Severské krimi aj vlastný Stonehenge: Švédsky Ystad treba zažiť

2016-09-06 00:00:00 |   |    | 

Väčšina návštevníkov Švédska mieri za prírodou a z miest navštevuje len Štokholm. To je však škoda, škandinávska krajina ponúka viacero zaujímavých miest či dedín. K nim patrí aj Ystad, ktorý sa nachádza priamo pri Baltskom mori. Zo Štokholmu tam trvá cesta vyše päť hodín, z dánskej Kodane ste tam za pomoci trajektu za hodinku a pol.



 

Pod pôvodnou správou Dánska

Medzi prvých obyvateľov Ystadu patrili rybári, ktorí tu našli pomerne ľahký zdroj obživy. Krátko po ich príchode vznikol v týchto miestach kláštor, ktorý je najstarším v celom Švédsku. Prvé písomné zmienky pochádzajú z 13. storočia, kedy táto oblasť patrila ešte pod Dánsko. Vďaka rybolovu patril Ystad k významným mestám v krajine, výborne sa tu darilo obchodu so sleďmi, ale tiež volmi. Mesto rýchlo napredovalo a vďaka tomu malo prostriedky na vybudovanie vzácneho historického centra, ktoré je funkčné až dodnes. Na základe spoločných dohôd však už od roku 1658 ako celý Ystad pod správou Švédska.

 

Františkánske opátstvo

Priamo v Ystade sa nachádza kláštor zasvätený svätému Petrovi z 13. storočia. V krajine je najzachovalejšou sakrálnou stavbou z tohto obdobia. V súčasnosti už neplní svoj pôvodný účel. Teraz sa tam nachádza regionálne múzeum, ktoré spomína aj na neľahké časy, keď kláštor prišiel o časť svojich múrov. Vtedy ľudia kradli tehly z jeho západnej časti a použili ich na stavbu vlastných obydlí. Našťastie väčšina kláštora vrátane pôvodného kostola zostala uchovaná.

 

Ales Stenar s tajomnou históriou

I Švédsko má svoju tajomnú megalitickú stavbu. Ales Stenar sa nachádza 20 minút jazdy autom od Ystadu a jeho atmosféru umocňuje more, pri ktorého brehoch bol vystavaný. Vek stavby sa odhaduje na 1400 až 5000 rokov. Archeologické výskumy potvrdzujú, že bol využívaný po dlhé storočia. Našli v ňom pozostatky kostí a materiálov z viacerých ér a teda niekoľko generácií verilo, že ide o mýtické pohrebisko. Kamene sú vystavané do oválneho tvaru pripomínajúceho loď. Na rozdiel od Stonehenge nie je ohradený a vy sa môžete ľahko dostať až celkom k starobylému dielu a nasať jeho energiu.

 

Wallanderovo mesto

Ak patríte medzi fanúšikov anglického kriminálneho seriálu Wallander, kde úlohu charizmatického detektíva stelesňuje Kenneth Branagh, Ystad ste spoznali už podľa fotografií. Veľká časť seriálu sa totiž nakrúcala priamo v tomto meste. Priaznivci svojského detektíva preto často smerujú do jeho ulíc a pátrajú po dôležitých miestach, spojených s jednotlivými prípadmi. V tunajšom informačnom centre si môžete dokonca objednať špecializovanú prehliadku po jednotlivých lokalitách, pokiaľ však chcete ušetriť alebo si známe miesta vychutnať osamote, na internete nájdete niekoľko presných návodov, ako ich preskúmať na vlastnú päsť.

 

Ystadská ZOO

V Ystade našla domov aj netradičná ZOO. V jej priestoroch nájdete 60 exotických zvierat, časť z nich však nežije v typických klietkach, ale sú umiestnené vo veľkých ohradách a majú tak voľnejší priestor imitujúci ich reálne podmienky. Kvôli tomu môže byť park otvorený iba v lete, pretože v zime musia zvieratá premiestniť do teplejších miestností. Okrem klasickej prehliadky so sprievodcom, ktorý vám prezradí viac o živote zvierat, si môžete zakúpiť tiež osobné stretnutie s lemurmi, keď sa s nimi môžete zahrať počas dvadsiatich minút.

 

Aktivity v meste i okolí

Zaujímavá príroda v okolí priam láka nasadnúť na bicykel a preskúmať ju bližšie. V meste je niekoľko požičovní a navyše si môžete objednať výlet so sprievodcom, ktorý môže byť dokonca tematicky ladený. Turistické centrum ponúka napríklad gastronomickú prehliadku so zastávkami v najlepších reštauráciách alebo tour po okolitých hradoch a zrúcaninách. Do Ystadu stále smeruje veľa ľudí i kvôli rybolovu. Stačí sa dohodnúť na prenájme lode a zájsť si po svoj najväčší úlovok spolu s niektorým z domácich rybárov. V okolí sa nachádza pár ľahších turistických trás a na svoje si prídu tiež fanúšikovia golfu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa