Po stopách Van Gogha: Provensálske Arles poznáte z najdrahších obrazov na svete

2017-09-16 00:00:01 |   |    | 

Vedeli ste, že najplodnejšie obdobie svojej tvorby prežil holandský maliar Vincent Van Gogh na juhu Francúzska v mestečku Arles? Kráčať uličkami, po ktorých chodil aj najchudobnejší a zároveň najbohatší maliar všetkých dôb, je ako cestovať v čase a nepoznať hranice.



 

Od jeho smrti ubehlo rovných 125 rokov, ale ešte stále sa tu nájdete niekto, kto rád dosvedčí jeho prítomnosť a neobyčajnú povahu. Pozrieť si môžete námestie Place du Forum, kde sa nachádza stará žltá kaviareň. Vedie ju miestna podnikavá rodina a je to presne to miesto, ktorú zvečnil van Gogh na obraze Kaviareň terasy v noci.

Ak ochutnáte voňavú paellu (jedlo z ryže, zeleniny a morských plodov) či pohár kvalitného vína, majitelia vám radi poukazujú interiér a porozprávajú zaujímavé historky.

Miest, ktoré nájdete na van Goghových obrazoch, je tu však viac - stačí, ak budete sledovať malé tabule s ich replikami alebo navštívite múzeum Vincenta van Gogha, kde vás vyzbroja praktickou mapkou. Dokonca tu stojí aj nemocnica, v ktorej údajne van Gogha ošetrovali po tom, čo záhadným spôsobom prišiel o ucho.

Keď vás tiene úzkych uličiek omrzia, môžete sa vybrať po Rue des Arenes k najväčšej pýche tohto inak tichého a pokojného mesta, k rímskemu amfiteátru. Napriek tomu, že toto mesto čelilo v minulosti viacerým nebezpečným nájazdom, z pôvodnej stavby amfiteátru sa zachovalo pomerne dosť materiálu. Ten sa postupne rekonštruuje a navracia sa mu pôvodná podoba.

To sa však už nepodarí v prípade impozantného antického divadla, z ktorého zostali iba ruiny. Všetok použiteľný materiál si rozkradli miestni obyvatelia na stavbu vlastných obydlí. Prechádzať sa medzi nimi je však zážitok, každoročne sa tu konajú veľké oslavy a koncerty, ktoré miestu aspoň na malý moment prinavracajú zašlú slávu a lesk.

 

Autor: Mária Halajová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Mária Halajová

Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa