Drážďany majú novú dominantu: Umelecké dielo ako poctu mŕtvym z Aleppa

2017-02-09 15:00:27 |   |    | 

Umelec narodený v Sýrii začal vztyčovať na výšku tri autobusy na námestí vo východonemeckých Drážďanoch, aby tak pripomenul utrpenie civilistov v sýrskom meste Aleppo.



Umelecká inštalácia Sýrčana Manáfa Halbúního s názvom "Monument" (Pamätník) napodobňuje zátarasu vytvorenú z autobusov, ktorú umiestnili na ulici v Aleppe na ochranu obyvateľov pred paľbou ostreľovačov.
      Dielo umelca dnes vztyčovali pred drážďanským kostolom Frauenkirche (Kostolom Matky Božej) s podporou mesta a miestnych podnikateľov, ale krajne pravicové organizácie to skritizovali.
      Halbúní povedal pre tlačovú agentúru AP, že ho ohromilo úsilie, ktoré museli ľudia vynaložiť, aby v Aleppe prežili. Mesto totiž dlhé roky sužovali kruté boje medzi vládnymi vojakmi a povstaleckými silami.
      Kostol      Frauenkirche sa zároveň stal symbolom znovuzrodenia Drážďan, ktoré boli počas druhej svetovej vojny zničené.
      "Chcel som ľuďom ukázať, že obnova je možná," dodal 32-ročný Halbúní.
      Inštalácia bude pripevnená k mohutnému podstavcu, aby autobusy postavené na zadnú časť karosérie nešťastnou náhodou nespadli.
      Umelecké dielo už kritizovali ultrapravicoví extrémisti, ktorých hnevá, že inštalácia zostane na mieste aj nasledujúci pondelok, teda v deň, keď si Drážďany pripomínajú približne 25.000 zabitých pri leteckom bombardovaní mesta spojencami počas noci z 13. na 14. februára 1945.
      Krajne pravicové skupiny sa opakovane snažili využiť túto pamätnú udalosť na spropagovanie svojho revizionistického pohľadu na dejiny, ktorý vykresľuje Nemcov v druhej svetovej vojne ako obete.
      Polícia v sobotu 4. februára oznámila, že vyšetruje internetové hrozby krajne pravicových extrémistov proti starostovi Drážďan Dirkovi Hilbertovi.
      Nemecké médiá informovali, že vyhrážky zverejnili na sociálnych sieťach podporovatelia nacionalistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a aktivisti zo skupiny Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), ktorí posledné dva roky pravidelne každý týždeň organizujú protesty v Drážďanoch.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa