory

2016-07-06 12:00:00 |   |    | 

Hľadáte krásne miesto na letnú dovolenku? Navštívte Kotor, čiernohorskú perlu na pobreží Jadranského mora. Toto prístavné mestečko s úžasným morom a blízkym horským masívom Lovćen ponúka okrem prekrásnej prírody aj vzácne kultúrne bohatstvo.



 

Kotor patrí medzi najlepšie zachované stredoveké mestá v juhovýchodnej Európe, vďaka čomu bol v roku 1979 zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Stará časť mesta je obklopená mestskými hradbami, ktoré ho spájajú s pevnosťou sv. Ivana (Tvrdjava sv. Ivan). Tá leží na strmom kopci nad mestečkom v nadmorskej výške 260 m n. m.

V centre mesta nájdete stredoveké úzke uličky, nepravidelné námestia, ale aj prekrásne kostoly či paláce v románskom, gotickom, renesančnom aj barokovom slohu. Medzi najviac vyhľadávané sakrálne stavby patria Katedrála svätého Tripuna, Kostol sv. Lukáša, Románsky kostol Panny Márie či románsko-gotický Kostol sv. Michala, ktorý bol postavený na zrúcaninách benediktínskeho kláštora. Maľby v ňom pochádzajú už zo 14. storočia a nájdete tu i vzácne fresky. Za návštevu určite stoja aj gotický palác Drago, palác Bizanti, palác Grgurin s Morským múzeom, Severná a Južná brána, obytné domy zo 14. až 17. storočia či Hodinová veža.

Pri spoznávaní tejto „Jadranskej perly“ by ste nemali zabudnúť ani na miestnu gastronómiu. Priamo na Zbranom námestí si napríklad môžete vychutnať miestnu špecialitu – čerešňový závin. Nájdete tu aj množstvo kaviarničiek, do ktorých treba len „vkĺznuť“ a naladiť sa na spoznávanie miestnej atmosféry. Ak túžite po niečom netypickom, navštívte Citadella bar. Ten je známy neopakovateľným a jedinečným výhľadom na mesto a záliv.

K výnimočnému večeru patrí aj skvelé víno, odporúčame vám preto vychutnať si odrodu Vranac. Známa je tým, že sa vyrába ako suché víno s blahodarnými účinkami na ľudské zdravie. Pre svoj vysoký obsah trieslovín a iných látok je vyhľadávané nielen v  Čiernej Hore, ale v celej Európe.

Na miestnom trhu môžete spoznať aj ďalšie miestne delikatesy. Kotorčania tu ponúkajú vynikajúce doma dopestované a vyrobené dobroty ako napríklad „pršut“ (dymovo sušená šunka) či „sir“ (údený syr luhovaný s vlašskými orechmi a pistáciami), ktoré sú chránené ochrannými známkami tohto regiónu.

Zaručene musíte navštíviť aj lokálne obchodíky, kde okrem iného nájdete originálne darčeky a suveníry pre svojich blízkych. Takýmto  prekvapením môže byť aj opanci, tradičná balkánska roľnícka topánka vyrobená z tkanej kože.

Nadšenci športu a aktívnejšej dovolenky si v Kotore tiež prídu na svoje. Zaujímavou možnosťou trávenia voľného času je jazda na kajaku v zálive či plavba loďou do najbližšieho mestečka, ktoré nesie názov Perast. Leží približne 12 kilometrov od Kotoru na úpätí hori Ilino brdo a už v stredoveku sa preslávilo ako centrum moreplavby. Z jeho slávnej minulosti môžeme poukázať i na to, že dokázalo odolať nájazdom Turkov a nikdy nepadlo do rúk Osmanskej ríše. Zaujímavosťou je, že mesto nemá a nemalo žiadne hradby, pretože každý miestny dom fungoval ako pevnosť.

Ak patríte medzi milovníkov histórie, zároveň sa však pri svojej dovolenke nechcete vzdať mora, navštívte Kotor. Mestečko sa vám odvďačí svojou atmosférou a jedinečnou krásou.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa