Lisabon – zmes tradície a Orientu s vôňou slávnych koláčikov

2018-02-02 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Portugalska pôsobí veselým dojmom. Pre Lisabon sú totiž typické domy ozdobené kachličkami, ktoré hrajú rôznymi farbami a v kombinácii so slnečnými lúčmi sa menia na malé trblietavé palety. To však nie je všetko, čím si vás toto výnimočné miesto získa.



 

Stará katedrála a zážitok s električkou

Lisabonská katedrála pochádza z 12. storočia. Má jednoduchú výzdobu a jej hlavná časť je voľne prístupná. Pokiaľ sa chcete pozrieť aj do ďalších priestorov, môžete využiť zľavu na Lisboa Card. Tesne pri katedrále sa nachádza menšia kaplnka sv. Antona a pozostatky rímskeho divadla. Približne 10 minút chôdze od tohto miesta nájdete nádhernú vyhliadku Portas do Sol. Odtiaľ si môžete pozrieť celú historickú štvrť Alfama, prístav a viaceré pamiatky.

Počas cesty si všimnite nádhernú kachličkovú stenu, ktorá zachytáva pohľad na starú časť Lisabonu. Týmito miestami prechádzajú historické električky 12 a 28. Tieto dve čísla sú klasickými linkami verejnej dopravy a pripravte sa na to, že sú takmer vždy preplnené turistami. Preto vám odporúčame zájsť na začiatočnú zastávku, kde sa vám podarí sadnúť si k oknu a vychutnať si cestu pri otvorenom okne tak, ako sa nimi jazdilo v minulosti. Skvelým zážitkom je sedieť priamo za chrbtom vodiča, pretože takto perfektne vidíte, aké trasy musí zdolať a ako sú v niektorých miestach koľaje divoko zatočené. Cesta električkou preto trochu pripomína jazdu na horskej dráhe. Keď sa chcete vyhnúť tomuto chaosu, objednajte si priamo turistické električkové tour, na ktorých nejazdí až toľko cestujúcich.

 

Mimosezóna neexistuje

Pokiaľ sa po Lisabone plánujete presúvať medzi jednotlivými atrakciami pešo, naplánujte si dlhší čas na prechod, pretože mesto je veľmi kopcovité. No odmenou vám bude nezabudnuteľná cesta jeho históriou. Jej súčasťou je aj najdrahšia kaplnka na svete Sao Roque, ktorá je vykladaná zlatom, historické múzeum a vyhliadka Santa Justa. Tá patrí k najväčším atrakciám mesta, čo je cítiť na dlhých radoch čakania. Tým sa nevyhnete dokonca ani koncom októbra.

 

„Deravý“ most

Od Santa Justa to máte menej ako 10 minút na jedno z hlavných námestí Comercio. Na jeho konci sa dostanete k rieke Tajo, ku ktorej vedie pár širokých schodov. Ľudia si tam radi chodia sadnúť a relaxujú pri pohľade na ligotavú vodnú hladinu.

Z tohto miesta sa môžete zviesť loďou priamo do štvrti Belém. Cena celodenného lístka je 18 eur a na lodi sa môžete preplaviť toľkokrát, koľko chcete. Jedna cesta trvá približne hodinu a uvidíte počas nej celú historickú časť, prístav a hlavné atrakcie Belému. Počas plavby pôjdete aj popod Most 25. apríla, ktorým prechádza vlaková a automobilová doprava. Zaujímavosťou je, že autá sa nepresúvajú po klasickej asfaltovej ceste, ale po malých kovových mriežkach. Tie pri kontakte s pneumatikami vytvárajú zaujímavý dunivý zvuk.

 

Belémske koláčiky z pôvodnej pekárne

Zaujímavosťou Portugalska je, že mnoho jeho oblastí vám ponúka rôzne typické sladkosti. Najznámejšie sú koláčiky z lístkového cesta, ktoré sú plnené pudingovou plnkou. Pôvodný recept vymysleli mnísi v roku 1837 a odvtedy sa jediné originálne cukrovinky pečú v pekárni pri starobylom kláštore Jerónimos. Počas hlavnej sezóny si na ne musíte vystáť takmer hodinový rad. Belémske koláčiky si môžete zobrať so sebou alebo si na nich pochutnáte priamo v tunajšej reštaurácii.

Jeden kúsok stojí 1,10 eura a občerstvenie v tomto podniku je rovnako cenovo prijateľné. Sendvič z čerstvého domáceho chleba s tuniakovou plnkou vás vyjde na približne tri eurá. Hneď vedľa pekárne sa nachádza veľké opátstvo, do ktorého máte s Lisboa Card bezplatný vstup a v rovnakej budove sa nachádza aj námornícke múzeum a planetárium. Približne 15 minút chôdze popri prístave sa dostanete k Torre de Belém, z ktorej je krásna vyhliadka na oceán.

 

Nočné mesto plné umelcov

Lisabon nespí ani v noci. Na prechádzkach nočnými uličkami stretnete rôznych umelcov, ktorí spríjemňujú tunajšiu atmosféru. Mesto chytá v neskorých hodinách druhý dych a zláka vás aj viacerými podnikmi, v ktorých si môžete vypočuť typické fado. Osobitú atmosféru má najmä námestie Comercio, kde sa stretávajú mladí ľudia a môžete sa pokochať pohľadom na nočnú rieku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa