Luxusný trpaslík: Monako dvíha oponu bohatstva a slávy

2017-12-12 12:00:01 |   |    | 

Malý rozlohou, obrovský bohatstvom. Monako je síce druhou najmenšou krajinou sveta, preslávilo ho však horných desaťtisíc. Domy najznámejších celebrít a športovcov, luxusné kasína, preteky F1, najdrahšie autá a jachty... Aj to sem láka množstvo zvedavcov, ktorí chcú aspoň raz za život vidieť skutočný luxus a slávu. Niet lepšieho miesta na snívanie...



 

Monacké kniežatstvo na Azúrovom pobreží (Côte d'Azur)  je s rozlohou necelých dvoch kilometrov štvorcových po Vatikáne druhým najmenším štátom sveta. Známe je svojim bankovým systémom, ktorý robí z Monaka bankový raj. Iba pätina obyvateľstva sú rodení Monačania, ostatní sa sem prisťahovali kvôli finančným výhodám.

V uliciach je to poriadne cítiť. Ceny sú vysoké a z ponuky nehnuteľností sa bežnému smrteľníkovi zatočí hlava. Jednorazová investícia sa však evidentne boháčom aj tak oplatí. Ušetria na daniach a navyše sa v Monaku môžu tešiť aj ďalším výhodám.

V množstve známych tvári si môžu vychutnávať väčšie súkromie a aj turisti vidia, že Monako je veľmi dobre stráženým a udržiavaným miestom. Ulice sú čisté, trávniky dokonalo zastrihnuté a polícia sa stará, aby čokoľvek rušivé ihneď zmizlo z dohľadu slušných občanov.

Keby sme chceli načrieť do hlbšej histórie Monaka, našli by sme rôzne zaujímavé fakty. V 5. storočí p. n. l. bola na území dnešného Monaka založená fénická obchodná stanica. V 6. storočí bolo územie obsadené Vizigótmi, potom bolo súčasťou Franskej ríše.

Na konci 13. storočia padla monacká pevnosť do moci Francoisa Grimaldiho. Ten ju získal podľa legendy vďaka ľsti, žiadal totiž o vstup do pevnosti v rúchu františkánskeho mnícha. Definitívne ovládol rod Grimaldiovcov Monako v roku 1419 a svoju moc už z rúk nepustil. Historickým medzníkom pre krajinu bol rok 1962, kedy sa stala dedičnou konštitučnou monarchiou. Hlavou štátu je knieža a vládnuť mu pomáha i korunná a štátna rada.

Sídlom panovníckej rodiny je už po dlhé stáročia Kniežací palác, ktorý sa týči nad Monakom. Pôvodne bol postavený v roku 1191 ako obranná pevnosť, na konci 13. storočia sa v ňom usadili Grimaldiovci. Kniežacia rodina nemala vo svojej malej krajine žiadne iné sídlo, palác preto prešiel množstvom stavebných úprav, ktoré sú dodnes dobre znateľné. Hlavná fasáda je renesančná, veže sú ešte staršie, ich aktuálna podoba však pochádza z 19. storočia.

Monako si mnohí spájajú s Monte Carlom, tak sa však nazýva len najznámejšia z jeho desiatich častí. Práve tam sa nachádza obľúbená verejná pláž, tunel, cez ktorý sa jazdia aj preteky F1 aj pravdepodobne najnavštevovanejšia atrakcia - Casino de Monte–Carlo. Tento zábavný komplex má viacero súčastí, najznámejšou je samozrejme kasíno, ale turisti radi míňajú peniaze aj v reštauráciách a baroch, kde sa dá príjemne a draho relaxovať.

Ak chcete pri potulkách po Monaku zažiť niečo jedinečné za menej peňazí, navštívte Monako Ville, známe aj ako Le Rocher („Skala“). Jedná sa o jedinú zachovalú časť starého mesta so stredovekými uličkami. Má neopakovateľný výhľad na more a dotvorí vám jedinečnú atmosféru tejto výnimočnej krajiny.

Práve v tejto časti sa nachádzajú aj najznámejšie pamiatky kniežatstva. Monacká katedrála z 19. storočia stojí na mieste, kde v minulosti stál prvý monacký kostol, zasvätený sv. Mikulášovi, patrónovi námorníkov. Veľkolepá pamiatka z bieleho kameňa púta návštevníkov už na prvý pohľad. Dodnes v nej prebiehajú korunovácie, svadby aj ostatné významné spoločenské udalosti. Nájdete tu i hroby viacerých monackých panovníkov vrátane kňažnej (a bývalej hollywoodskej herečeky) Grace Kelly.

Oceánografické múzeum založil v roku 1910 knieža Albert I. Jeho centrom je akvárium, vytvárajúce dojem lagúny. Dosahuje hĺbku 6 metrov a nájdete tu žraloky a iné morské predátory spoločne s tropickými rybami z korálových útesov. Okrem iného tu sú aj expozície histórie oceánografie a morskej biológie s množstvom fotografií, starých zariadení, mnohých vzoriek a interaktívnych displejov. Finančných žralokov by ste však medzi exponátmi hľadali márne, za tými sa vydajte radšej do prístavu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa