Talianska Padova: Nádherné centrum umenia a vedy

2018-04-06 12:00:00 |   |    | 

Padova už dnes patrí k menej známym mestám Európy, v minulosti však bola jedným zo najdôležitejších centier vzdelania, vedy, umenia či kultúry. Študoval tu i veľký Mikuláš Koperník, ktorému vďačíme za teóriu heliocentrického modelu Slnečnej sústavy.



 

Padova, jedno z najkrajších miest Európy, sa nachádza v severnom Taliansku na rieke Bacchiglione. Leží len 30 kilometrov západne od Benátok a je hlavným mestom provincie Padova. Počas rímskeho obdobia bola Padova (Patavium) jedným z najbohatších sídel a zažívala veľký rozkvet. Ako to často v histórii býva, po období blahobytu nastal aj tu čas rozvratu. V roku 452 nesto vyplienili Huni a istý čas trvalo, kým sa toto územie postavilo na vlastné nohy. O svoju samostatnosť však viackrát prišlo,v 14. storočí sa dostalo pod nadvládu rodiny Carresiovcov a neskôr si ho podmanili i Benátky. Snáď najväčšiu slávu v období stredoveku priniesla mestu Padovská univerzita, ktorá počas obdobia renesancie patrila medzi najznámejšie univerzity v Európe, ale aj vo svete.

Najznámejšou a najväčšou historickou pamiatkou mesta je Basilica di Sant¢Antonio da Padova, v ktorej je pochovaný najslávnejší miestny rodák sv. Anton. Veľkolepú stavbu vybudovali počas 13. a 14. storočia ako pilierovú baziliku.  Zaujímavé je, že predstavuje kombináciu viacerých štýlov, a to románskeho, gotického a byzantského. Pred chrámom stojí od roku 1453 slávna socha Gattamelata, ktorá zobrazuje Erasma da Narni, veliteľa Benátskej republiky, známeho vďaka neobyčajnej diplomatickej šikovnosti. Jej autorom je preslávený florentský sochár a architekt Donatello.

Ďalšou významnou pamiatkou je Kaplnka Scrovegniovcov, ktorá vo svojich útrobách ukrýva tridsaťosem scén cyklu života Panny Márie, Ježiša Krista a sv. Jáchyma. Autorom fresky bol vtedy len 38-ročný Giotto di Bondone, ktorému práca na diele trvala celých 600 dní. Kaplnka bola vysvätená v roku 1305 a bola sa súkromným vlastníctvom bohatého bankára Enrica Scrovegniho.

Jednou z najzaujímavejších prírodných pamiatok Padovy je Esapolis. Je to prírodné múzeum na ploche 2500 m 2, venované hmyzu s osobitným dôrazom na motýle, ktorým je venovaná jedna celá budova múzejného komplexu. Viac o týchto nádherných živočíchoch sa dozviete aj prostredníctvom náučného chodníka, ktorý prezentuje všetky najznámejšie motýlie druhy sveta. Jedným z najraritnejších je motýľ Monarch, ktorý ma zaujímavý životný cyklus. 

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa