Toulouse – ružové mesto, ktoré vás naučí milovať francúzštinu

2017-10-13 12:00:00 |   |    | 

Francúzske mesto Toulouse dostalo svoju prezývku podľa budov, ktoré sú postavené z typických ružových tehál. Domáci mu preto nepovedia inak ako „Ville Rose“, čo v preklade znamená „ružové mesto“. Charakteristickým znamením tunajších obyvateľov je pomalší štýl reči. Zatiaľ čo zvyšok Francúzska rozpráva pomerne rýchlo, čo komplikuje aj výučbu tohto cudzieho jazyka, Toulousania hovoria rozvážne a s dobrou výslovnosťou. Cudzincom preto vždy odporúčajú, aby sa vo svojich jazykových schopnostiach zdokonalili práve v týchto končinách.



 

Priame lety z Prahy

Do štvrtého najväčšieho mesta Francúzska sa najjednoduchšie dostanete cez Prahu. V pondelok a v piatok môžete využiť po jednom priamom lete denne. Pri akciových cenách leteniek vás spiatočná cesta vyjde na menej ako 80 eur. Pokiaľ nechcete cestovať tak ďaleko, môžete zvážiť aj let z Viedne alebo z Budapešti, no v tom prípade sa pripravte na jeden prestup v Paríži alebo v Bruseli. Pri ceste autom trvá presun zo Slovenska približne 17 hodín. No môžete si ho rozložiť na etapy, keď sa zastavíte napríklad v Nemecku alebo v Taliansku.

 

Bazilika svätého Saturnina

Hlavnou atrakciou mesta je bazilika svätého Saturnina, ktorú postavili v priebehu 11. a 12. storočia. Na jej výstavbu použili tradičné ružové tehly. Svoje pomenovanie dostala podľa svätca gréckeho pôvodu, ktorého mučili priviazaním k býkovi. Ten ho potom ťahal po kamenitej zemi. Podľa legendy bol svätec pochovaný na mieste pôvodného kostola, ktorý nahradila rozsiahla bazilika. Vo svätostánku sa nachádza niekoľko vzácnych relikvií a pozrieť si môžete aj významné umelecké predmety sakrálneho umenia. Bazilika svätého Saturnina je jednou zo zastávok na hlavnej trase do Santiaga de Compostela. Domáci odporúčajú turistom, aby si na návštevu kostola rezervovali dlhší čas a zostali aspoň na jednu bohoslužbu. Počas nej si môžete vychutnať skvelú akustiku v kombinácii s pôsobivou organovou hudbou.

 

Augustiniánske umelecké múzeum

Honosná budova umeleckého múzea bola pôvodne kláštorom rádu augustiniánov. V roku 1801 sa tam rozhodli umiestniť cennú zbierku umeleckých diel viacerých slávnych umelcov. Detailne si môžete pozrieť prácu Rubensa, Perugina, Mignarda alebo Philippa de Champaigna. Výstava ponúka diela francúzskych, talianskych a holandských maliarov a sochárov. Na prehliadke uvidíte exponáty z obdobia od stredoveku po prvú polovicu 20. storočia. Veľmi zaujímavá je aj samotná budova, ktorá bola postavená v gotickom štýle.

 

Most Neuf

Cez Toulouse prechádza rieka Garonne, na ktorej sa nachádza niekoľko mostov. Najstarší z nich sa volá Pont Neuf. Jeho výstavba prebiehala na prelome 16. a 17. storočia. Jednotlivé oblúky nie sú rovnomerné a každý z nich má nielen odlišnú dĺžku, ale vďaka tomuto faktu aj odlišný tvar.

Najlepšie to rozoznáte, ak sa prejdete po tunajšej promenáde, z diaľky sú tieto rozdiely najviditeľnejšie. Domáci obyvatelia milujú aj prechádzky po samotnom moste, pretože ponúka jednu z najkrajších vyhliadok na mesto.

 

Kaplnka Carmélites

Pokiaľ sa vám páčia malé kaplnky s komornejšou atmosférou, Carmélites bude vašou najobľúbenejšou pamiatkou tohto mesta. Vybudovaná bola v priebehu 17. storočia. Najťažšiu skúšku zažila počas francúzskej revolúcie, keď ju akoby zázrakom nezničili a uchovali ju v pôvodnej forme. Interiéru dominujú vysoké nástenné maľby zo štetca Jean-Baptistu Despaxa, na ktorých môžete obdivovať najmä postavy rôznych anjelov. Vstup do kaplnky je bezplatný.

 

Vesmírne múzeum Cité de l`escape

Na predmestí Toulouse nájdete najlepšie vesmírne múzeum na svete. Medzi jeho najvzácnejšie exempláre patria repliky Sputnika alebo rakety Ariane 5, ktoré skonštruovali v životnej veľkosti. Na pár minút sa môžete prevteliť aj do úlohy kozmonauta. V špeciálnej miestnosti prejdete cez niekoľko testov, ktoré musia kozmonauti absolvovať ešte pred odletom do vesmíru. Počas prehliadky sa ocitnete aj v imitácii kontrolného centra, aké riadi odlety rakiet, v IMAX kine zas nazriete priamo do vesmíru, dostanete sa k meteoritom a dozviete sa množstvo informácii o vesmíre a jeho objavovaní. Vstupné do múzea je 21 eur.

 

Cananal du Midi

Kanál Midi spája Toulouse až so Stredozemným morom. V 17. storočí pracovalo na jeho výstavbe vyše 10 000 robotníkov. Dokopy meria 240 kilometrov a v súčasnosti slúži domácim obyvateľom ako vynikajúca cyklotrasa, ktorá prechádza krásnou prírodou. V meste si môžete objednať aj vyhliadkové plavby, ktoré prechádzajú časťou kanálu alebo si oddýchnite v niektorej z blízkych kaviarničiek, ktoré ponúkajú nádherný výhľad na túto atrakciu. Byty v okolí kanála patria k najdrahším v meste, lebo prebúdzať sa s výhľadom na jeho brehy je znakom istej prestíže.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa