Weimar - domov najväčších umelcov sveta aj obávaného koncentračného tábora

2018-04-11 12:00:00 |   |    | 

Sympatické mestečko Weimar sídli v nemeckom regióne Durínsko. Najjednoduchšie sa tam dostanete z Berlína. Cesta priamym autobusom trvá takmer štyri hodiny, jednoduchšie a pohodlnejšie to máte vlakom. S jedným prestupom v Erfurte ste tam už za dve a pol hodiny.



 

Goethe, Bach, ale aj Schiller

Weimar bol odjakživa druhým domovom veľkých umelcov. Tí sa tam často stretávali, vzájomne si vymieňali skúsenosti a inšpirovali sa k ďalšej tvorbe. Práve ich plodné dialógy ovplyvňovali kultúrne smerovanie v tejto časti Európy. Domáci obyvatelia sú obzvlášť hrdí na návštevu Johanna Wolfganga Goetheho, ktorý tam žil od roku 1782 až do jeho smrti. V jeho poslednom dome sídli v súčasnosti múzeum, ktoré sa venuje bohatej tvorbe a kariére tohto spisovateľa. V zbierke sa podarilo uchovať veľkú časť pôvodného nábytku. Medzi ďalších zaujímavých umelcov a mysliteľov, ktorí vo Weimare žili istú časť svojho života, patria aj skladatelia Johann Sebastian Bach, Richard Strauss a Franz Liszt, spisovateľ Friedrich Schiller, filozof Friedrich Nietzsche alebo nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Herbert Kroemer.

 

Hrad Weimar

Mestský hrad dostal pekné umiestnenie priamo pri rieke Ilm. V roku 1424 ho postihol veľký požiar, kvôli ktorému ho museli zrekonštruovať. Rovnaké nešťastie sa udialo aj v polovici 16. storočia, keď hrad dostal opäť novú tvár. V súčasnosti tam sídli mestské múzeum, ktoré je zložené z niekoľkých častí. V jeho priestoroch sa nachádza významná zbierka umeleckých predmetov. Časť komnát sa podarilo uchovať v pôvodnom stave a môžete si tam pozrieť vzácne kúsky historického nábytku. Jedna z majiteliek hradu s obľubou zbierala porcelánové figúrky všetkého druhu, takže tam vystavujú tiež pomerne rozsiahlu zbierku.

 

Koncentračný tábor Buchenwald

Mesto Weimar však nie je spojené iba s umením a touto príjemnou časťou dejín. Od roku 1937 si ho ako jedno zo svojich sídiel vybrali nacisti. Tí na jeho predmestí vybudovali koncentračný tábor, ktorý patril k tým najväčším krajine. Nemci tam väznili nielen ľudí židovského pôvodu, ale aj vojnových zajatcov a intelektuálov. Tých využívali na prácu v neďalekej fabrike na zbrane. Buchenwald sa okrem iného vyznačil aj veľmi krutým režimom. Nacistickí vedci robili rôzne neetické testy priamo na väzňoch. V súčasnosti je tábor sprístupnený pre verejnosť a mapuje históriu 2. svetovej vojny a fašizmu.

 

Múzeum Bauhausu

Weimar je okrem iného rodiskom známeho štýlu Bauhaus. Jeho autor Walter Gropius napísal v tomto meste manifest, v ktorom apeloval na väčšiu spoluprácu medzi umelcami a remeselníkmi. Nakoniec tam otvorili prvú školu, ktorá sa zameriavala na jeho výučbu. Bauhaus sa najviac prejavil prostredníctvom výraznej architektúry, ktorú môžete vidieť vo viacerých častiach Nemecka. V súčasnosti sa v meste nachádza múzeum, v ktorom si môžete pozrieť zachované cenné návrhy samotného Gropiusa a tiež iných velikánov tohto štýlu.

 

Schillerov a Lisztov dom

Domáci obyvatelia veľmi radi spomínajú na svojich slávnych obyvateľov. Hneď po Goethem sa najviac chvália Friedrichom Schillerom, ktorý bol jeho skvelým priateľom. Aj Schillerov dom neskôr premenili na múzeum, ktoré má byť poctou tomuto spisovateľovi. Nájdete v ňom predmety, ktoré používal až do svojej smrti a taktiež ukážky ručne napísaných častí niektorých jeho diel. Tretím velikánom, ktorý má vo Weimare vlastné múzeum, je Franz Liszt. Tento skladateľ žil v meste niekoľko rokov a domácim obyvateľom poskytoval súkromné hodiny hry na piano. Jednou z ďalších spomienok na známych umelcov je spoločná socha Goetheho a Schillera, ktorá sa nachádza v centre mesta.

 

Knižnica vojvodkyne Anny Amálie

Vzácnu zbierku vyše milióna historických kníh a spisov založili v 15. storočí na tunajšom hrade. Vtedajší vojvoda postupne začal zbierať práce rodákov, obľúbených autorov a šikovných umelcov, ktorí tam kedysi žili. V začiatkoch si ju mohli pozrieť len obyvatelia hradu, ich návštevy alebo pár vybraných vzdelancov. Nakoniec bola táto knižnica medzi prvými verejne sprístupnenými v Nemecku. V jej zbierke pochopiteľne nechýbajú práce od Goetheho alebo Schillera, ale okrem nich sa môžete pozrieť aj do stredovekých spisov, pôvodných máp a nájdete tam tiež notové záznamy niekoľkých opier hudobných klasikov, ktorí žili vo Weimare.

 

Historické centrum

Povinnou zastávkou je prechádzka po historickom centre. Staré domčeky prezentujú dobovú nemeckú architektúru, ktorá dáva týmto miestam nostalgický a romantický charakter. Aj tam nájdete niekoľko zaujímavých atrakcií. Jednou z nich je Wittumspalais, v ktorom kedysi bývala vojvodkyňa Anna Amália. V čase, keď v meste žili Goethe a Schiller, sa práve tam stretávali všetci umelci. Duchovnou dominantou Weimaru je kostol, ktorý je zasvätený svätému Petrovi a svätému Pavlovi. Pred touto budovou sa nachádza socha spisovateľa a filozofa Johanna Herdera.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa