Balkánska rýchlovka za pár eur: 3 dni, 3 mestá a more zážitkov

2018-10-12 00:00:01 |   |    | 

Chceli by ste si spraviť lacný predĺžený víkend iba s ruksakom na chrbte, ale dochádzajú vám nápady? A čo tak navštíviť Balkán? V nasledujúcom článku vám predstavíme tri mestá, ktoré hravo zvládnete prebádať iba za 3 dni.



 

SOFIA

Do hlavného mesta Bulharska sa viete dostať za pár eur z Bratislavy alebo aj z Budapešti využitím leteckej spoločnosti Wizzair. Bulharsko je populárne najmä vďaka lákavým plážam na východe krajiny, avšak aj hlavné mesto Sofia má veľa zaujímavých zákutí a pamiatok.

Tou najznámejšou je druhý najväčší pravoslávny chrám na Balkáne, Chrám Svätého Alexandra Nevského. V budove sa okrem hrobiek známych panovníkov nachádzajú aj relikvie samotného ruského cára Alexandra Nevského, vďaka ktorému Bulharsko v 19. storočí získalo nezávislosť.

Na jednodňových potulkách Sofiou tiež odporúčame navštíviť budovu Národného divadla Ivana Vazova, sofijskú synagógu, mešitu Baňa Baši či Chrám svätého Juraja.

Ak hľadáte autentickejší zážitok, ten vám môže ponúknuť návšteva Centrálnej tržnice alebo blšieho trhu Bitaka a pre milovníkov prírody je tu pohorie Vitoša, ktoré tvorí nádhernú kulisu hlavnému mestu. Je významným strediskom zimných športov a turistiky vôbec. Svoj celodenný výlet môžete zakončiť na najznámejšom bulvári Vitoša v jednej z miestnych reštaurácií či barov.

 

PLOVDIV

Necelých 140 kilometrov od Sofie sa nachádza jedno z najstarších miest v Európe, ktorým je Plovdiv.

Táto druhá najväčšia bulharská metropola bola vyhlásená za Európske mesto kultúry roka 2019. Vďaka svojmu archeologickému a starobylému rímskemu pôvodu tu nájdeme mnoho pozostatkov rôznych okúzľujúcich historických budov a kúpeľov, uličky, akvadukty a iné zaujímavé náleziská.

Asi najvyhľadávanejšou pamiatkou Plovdivu je amfiteáter z čias rímskej nadvlády, ktorý dal vybudovať rímsky cisár Marcus Aurelius a rímsky štadión z čias vlády cisára Domiciána.

K najstarším pamiatkam patria tiež staroveké trácke opevnenia a mestská brána Chisar Kapie.

Milovníkov sovietskych pamiatok určite poteší týčiaci sa 11-metrový vojak Aljoša na vrchu Bunardžik.

V areáli sa nachádza aj pamätník ruskému cárovi Alexandrovi II.

Náš tip je nechať sa unášať plovdivskými uličkami a obdivovať krásy tohto historického mestečka.

 

NIŠ

Posledný deň balkánskeho objavovania uzatvára srbské mestečko Niš, vzdialené od Sofie iba 167 kilometrov.

Napriek tomu, že Niš je neveľké mesto s menej ako 200 000 obyvateľmi, zážitok si môžete pripraviť naozaj jedinečný.  Ako prvé odporúčame navštíviť Nišskú pevnosť na mieste antického mesta Naissus.

Zachovali sa pozostatky antických a stredovekých hradieb, na základe ktorých bola neskôr vybudovaná turecká pevnosť. Súčasťou komplexu je Bali-begova mešita, turecké kúpele a sklad vojenského materiálu.

Dvadsať minút od mesta na kopci Bubanj sa podľa mnohých zdrojov nachádza jeden z najškaredších vojenských pamiatok. Reč je o tzv. „Troch pästiach“, ktoré predstavujú päsť matky, otca a dieťaťa ako symbol toho, že smrť si vo vojne nevyberá. Pamiatka sa viaže ku Koncentračnému táboru Červeného kríža ako prvému koncentračnému táboru v Juhoslávii vôbec.  V tábore bolo uväznených približne 30 000 Židov, Rómov a iných zajatcov. Na mieste, kde dnes stoja Tri päste, tieto obete prišli o život.

Ak ste fanúšikom temného turizmu, určite nevynechajte ani tzv. Vežu z lebiek na predmestí Medijana. Táto 3-metrová stena vyplnená lebkami bola postavená v roku 1809 po bitke na vrchu Čegar počas Prvého srbského povstania. Mnohé z lebiek sú už pokradnuté a tá, ktorá by údajne mala patriť hlavnému srbskému revolucionárovi Sinđelićovi, je uzavretá v sklenej nádobe.

Let zo Srbska si viete naplánovať buď nízkorozpočtovou spoločnosť Ryanair s pristátím v Bratislave alebo Wizzair s príchodom do Viedne. Obe totižto lietajú priamo z Nišu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Bohuš Roško
Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa