Nová letecká linka: Bologna patrí k najkrajším mestám Talianska

2017-09-02 00:00:01 |   |    | 

Bologna, nádherné mesto preslávené miestnou univerzitou aj vynikajúcou omáčkou k špagetám, je nám odteraz ešte bližšia. Od jesene sa tam dopravíme priamym letom z Bratislavy. A to je ideálna príležitosť navštíviť jedno z najkrajších miest Talianska.



 

Až v zimnom letovom poriadku

Na novú taliansku destináciu si však budeme musieť počkať až do začiatku zimného letového poriadku. Po prvýkrát poletí Ryanair z Bratislavy do Bologne 30. októbra. Zo Slovenska sa bude lietať dvakrát týždenne – v pondelok a v piatok. Odlety sú naplánované na poludnie na 12:15 a let bude trvať niečo vyše hodiny. Opačným smerom sa bude lietať v rovnaké dni, odlet z Talianska bude vždy o 10:50. Toto rozloženie je ideálne na predĺžené víkendové pobyty alebo na kratšie dovolenky. Cena jednej cesty sa pohybuje od 20 eur vyššie. Je veľmi pravdepodobné, že počas akcií sa dočkáme ešte lepších cien a do Bologne sa dostaneme aj za pár eur.

 

 

Najväčšie miesto regiónu s najlepšími podmienkami na život

Bologna bola založená v 2. storočí pred Kristom. Po celé dejiny bola dôležitým miestom kresťanskej cirkvi a v súčasnosti je sídlom jedného z talianskych biskupstiev. O tom, že je skvelou dovolenkovou voľbou, svedčia výsledky mnohých ankiet. V nich sa Bologna často umiestňuje na popredných priečkach pre najlepšie miesto na život. Jedno z najbohatších miest Talianska, ktoré je najväčším v regióne Emilia-Romagna, ponúka skvelé podmienky pre všetky skupiny ľudí. Dobre sa tam hľadá zamestnanie, môžete sa spoľahnúť na výborné služby, sídlia tam vynikajúce školy a neposlednom rade sa za pár minút dostanete na pokojnejšie predmestia, kde nájdete typickú taliansku vidiecku atmosféru.

 

Jedna z prvých európskych univerzít

Mesto vo svete preslávila najmä jedna z najstarších európskych univerzít. Tá bola založená v roku 1088 a je úzko spätá tiež s našou Academiou Istropolitana, pretože presne podľa vzoru talianskej školy boli vybudované i základy našej najstaršej univerzity. Bolonská univerzita sídli vo viacerých budovách. Najcennejšie sú tie historické, ktoré sa nachádzajú v centre mesta. Časť z nich je prístupná aj pre verejnosť. Musíte si však pozrieť presné otváracie hodiny, pretože počas prednášok alebo oficiálneho programu bývajú zatvorené. Najzaujímavejšími časťami sú historická knižnica, starobylá učebňa biológie a spoločenská miestnosť, ktorá slúži na stretávanie študentov.

 

 

Piazza del Nettuno a blízke námestia s hlavnými atrakciami

Hlavným námestím v Bologne je Piazza Maggiore, odkiaľ sa pohodlne dostanete ku všetkým hlavným atrakciám a na všetky hlavné ulice v meste. Hneď vedľa neho sa nachádza asi najobľúbenejšie námestie del Nettuno. To dostalo pomenovanie podľa Neptúnovej fontány, ktorú v 16. storočí vytvoril Giambologna a pokladajú ju za jednu z najlepších prác z tohto obdobia. Ide o charakteristický bod, ktorý využívajú domáci na stretnutie s priateľmi. Odtiaľto už potom vyrážajú na prechádzky mestom, zájdu si do blízkych podnikov na výborné jedlo alebo sa vyberú na návštevy jednotlivých pamiatok.

 

Palazzo del Podestá

Budova olemovaná arkádami bola postavená na začiatku 13. storočia. Jej súčasťou je veža s vyhliadkou, ktorá kedysi slúžila na ohlasovanie poplachov v meste. Od jej vzniku mala niekoľko funkcií a párkrát zmenila aj fasádu. Posledná renovácia sa robila na konci 20. storočia. Krátko predtým tam sídlilo divadlo. Dnes je Palazzo del Podestá prístupné verejnosti, no otváracie hodiny sú obmedzené len pri organizovaní konkrétnych výstav.

 

Mesto kostolov

Silná kresťanská tradícia pochopiteľne nechala pečať aj na architektúre mesta. Jednotlivým stavbám dominujú najmä kostoly, ktoré sú zasvätené rôznym svätcom. Zväčša majú stredoveký ráz a tiež sú dokonalou ukážkou sakrálneho umenia. Najstarší kostol je zasvätený svätému Štefanovi. Jeho najstaršie časti v podobe mozaiky pochádzajú už zo 6. storočia, no predpokladá sa, že posledné práce ukončili až o šesť storočí neskôr. Kostol San Petronio zo 14. storočia zas mal byť pôvodne väčší ako Bazilika sv. Petra vo Vatikáne, lenže plány sa nepodarilo dotiahnuť až do konca. A jednu vzácnosť ukrýva aj kostol San Domenico, v ktorom sa nachádza veľká kamenná hrobka, na ktorej výzdobe pracoval aj slávny Michelangelo.

 

Bazilika Madonna di San Luca

Výnimočné postavenie má bazilika Madonna di San Luca, ktorá sa nachádza na kopci priamo nad mestom. Spojená je vždy s malou duchovnou túrou, keď si počas tri kilometre dlhej cesty máte spytovať svedomie a oľutovať svoje hriechy. Zaujímavosťou je arkáda, ktorá vedie z centra až na samotný vrchol. Je totiž najdlhšou na svete. Po takejto túre istotne poriadne vyhladnete a vtedy vám padne vhod aj tanier tradičných cestovín Bolognesa, ktoré sa pripravujú z mäsového ragú a paradajkovej omáčky.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa