Petrohrad, mesto s palácom s dvomi tisíckami okien a úchvatnou Ermitážou

2017-02-12 00:01:00 |   |    | 

Hlavným mestom je síce Moskva, ale väčšina zásadných historických okamihov Ruska sa odohrala práve tu. Nádherné veľkomesto s 5 miliónmi obyvateľov je kultúrnou metropolou Ruska. A obklopuje ho i prírodná krása – neďaleko je obrovské Ladožské jazero, priamo pri ňom zas Fínsky záliv Baltského mora. Poďme si prejsť jeho najkrajšie miesta.



 

Petrohrad. Kde v ňom začať? Tu sa ťažko vyberá, čo navštíviť, veď atrakcií je tu vskutku kvantum! Stačí už len pohľad na Zimný palác z Palácového námestia. I metrákový hokejový obranca sa v porovnaní s ním musí cítiť maličký a ohromený. Vezmime si len tie okná. Upratovacie tímy ich musia umyť takmer dve tisícky!

Celý obdivuhodný Zimný palác patrí medzi budovy Ermitáže, kultúrnej multiskladačky s viac než troma miliónmi exponátov. Nie je div, že najkratšia prehliadka tu trvá štyri hodiny. Návštevníci sa však tak ponoria do prehliadky zlatom vykladaných cárskych kočov alebo Rembrandtových obrazov, že dĺžku exkurzie ani veľmi nevnímajú.

Ďalšia perla Ruska – Moskva

Mesto má približne o jeden milión viac obyvateľov než celá Česká republika. Teda oficiálne. Žije tu veľký počet nelegálnych prisťahovalcov, ktorých pochopiteľne štatistiky nezahŕňajú.

Moskva má tiež bohatú históriu, prvá písomná zmienka sa datuje do roku 1147 (v pozícii hlavného mesta ju vystriedal v roku 1712 Petrohrad). V roku 1990 sa Moskva dostala na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vďačí za to predovšetkým typickej architektúre. Medzi jej slávnymi stavbami vynikajú predovšetkým tieto dve:

Kremeľ

Červená farba už z diaľky upútava a naznačuje, že tu stojí niečo výnimočné. Steny z neomietnutých pálených tehál sú poskladané do výšky až devätnásť metrov a obvodu dvoch a jednej štvrtiny kilometra. Skrýva niekoľko významných pravoslávnych svätostánkov včítane kostola svätého Michala Archanjela, ale hlavne sídlo ruských panovníkov a prezidentov.

Chrám Vasila Blaženého

Typický farbami hrajúci chrámový komplex, ktorý je snáď vo všetkých moskovských bedekroch na predných stranách. Bol vystavaný v polovici šestnásteho storočia po víťaznom boji s kazanským chánom. Bitka trvala osem dní, každý z nich symbolizuje jeden z ôsmich veľkých kostolov komplexu.

Ďalšie informácie o Moskve

Rozloha: 2 510 km² (takmer sedemnásobok rozlohy Bratislavy)
Významné inštitúcie, ktoré v meste sídlia: patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi, prezident, všetky ministerstvá, najvyšší súd
Medzi všetkými svetovými mestami s viac než desiatimi miliónmi obyvateľov leží Moskva najsevernejšie.

 

Štyri hodiny prehliadky sú totiž nasýtené tým najlepším, čo tu majú. Veď v tunajších zbierkach je napríklad asi 17 tisíc obrazov, 622 tisíc ďalších grafických diel, vyše milióna mincí a iných predmetov z numizmatických depozitárov, trištvrte milióna archeologických nálezov alebo tri stovky najvzácnejších starých kníh. Krásna a poučná je i expozícia histórie techniky. Z ohromných zbierok Ermitáže sa tají dych.

 

Krížnik Aurora už zase víta návštevníkov

K najkrajším atrakciám patrí i slávny krížnik Aurora. Táto loď má tiež významné miesto v dejinách konca cárskeho Ruska. Posledné dva roky nekotvila v Petrohrade na obvyklom mieste. Dôvodom bola renovácia trupu, inštalácia bezpečnostných kamier a modernej protipožiarnej ochrany. Od leta 2016 je zasa na svojom mieste a víta návštevníkov dychtivých prezrieť si symbol jednej z najzásadnejších udalostí 20. storočia – októbrovej revolúcie.

Bola by však škoda venovať sa len historickým míľnikom a opomenúť zázraky modernej doby, medzi ktoré nepochybne patrí impozantná sústava vodostrekov v parku nad Fínskym zálivom. Každú sekundu sa cez ňu preženie 30 000 litrov vody.

 

Hlavné mesto cárskeho Ruska

V Petrohrade je rozhodne čo objavovať. Veď v priebehu dvoch storočí bol hlavným mestom ruského cárskeho impéria. V roku 1703 Peter Veľký mesto oficiálne založil a vybudoval Petropavlovskú pevnosť a o deväť rokov neskôr z neho začal vládnuť krajine.

Pevnosť stále stojí na Zajačom ostrove a ľudia mieriaci na populárne petrohradské eurovíkendy si nenechávajú jej návštevu ujsť. Hlavne v tomto čase. Zasnežený Petrohrad v období okolo Vianoc je totiž obzvlášť krásny.

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

 

 

To najlepšie z Petrohradu!

Výkladná skriňa ruského národa. Tu sa písali dejiny. Ermitáž, Zimný palác, katedrála svätého Izáka, kópia Jantárovej komnaty a ďalšie pamiatky určite stoja za návštevu.

 

Plavba proti toku času

Vydajte sa na plavbu proti toku času a objavte tajomstvá vodných tokov moskovskej oblasti, po ktorých sa dostanete až k Zimnému palácu v Petrohrade. Najprv vás čakajú pamätihodnosti a ďalšie zaujímavosti v Moskve a potom sa cez Jaroslavľ dostanete až do Petrohradu. Tak neváhajte a plavte sa s nami!

 

Eurovíkend v Moskve

Spoznajte Moskvu, najväčšie a najnavštevovanejšie mesto Ruska. Prejdite sa po miestach, na ktorých sa písala história. Uvidíte Kremeľ, navštívite Leninovo mauzóleum. To všetko počas akčného eurovíkendu v Moskve od štvrtka do nedele. Vyberte si z ďalších zájazdov do Ruska!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa