Modica – najromantickejšie z miest Sicílie

2018-06-06 12:00:00 |   |    | 

Ak ste doteraz považovali Veronu a Benátky za tie najromantickejšie miesta v Taliansku, pripravte sa na Modicu. Táto sicílska kráska je akoby zaseknutá v čase a nielen zamilovaným párom ponúka jednu z ďalších možností na lásku na celý život.



 

Najjednoduchšie je to letecky

Pokiaľ budete chcieť navštíviť Modicu počas hlavnej sezóny, môžete si zjednodušiť prepravu tam čiastočným leteckým presunom. Jednou z možností je letieť z Viedne alebo Budapešti do niektorého z blízkych letísk na Sicílii. Počas hlavnej letnej sezóny sa tam dostanete vďaka viacerým spojom, ak sa tam vyberiete na jar alebo počas jesene, musíte zvážiť aj vzdialenejšie letiská. Druhou alternatívou by bolo letieť do Ríma, odkiaľ je to však autom vyše 10 hodín. Rovnako máte v oboch prípadoch aj možnosť prepravy tunajšou dopravou. Ak by ste chceli ísť do Modici autom zo Slovenska, v tom prípade sa musíte pripraviť na vyše 21-hodinovú cestu.

 

Zaobstarajte si dobré topánky

Presne takto znie najlepšia rada, ktorú môžete dostať pred cestou do tohto krásneho mestečka. Modica bola z veľkej časti vybudovaná počas stredoveku. Napriek tomu, že počas dejín ju zasiahli viaceré katastrofy a musela prekonať zemetrasenia i záplavu, vždy sa jej podarilo pozviechať a zachovať pre ďalšie generácie toto vzácne dedičstvo. Úžasné uličky a nádherné budovy sa pretekajú v tom, ktorá svojou krásou upúta vašu pozornosť. A toto divadlo sa nekoná len v historickom centre, ale aj v širokom okolí. Už z diaľky pôsobí Modica ako majestátna krásavica, ktorej sa podarilo zastaviť čas a predostrieť turistom atmosféru toho pravého starého Talianska. I vďaka tomu budete mať celé dni chuť túlať sa jej uličkami a v tom prípade sa vám istotne zíde naša rada z úvodu.

 

Katedrála sv. Juraja

Najcennejšou budovou mesta je katedrála svätého Juraja, postavená v gotickom štýle. Práve počas dvoch zemetrasení boli jej základy poškodené a v 18. storočí prešla kompletnou rekonštrukciou. Napriek tomu bol pôvodný štýl zachovaný a návštevníci tak môžu sledovať úspešnú prácu starú stovky rokov. Tak ako vás katedrála prekvapí svojou impozantnosťou v exteriéroch, dodá vám veľmi pekné výhľady i pri návšteve jeho vnútornej časti.

 

Mestečko kostolov

Talianska Modica je taktiež známa tým, že sa tam nachádza niekoľko kostolov. Na tak malom území ide o malú raritu a navyše aj historickú vzácnosť. Väčšina z nich pochádza opäť z bohatého stredovekého obdobia, keď sa mestečku najviac darilo. Niektoré z nich sú menšie a ponúkajú skôr súkromnejšiu atmosféru, podobne ako malé kaplnky, ktorých je tu tiež niekoľko. Mesto tak získava špeciálnu duchovnú atmosféru a je obľúbeným cieľom veriacich turistov.

 

Jedno z najkrajších divadiel

Priamo v Modice objavíte ďalšiu perlu tunajšej architektúry, ktorou je divadlo Garibaldi. Rozmerovo síce nejde o veľkú budovu, no jej interiér je krásny a pripomína typickú atmosféru pompéznych talianskych stavieb. Hoci bolo aj divadlo počas zemetrasenia zničené, neskôr sa podarilo obnoviť jeho pôvodnú krásu a celý interiér bol kompletne. Ak budete mať možnosť, istotne si kúpte lístky na niektoré z vystúpení a vychutnajte si takto v komornejšej atmosfére niektorú z tradičných talianskych hier.

 

Nezabudnite ochutnať čokoládu

Z kulinárskeho hľadiska nájdete v Modice všetky charakteristické talianske dobroty ako vynikajúce antipasty, cestoviny na rôzne spôsoby, ryby, pizzu a morské plody. No Modica sa popri všetkých týchto lahôdkach môže pochváliť aj jednou špecialitou. Je to ich slávna čokoláda, ktorú roky pripravujú na základe pôvodnej aztéckej receptúry, aby tak zachovali čo najlepšiu chuť. Táto sladkosť nie je typicky hladká, má hutnejšiu zrnitú konzistenciu a vďaka špeciálnej príprave získava navyše vynikajúcu arómu.

 

More nesmie chýbať

Ani v prípade tejto dovolenky istotne neprídete o sladké leňošenie pri mori. Pokiaľ si budete chcieť trošku oddýchnuť, z centra mesta to máte k pobrežiu menej ako pol hodinu. Sicília je nádherná a ponúka mnoho krásnych zákutí. Navyše nie je veľmi veľká, takže sa môžete pohodlne pohybovať v celej tejto časti Talianska. Odporúčame aj výlet do miest ako Trapani, Palermo alebo Catania. Ide o historicky veľmi cenné oblasti, ktoré ponúkajú mnoho vzácnych kultúrnych pamiatok. Navyše všade sa môžete stretnúť so znamenitou architektúrou. Taktiež si môžete naplánovať návštevu národného parku Parco Naturale dei Nebrodi s úžasnou prírodou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa