Avignon – srdce Provensálska a domov siedmich pápežov

2018-01-15 12:00:00 |   |    | 

Provensálsko patrí po Paríži k najväčším turistickým hitom Francúzska. Cestovateľov láka na pokojnú atmosféru, skvelé jedlo, dobré víno a bohaté zastúpenie kultúrnych pamiatok. Jeho pomyselným srdcom je mesto Avignon, ktoré počas svojich dejín učarovalo mnohým silným mužom. Kedysi tam malo sídlo aj sedem pápežov, ktorí z tejto krásnej oblasti riadili celú katolícku cirkev.



 

Pápežský palác

V období medzi rokmi 1309 a 1377 sa Avignon stal centrom cirkevnej moci. Sedem pápežov si postupne zvolilo tunajšiu pevnosť za svoje oficiálne sídlo. Pôvodne mala jednoduchšiu podobu a nebola tak rozsiahlym komplexom. Každý z cirkevných hodnostárov však pristaval ďalšiu časť, vďaka čomu sa zo stavby stal honosnejší palác. V súčasnosti sa môžete prejsť po 25 prístupných miestnostiach, ktoré pápežom slúžili na súkromné i pracovné účely. Nachádza sa tam tiež rozsiahle múzeum o tejto ére cirkvi a z hradieb máte výborný výhľad na centrum mesta. V blízkosti paláca sa nachádza jedno z najdôležitejších námestí Avignonu s niekoľkýmio štýlovými reštauráciami a kaviarňami. Na tomto mieste sa tiež odohrávajú všetky dôležité podujatia v meste.

 

Avignonský most alebo most svätého Bénezeta

Výhodou Avignonu je, že väčšina pamiatok je sústredená v úzkom centre, takže sa ľahko dostanete k všetkým dôležitým atrakciám. Po paláci je ďalšou charakteristickou stavbou most svätého Bénezeta, ktorý začali stavať v 12. storočí. Vo Francúzsku ide o dobre známu a populárnu pamiatku, ktorá vystupuje v jednej z najobľúbenejších detských pesničiek. Pôvodne pozostával z 22 oblúkov a prechádzal ponad celú rieku. Počas vojenských zásahov a taktiež kvôli vplyvom prírody bol však značne zničený. V 17. storočí ho podrobili rozsiahlej rekonštrukcii, ale nepodarilo sa ho úplne zachrániť, preto má dnes už iba túto jednoduchú podobu. Napriek tomu sa môžete po ňom ešte stále prejsť a pozrieť si mesto aj z tejto perspektívy.

 

Lambertova zbierka

V meste môžete navštíviť niekoľko historických múzeí. Najzaujímavejšie z nich sa však venuje novodobým dejinám umenia. Zberateľ Yvon Lambert sa rozhodol venovať svoju rozsiahlu zbierku umeleckých predmetov štátu a ako miesto výstavy zvolil dvojicu historických hotelov v Avignone. V jednom z nich sa nachádza permanentná exhibícia, v druhom dostávajú šancu viacerí aktuálni umelci. Návštevníci si môžu pozrieť prevažne výtvory z osemdesiatych rokov minulého storočia. Lambert svoju zbierku zveľaďoval až do roku 2009, keď múzeu odovzdal ďalšie zaujímavé kúsky. Vďaka tomu sa stal druhým najväčším darcom umeleckých predmetov do správy štátu. Na výstave si môžete pozrieť fotografie prestížnych fotografov, videá, sochy, maľby a plastiky.

 

Vyhliadka Rocher des Doms

Počas vášho výletu vám istotne padne vhod, keď si aspoň na chvíľku oddýchnete od ruchu v centre mesta a ponoríte sa do myšlienok počas prechádzky v parku s nádhernou vyhliadkou. Rocher des Doms sa nachádza na ľavom brehu rieky a z tohto miesta sa vám naskytne najlepší výhľad na most a palác pápežov. Nachádza sa tam menší park, ktorý domáci využívajú na prechádzky a malé pikniky. Jeho súčasťou je aj záhrada, v ktorej sa pokocháte rastlinami typickými pre túto časť Francúzska. Je to taká pokojná oáza na dušu, ktorú si nemôžete nechať ujsť. Dostanete sa tam malým turistickým vláčikom, ktorý vám v Avignone ukáže tiež ďalšie pamiatky.

 

Gurmánske tour a raj na trhoch

Dovolenka v tejto krajine sa nezaobíde ani bez ochutnávania tunajších špecialít. Francúzsko je jedným z gurmánskych rajov a domáci si to veľmi dobre uvedomujú. Preto svoj turizmus zakladajú aj na takýchto dôležitých detailoch a dovolenkárov lákajú na kvalitne prepracované gurmánske tour. V Avignone tak môžete ochutnať znamenité chute Provensálska a spoznať všetky tradičné lahôdky. Jednou zo zaujímavostí je domáci trh, na ktorom sa sústreďujú malí farmári so svojimi výrobkami. Viac ako ich tovar vás však tentoraz zaujme exteriér budovy. Časť stien je premenená na vertikálnu záhradu, na ktorej rastú typické rastliny z tohto kraja.

 

Kostol svätého Petra

V meste pápežov sa zákonite musí nachádzať niekoľko svätostánkov. Každý z nich vyniká niečím zaujímavým. Kostol svätého Petra nechal v 13. storočí postaviť piaty avignonský pápež Innocent VI. Ten si pre tento účel zvolil symbolické miesto, kde sídlila v 7. storočí katedrála, ktorú údajne zničili moslimovia. Veľká časť je vyrobená z dreva, niektoré sochy vrátane chóru sú pozlátené. V interiéri sa nachádza róba a čiapka kardinála Petra z Luxemburska.

 

Mesto festivalov

Avignon je tiež známy vďaka množstvu festivalov, ktoré sa tam každoročne konajú. Veľmi obľúbený je ten gurmánsky, ktorý navyše sprevádzajú viaceré kulinárske akcie počas iných mesiacov. V auguste tu zas organizujú jeden z najväčších európskych jazzových festivalov. Nechýba stretnutie milovníkov provensálskej kultúry a o návštevníkov nemá núdzu ani cirkusový festival s množstvom atrakcií. Osobité čaro má stretnutie divadelníkov, ktorí odohrajú svoje predstavenia priamo v uliciach.

 

Autor: David

Foto: Thinkstock

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa