Nová letecká linka už od 10 eur: Čo ponúka bulharská Sofia?

2017-03-16 12:00:01 |   |    | 

Z bratislavského letiska Milana R. Štefánika pribudne od 30. júna tohto roka nová letecká linka do Sofie v Bulharsku. Prevádzkovať ju bude nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air štyrikrát do týždňa. A čo vám hlavné mesto Bulharska ponúka?



 

Štyrikrát týždenne za príjemnú cenu

Prvý let do Bulharska sa uskutoční 30. júna. Wizz Air tam bude zo Slovenska ponúkať štyri pravidelné linky – v pondelok, stredu, piatok a nedeľu. Odlietať sa bude vždy v ranných hodinách a prílet do Sofie je naplánovaný na 11:15 hod. miestneho času. Na rovnaké dni pripadajú aj spiatočné lety do Bratislavy, ktoré budú odchádzať okolo poludnia a u nás pristanú vždy o 12:20 hod. Kvôli kratšej vzdialenosti láka letecká spoločnosť cestujúcich opäť aj na lacné letenky. Sľubujú pravidelné klubové zľavy, pri ktorých vás jedna cesta vyjde na 10 eur, no nevylučujú ani zaujímavé akcie, keď bude cena ešte nižšia. Frekvencia letov do Sofie je pomerne vysoká. Jedným z dôvodov sú ďalšie destinácie, ktoré vám Wizz Air ponúka práve z tohto mesta. S jednoduchým prestupom sa potom môžete dostať napríklad k Čiernemu moru, na Cyprus, Maltu, do Holandska alebo do niekoľkých španielskych destinácií.

 

Chrám svätého Alexandra Nevského

Hlavnou atrakciou Sofie je nepochybne Chrám sv. Alexandra Nevského, ktorý začali stavať na konci 19. storočia. Pomenovanie dostal podľa Alexandra Nevského, ktorý bol patrónom vtedajšieho cára. Nevský bol jedným z najznámejších kniežat, ktorý mal za sebou niekoľko dôležitých víťazstiev vo vojnách v 13. storočí. Po ňom pomenovaný chrám je druhým najväčším svätostánkom pravoslávnej cirkvi na svete. Bohoslužby sa tu môže naraz zúčastniť až 10 000 ľudí. Interiér má bohaté zdobenie a zároveň sa v ňom nachádza najviac svätých ikon z celej Európy.

 

Pamätník sovietskej armáde

Tak ako Slováci, i Bulhari si so sebou nesú pár spomienok na komunistickú minulosť. Sofia nie je výnimkou a v jej uliciach sa dodnes nachádza niekoľko pamätníkov sovietskej armáde a socialistickému režimu. Jeden z nich však nad nimi vyniká a ponúka dokonalú ukážku street pop artu. Nájdete ho v blízkosti sofijskej univerzity a vojaci v typickom stvárnení sú pravidelne zdobení avantgardným grafity. Najobľúbenejšou verziou bolo namaľovanie v štýle amerických komiksových postáv, keď sa premenili na rôznych superhrdinov. Niekedy majú tieto maľby politický charakter, inokedy odrážajú jeden z aktuálnych problémov. Ich autorom je neznámy bulharský pouličný umelec.

 

Kostol v Boyane

Na predmestí Sofie v Boyane môžete navštíviť najlepšie bulharské archeologické múzeum, v ktorom vystavujú aj vzácnej kúsky z praveku. Cennejšou pamiatkou je však nenápadný kostolík, ktorý pochádza zo stredoveku. Z vonku typická tehlová budova pôsobí v obklopení ostatných historických budov pomerne všedne. Najväčšie bohatstvo ukrýva vo vnútri, kde si môžete pozrieť nádherné a dobre zachované fresky. Návštevníci si môžu do týchto atrakcií zakúpiť zvýhodnený spoločný lístok.

 

Blší trh Bitaka

I keby ste nemali v pláne nakupovať, tento blší trh si nemôžete nechať ujsť. Má úžasnú atmosféru, ktorú vám neponúkne ani istanbulský bazár. Predajcami sú obyčajní ľudia, ktorí sa zbavujú nepotrebných vecí zo svojich domovov. Popri predaji vždy prehodia aj pár slov navyše a ako pridanú hodnotu sa teda vždy dozviete zaujímavosti, ktoré sa v oficiálnych sprievodcoch nikdy nedočítate. Čulý ruch, vtipné momenty, úprimné rozhovory a množstvo zaujímavostí, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Stačí sa len poprechádzať v tomto malom svete a nasať jeho atmosféru. Trh sa koná každú sobotu a vstup je bezplatný.

 

Vitoša

Osobitý charakter dodáva Sofii aj okolité pohorie Vitoša. Či sa vyberiete na výlet a budete sa kochať pohľadom na centrum z niektorého z končiarov, alebo sa budete prechádzať jeho ulicami a odtiaľ pozorovať horskú scenériu, vždy vás tieto zážitky zahrejú pri srdci. Najvyššia hora národného parku sa volá Čierny vrch a je vysoká vyše 2200 metrov. V zime si môžete vyskúšať aj tunajšie lyžiarske stredisko, v lete môžete preskúmať niektorú z turistických trás a počas celého roka môžete ochutnať vodu z vitošských minerálnych prameňov.

 

Múzeum socialistického umenia

V roku 2011 otvorili v Sofii Múzeum socialistického umenia. V tamojšej expozícii figuruje 162 obrazov a sôch, ktoré vznikli na oslavu socializmu. Sú medzi nimi desiatky umeleckých prác, ktoré na verejných priestranstvách velebili niekdajších sovietskych lídrov Lenina a Stalina, ako aj významného bulharského komunistu Georgiho Dimitrova a dlhoročného prvého muža tamojšej štátostrany Todora Živkova.

 

Nočný život za pár drobných

Turisti často chvália bulharský nočný život. Domáci obyvatelia sa radi zabávajú a veľmi ľahko medzi seba prijímajú aj cudzincov. Tak ako kultúra a umenie pretkávajú ulice Sofie počas dňa, dominujú jej aj v nočných hodinách, keď sa už všetko sústredí okolo klubovej muziky a pestrej domácej hudobnej scény. Bonusom navyše sú veľmi prijateľné ceny, ktoré menia Sofiu na jednu z najlacnejších európskych party destinácií.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr, TASR
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa