Naumburg a jeho okolie: Z každého rožka troška pre každého turistu

2017-01-19 12:00:00 |   |    | 

Nemecký Naumburg sa nachádza uprostred cesty medzi Lipskom a Halle. Letecky sa môžete prepraviť z Viedne na lipské letisko, z ktorého je to do mesta hodinu cesty autom. Druhou alternatívou je rezervovať si lacnejšie letenky z Bratislavy do Berlína, odkiaľ sa za dve hodiny dostanete IC vlakom priamo do vášho cieľa. Naumburg nájdete tiež u špecialistov na Nemecko, ktorí ponúkajú rôzne zájazdy do tejto krajiny.



 

Tisícročné mesto s bohatou tradíciou

Prvá písomná zmienka o Naumburgu pochádza z roku 1012. V stredoveku mestu patrila silná pozícia na obchodnej trase, vďaka čomu zažil v tomto období najväčší rozmach. V starom centre sa ešte stále zachovalo viacero stavieb, ktoré odkazujú na dôležitú éru dejín. Časom sa z Naumburgu stalo aj centrum duchovného života.

Sídlil tam biskup a postupne sa tam odohrávali všetky dôležité udalosti tunajších veriacich. Stará časť mesta s promenádou je ako stvorená na príjemné prechádzky. Naumburg vás vtiahne do svojej pokojnej atmosféry so starovekým vidieckejším koloritom. Ku hlavným atrakciám patria dve veľké katedrály a mestské historické múzeum. Naplánujte si tiež jazdu starou električkou, ktorá vás prevedie tými najdôležitejšími lokalitami.

 

Hrad prebudovaný na katedrálu

Najznámejšou pamiatkou mesta je Naumburská katedrála, ktorá pochádza z 13. storočia. Jej priestory však boli obývané už dávno predtým, keď prvý panovník Ekkehard I of Meissen hľadal miesto pre svoj nový hrad. Nakoniec sa rozhodol pre vysokú skalu, odkiaľ mal najlepší výhľad na okolie. Časom sa okolo neho začala rozrastať prvá osada a prvý majiteľ si užíval jeho skvelú voľbu. Po jeho smrti však budova prešla pod správu cirkvi, ktorá tam už chcela vybudovať kostol a menšie opátstvo. Konečnú verziu súčasnej podoby získal kostol až v 13. storočí. Pôvodný palác sa nachádzal v mieste súčasnej knižnice.

 

Historický drevený kríž je najvzácnejším artefaktom katedrály. Nachádza sa v malej hrobke, je veľmi jednoduchý a Ježiš na ňom má neutrálny výraz na tvári. Keďže umenie sa posúvalo postupne ďalej, v druhej časti katedrály už môžete vidieť sochy, ktoré predstavujú rôzne výrazy a ich autor im tak vdýchol nový život. Tieto podobizne sa nachádzajú v špeciálnej časti venovanej donorom veľkej katedrály. Na znak vďaky za ich príspevky tým najšľachetnejším vytvorili špeciálne sochy. Zaujímavosťou je, že sú vysekané priamo do skál a stien katedrály a ich podobizne tam pridali až sto alebo dvesto rokov po oficiálnom darovaní peňazí. Kvôli tomu sú ich postavy len približné a nie je jasné, ako naozaj vyzerali. Kostol má až dva oltáre, keďže jeden je všeobecný a druhý venovaný práve darcom. Na jeho stene nájdete tiež prvé grafity v Nemecku, ktoré vytvoril jeden zo študentov v časoch, keď budova bola kresťanskou školou. Katedrála je otvorená denne a vstupné pre dospelých je 6,50 eura.

 

 

 

Cyklochodník popri rieke Sála

Dominantou regiónu je rieka Sála, okolo ktorej sa združuje gro turistického života. Stačí vyjsť z Naumburgu a vychutnať si oveľa pokojnejšie prostredie s množstvom alternatív na pohybové aktivity. Prvou z nich je cyklistický chodník, ktorý prechádza popri celom toku. Cestička vedie k bodu, kde sa Sála spája s Labe a odtiaľ môžete potom prejsť až do Českej republiky. Terén nie je náročný a pokiaľ by ste chceli zažiť aktívnu dvojtýždňovú dovolenku so zaujímavými zastávkami pri historických pamiatkach, bude to pre vás istotne skvelou voľbou. Cyklochodníky sa využívajú tiež na dlhšie prechádzky, korčuľovanie alebo behanie.

 

 

Plavby i kajakovanie

Na svoje si prídu tiež milovníci kajakovania. Najmä počas leta, keď je teplota v okolí rieky príjemná, je to skvelý zážitok, pri ktorom si najlepšie vychutnáte nádherné okolie. Nenachádzajú sa tam divoké spády a ide naozaj o pokojné oddychové užívanie si prepojenia s prírodou. Vyrušiť vás môže iba niektorá z vyhliadkových lodí, ktoré pripravujú pre turistov na otvorených lodiach plavbu spojenú s občerstvením.

 

V obklopení viníc

Naumburg a jeho okolie je tiež známe dlhoročnou vinárskou tradíciou. Okrem veľkých vinárskych závodov sa tam nachádzajú aj malé rodinné vinice, ktoré dodávajú regiónu osobitý charakter. Po celodennom programe vám potom istotne padne vhod, keď si večer posedíte pri pohári lahodného moku a pochutnáte na tradičných domácich pochúťkach. V okolí Naumburgu nájdete aj vinice špecializujúce sa na malú produkciu, v ktorej chcú uchovať väčšiu kvalitu. Práve v takýchto podnikoch sú ochutnávky produktov najzaujímavejšie, pretože okrem lahodného vína dostanete aj veľa informácii priamo od ich majiteľov.

 

Freyburg so starodávnym mlynom

Len desať kilometrov od Naumburgu leží mestečko Freyburg, ktoré je rovnako obklopené vinicami. Jeho staré úzke uličky s historickými domčekmi, ktoré sú často ovinuté rastúcim viničom a voňavým hroznom, patria k historickým skvostom regiónu. Na okraji mesta sa nachádza ojedinelý historický vodný mlyn Zeddernbacher, v ktorom ešte stále vyrábajú múku pôvodným spôsobom. Vďaka tomu má oveľa vyššie výživné hodnoty a znižuje aj percento alergických reakcií. Výrobky z tohto mlyna odoberajú vo viacerých okolitých pekárňach a reštauráciách.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa