Chorvátsky Split: Nádherné centrum Strednej Dalmácie

2017-06-14 00:00:01 |   |    | 

Chorvátsko patrí dlhodobo medzi stálice slovenských dovolenkárov. Lákajú nás tam nielen dobré ceny, nenáročná cesta, ktorú zvládne aj priemerný vodič, ale hlavne atmosféra, ktorú vytvárajú domáci obyvatelia. Tú najsrdečnejšiu zažijete aj v nádhernom centre Strednej Dalmácie, slávnom meste Split.



 

Milovaná Dalmácia

K najobľúbenejším chorvátskym destináciám patrí Dalmácia. Veľa Slovákov ju však nezvažuje kvôli tomu, že sa nachádza na juhu krajiny a preto by tam museli absolvovať dlhšiu cestu. Pri dobrej doprave sa z Bratislavy do Splitu dostanete za osem hodín. Ak vám nevyhovujú takéto dlhé presuny, môžete si naplánovať niekde po trase malú prestávku. Prespite napríklad v hlavnom meste alebo zájdite niekam k moru a keď si oddýchnete, na druhý deň zdoláte zvyšok cesty.

Split mnohí turisti označujú za vstupnú bránu do Dalmácie, ktorá vám od prvého momentu ukáže všetky pozitíva tohto kraja. Zároveň je mesto známe svojou pestrou kultúrou a láskou k umeniu. Budete sa tam cítiť dobre aj v prípade, ak nechcete po celý čas ležať iba pri mori, radi by ste toho veľa videli a zažili aj výlety v okolí. Split bude potom pre vás tou najlepšou voľbou.

 

Diokleciánov palác

Hlavnou atrakciou Splitu je Diokleciánov palác. Ide o prvú stavbu v meste, ktorú postavili v 4. storočí a za jej vznikom stál cisár Dioklecián, podľa ktorého dostala pomenovanie. Zvyšok mesta sa potom postupne vystaval už okolo samotného paláca. Po smrti tohto panovníka začala budova pustnúť a bola dlhé roky opustená. Neskôr sa rozhodli využiť ju aspoň na nejaký účel a postupne tam vytvárali bývanie pre bežných obyvateľov mesta. Dnes jeho ruiny slúžia ako najobľúbenejšia pamiatka Dalmácie, ktorú si ročne prídu pozrieť tisíce turistov. Budova vyzerá nádherne najmä počas západu slnka a keď je osvetlená nočným osvetlením.

 

Splitská katedrála sv. Duje

Z rovnakého obdobia pochádza aj susedná katedrála. Tá bola pôvodne iba mauzóleom, v ktorom bol pochovaný cisár Dioklecián. Neskôr sa premenila na kresťanský kostol a dnes je najstaršou pôvodnou stále využívanou katedrálou na svete. Zároveň predstavuje aj jednu z najlepších zachovaných ukážok antickej architektúry. Stavba sa delí do troch hlavných častí. Prvou je mauzóleum, ktoré môžete navštíviť aj v súčasnosti, druhý je samotný kostol a treťou a najmladšou časťou je veža, ktorá bola k budove pristavaná okolo roku 1100.

 

Riva

To, čo znamená pre Barcelonu Las Ramblas, pre Split znamená promenáda Riva. Tá prechádza od prístavu popri obľúbených reštauráciách, obchodoch, ale tiež dôležitých pamiatkach v meste. Vo veľkej miere je ovplyvnená francúzskym štýlom. Spája v sebe moderný nádych s historickým čarom Splitu. V tejto časti mesta sa organizujú aj viaceré podujatia. Môžete sa tam tešiť aj na pravidelný letný program, nájdete tam zábavné podniky, pokojnejšie posedenia alebo keď si chcete len tak posedieť s výhľadom na prístav, vyhliadnite si niektorú z kaviarní na okraji Rivy a užívajte si krásny deň pri mori.

 

Socha biskupa

Grgur Ninski bol známy biskup, ktorý v tejto lokalite žil v 10. storočí. Miloval Chorvátsko a počas svojho života bojoval za uchovanie jeho kultúry a jazyka. Na jeho počesť preto vytvoril sochár Ivan Meštrović sochu v nadživotnej veľkosti, ktorá sa stala známou splitskou atrakciou. Každý, kto si chce splniť nejaké tajné prianie alebo sa len chce vrátiť do tohto nádherného mesta, pošúcha palec na jeho ľavej nohe.

 

Varos

Po Diokleciánovom paláci je najstaršou časťou mesta štvrť Varos. Nachádza sa v západnej časti Splitu a práve tam začali stavať prvé domčeky, ktoré boli určené pre poddaných. Bývali v nich rybári, farmári a lovci. Šlo o menšie kamenné stavby, ktoré boli prepojené úzkymi uličkami. Keďže ide o staré budovy, v súčasnosti je časť z nich v zlom stave. Napriek tomu sa podarilo uchovať aspoň pár domčekov, ktoré dýchajú atmosférou čias minulých.

 

Kopec Marjan

V blízkosti centra Splitu sa nachádza aj kopec Marjan, ktorý je pokrytý borovicovým lesom. Časť z neho je osídlená a môžete sa tam prejsť po uliciach popri vysokom brale a sledovať nádhernú scenériu okolo vás. V tejto časti mesta sa nachádza aj niekoľko starobylých kostolov. Najcennejší z nich bol vysekaný priamo do skál a krásne splýva s drsnou prírodou okolo neho.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa