Gent, nádherné mesto s bohatou históriou

2018-11-20 12:00:00 |   |    | 

Letenky do Bruselu patria v akciách k tým najlacnejším. Využiť ich môžete aj pri plánovaní výletu do iných častí Belgicka. Napríklad mesto Gent sa nachádza len 60 kilometrov od metropoly a dostanete sa tam pohodlne vlakom alebo autobusom. Tešiť sa môžete na množstvo historických pamiatok a belgických zaujímavostí.



 

Gravensteen

Najväčšia kamenná pevnosť v západnej Európe sa nachádza v širšom centre Gentu. Gravensteen postavili na konci 12. storočia. Pôvodne na tomto mieste stálo menšie opevnenie, ktoré bolo kópiou starobylých sýrskych hradov. Pevnosť sa od začiatku využívala len na vojenské účely. Mestu poskytovala dôležitú ochranu a bola druhým domovom pre desiatky vojakov. Neskôr ju odkúpili do súkromného vlastníctva a našli jej nové uplatnenie. Vďaka blízkej rieke ju premenili na mlyn. Gravensteen neskôr opäť prešiel pod správu štátu, ktorý tam vytvoril rozsiahlu výstavu. Tá sa vo veľkej miere venuje nástrojom na mučenie. Z hradieb máte navyše skvelý výhľad na centrum a všetky jeho hlavné pamiatky.

 

Katedrála svätého Bava

V centre mesta sa nachádza katedrála svätého Bava, ktorá stojí na mieste pôvodnej jednoduchej kaplnky z 9. storočia. Tá sa neskôr rozrástla na drevený kostol, z neho potom vzniklo toto majestátne dielo, ktoré ponúka jednu z najlepších prehliadok sakrálneho umenia v Belgicku. Najväčším skvostom je maľba od Rubensa a veľký triptych od Joosa van Wassenhovea. Kostol má nádherné zdobenie a jeho pýchou sú veľké sklenené okná s kovovým zdobením. V podzemí tohto svätostánku sa nachádzajú hroby bývalých biskupov a bohatých šľachticov.

 

Zbožňovanie tajomného baránka

V katedrále svätého Bava sa nachádza aj jeden z najdôležitejších sakrálnych obrazov na svete -Zbožňovanie tajomného baránka od bratov Van Eyckovcov. Ich dielo pozostáva z dvanástich obrazov, ktoré spoločne vytvárajú jeden komplexný výjav s cirkevnou tematikou. V minulosti sa po častiach dostal do rúk zlodejov, no nakoniec sa ho podarilo dať opäť dokopy a zreštaurovať ho. Obraz sa nachádza v kaplnke tohto kostola a prístupný je iba na pár hodín počas každého dňa. Lístky do tejto časti si musíte zakúpiť zvlášť.

 

Kanály a špeciálny obchod so sladkosťami

Ulice Gentu sú popretkávanie sieťou vodných kanálov. Tie prepájajú mesto až s morom a vytvárajú mu osobitú atmosféru. Pýchou historického centra sú zase pôvodné budovy, ktoré sú známe aj vďaka pestrým rôznofarebným fasádam. Na tomto mieste sa nachádza aj slávny obchod so sladkosťami. Temmerman sídli v gotickej budove s krásnym zdobením. Obchod rozbehol svoju kariéru tak, že začal piecť obľúbené medovníčky. Postupne výrobu rozširovali a začali robiť domáce cukríky a cukrovinky. Obchod si zakladá na udržaní retro štýlu, takže všetky sladkosti sú umiestnené vo veľkých sklenených nádobách a môžete si ich kúpiť do krabičiek alebo veľkých papierových kornútkov. V širšom centre nájdete tiež historické budovy tunajšej univerzity, ktorá bola založená v prvej polovici 19. storočia.

 

Zvonica s vyhliadkou

Okolo námestia Sint Baafsplein sa nachádza niekoľko historických pamiatok. Vďaka tomu stihnete počas jedného popoludnia pozrieť viacero zaujímavostí. Jednou z nich je 91 metrov vysoká zvonica. Po prvýkrát ju postavili v 14. storočí, no vtedy použili ako hlavný materiál drevo. Kvôli tomu musela neskôr prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá však zachovala jej pôvodný charakter. Zvonica je symbolom oslobodenia mesta a na jej exteriéri sa vyníma veľký kovový drak, ktorý je replikou pôvodnej ozdoby.

 

Graslei a Korenlei

Mestom Gent preteká rieka Leie. Popri nej vedú dve krásne promenády Graslei a Korenlei. Tie sa nachádzajú priamo oproti sebe a vytvárajú akési centrum spoločenského života. Nájdete tam obľúbené reštaurácie, kaviarne, môžete si posedieť na lavičkách s krásnym výhľadom na mesto a pokochať sa všetkými historickými budovami. V týchto miestach sa kedysi nachádzal najväčší mestský prístav. Dnes sa už využíva len na plavby vyhliadkovými alebo výletnými loďami. Na promenádach sa združujú aj pouliční umelci a po celý čas je tam veľmi živá atmosféra, ktorú vylepšujú srdeční domáci obyvatelia.

 

Most svätého Michala

Jednou z obľúbených atrakcií je tiež most svätého Michala. Okolo neho sa totiž nachádzajú krásne stredoveké budovy, ktoré ponúkajú najkrajšie výhľady na mesto. Ľudia tam často prichádzajú práve kvôli týmto fotogenickým záberom. Okolie je krásne aj počas západu slnka, keď toto miesto dostane ešte romantickejší nádych. Z mosta dobre uvidíte obe promenády Graslei a Korenlei, naskytne sa vám pohľad na starý rybí trh a dovidíte aj na časť hradieb alebo kostol.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa