Lübeck: Nemecké mesto, ktoré patrilo Slovanom

2017-03-28 12:00:01 |   |    | 

Nemecké mesto Lübeck nepatrí k najznámejším turistickým destináciám, rozhodne však návštevníkom má čo ponúknuť. Starobylé uličky, rozprávkovú vstupnú bránu, vyberané sladké delikatesy, ktoré potešia každý mlsný jazýček... Mesto sa nachádza na severe krajiny len 20 kilometrov od Baltického mora. Vďaka tomu môžete po prechádzke v meste poľahky chvíľu oddychovať na pláži a nabrať sily na ďalšie objavovanie.



 

Mesto, ktoré patrilo Slovanom

I keď Lübeck nepatrí medzi významné turistické miesta, ktoré by naši turisti cielene vyhľadávali, v skutočnosti má nielen pre Nemecko veľmi významnú pozíciu. Prví obyvatelia osídlili túto oblasť už tesne po skončení doby ľadovej. Odvtedy tam s malými prestávkami vždy bývali nejakí obyvatelia a táto oblasť patrí k najstaršie osídleným v Európe. Na prelome 7. a 8. storočia tam našli svoj domov dokonca aj Slovania. Základy súčasného mesta vznikli spolu s novým hradom a malou osadou v 12. storočí. Odvtedy Lübeck začal pomaly rásť a svoj najväčší rozmach zažil počas stredoveku. S mestom sa spája tiež ďalšia jedinečnosť, keď na jeho čele stála akási rada pozostávajúca z čelných obchodníkov a významných obyvateľov mesta.

 

Holstentor – brána, ktorá sa stala symbolom mesta

Paradoxne, jedna z dvoch hlavných vstupných brán bola postavená až tri storočia po založení Lübecku. Keďže postupne silnela jeho pozícia, potreboval si vybudovať okolo seba ochranné mestské múry, ktoré by mu zabezpečili väčšiu ochranu. V tom čase vznikli tri vstupné brány, z ktorých sa už zachovala iba dvojica. Tou najobľúbenejšou sa stala Holstentor, pretože má podobu malého rozprávkového zámku s dvoma vežičkami. Pocestných už v minulosti takto vítala prívetivejšie ako jej susedné konkurentky a už vtedy s ju preto vyberala na vstup do mesta väčšina pocestných. Jej kondícia však vekom postupne poriadne klesala. Keďže sa pod ňou začala zosúvať pôda, museli tam pravidelne prisýpať novú zeminu a vytvoriť tak náhradné základy. Raz sa dokonca hlasovalo o jej zbúraní a len o jeden hlas prešiel návrh, aby sa ju ešte pokúsili uchovať a komplexne zrekonštruovať. V súčasnosti v nej sídli mestské múzeum.

 

Najväčšie múzeum venované Hanze

Hanza v čase medzi 12. a 17. storočím združovala najdôležitejšie obchodné mestá. Patrila k najsilnejším spolkom v dejinách, v ktorom panovala tvrdá súťaživosť a boj o moc. S humorom ho Nemci opisujú mladším generáciám ako ich historickú verziu Hier o tróny. V roku 2015 otvorili práve v Lübecku, ktoré bolo taktiež jedným z jej členov, múzeum mapujúce bohaté dejiny spoločenstva. Ponúknuté sú v modernom interaktívnom šate, kde sa lepšie môžete vcítiť do ťažkej situácie čelných predstaviteľov Hanzy. Svoj domov múzeum našlo v zrekonštruovanom hrade.

 

Historická radnica

Mestská radnica v Lübecku prináša niekoľko zaujímavosti. Prvá je viditeľná hneď potom, ako sa postavíte na malé námestie pred ňou. Pozostáva totiž z troch budov, ktoré boli na seba postupne napojené. Každá z nich je štýlovo i výzorovo viditeľne odlišná. Prsty v tom mala opäť Hanza, ktorá potrebovala na stretnutia stále väčšie priestory a stará malá radnica z 12. storočia im už nepostačovala. Najkrajšou miestnosťou je obrovská vstupná hala s rokokovým zdobením. Kuriozitou sú rôzne veľkosti dverí. Keďže na radnici sa konali aj súdy so zločincami, rozhodli sa pre nich vytvoriť špeciálny východ. Ak bol človek nevinný, vyšiel cez normálne vyššie dvere. Keď ho odsúdili, musel prejsť cez nižšie trámy, ktoré ho prinútili ohnúť sa a i takýmto spôsobom vyjadriť ľútosť nad svojimi prehreškami.

 

Kostol Petri

Pri pohľade na historické centrum mesta viditeľne vyčnieva jedna z vežičiek. Ide o kostolík Petri, ktorý utrpel počas vojen veľké škody. Kvôli tomu sa stále nevyužíva na pôvodné účely a nie je sprístupnený verejnosti na sväté omše. Turisti však môžu navštíviť vyhliadkoú vežu, ktorá ponúka najlepší výhľad na celé centrum. Prístupná je aj pre návštevníkov s obmedzenou pohyblivosťou, pretože k nej vedie novovybudovaný výťah.

 

Hlavné mesto marcipánu

Lübeck dalo svetu aj jednu z najobľúbenejších sladkých pochúťok – marcipán. Jeho autorom je pán Niederegger, ktorý ho potom podával v jeho vlastnej rovnomennej kaviarni priamo oproti radnici. Tá sa uchovala až dodnes a jej súčasťou je už dnes aj malé múzeum venujúce sa histórii marcipánu. Nájdete tam dokonca aj sochy v životnej veľkosti vyrobené práve z tohto materiálu.

 

Nemocnica Heiligen-Geist

Budova historickej nemocnice bola postavená v 13. storočí. Ešte aj teraz slúži časť z nej na medicínske účely. Jej súčasťou je aj významná kaplnka s bohatým freskovým zdobením. Počas predvianočnej sezóny sa na jej malom námestí pravidelne konajú sviatočné trhy.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa