Istanbul – hlavné mesto dvoch rozličných svetov

2022-01-23 00:00:00 |   |    | 

Turecko v sebe skrýva jeden malý zázrak, stret dvoch rozličných svetov na jednom mieste. Jeho najlepším reprezentantom je Istanbul, ktorý leží na križovatke dopravných ciest z Európy do Ázie. Je pomyselným hlavným mestom dvoch rozličných svetov - kresťanského a moslimského a turistom ponúka obrovské množstvo zážitkov.



 

Ak ste ešte Istanbul nikdy nenavštívili, jednoznačne to treba napraviť. Istanbul je multikultúrnym  mestom a neopakovateľným skvostom ležiacim na hranici Európy a Ázie. Časť mesta je európska a časť ázijská. Oddeľuje ich od seba nádherný most, ktorý nemá v Európe konkurenciu.

V Istanbule môžete spojiť pobytovú dovolenku s poznávacou, nuda na tomto výnimočnom mieste rozhodne nehrozí. Ak máte radi leňošenie pri mori, tu na to máte ideálnu možnosť. More je počas sezóny príjemne teplé a všade nájdete množstvo pláží. Keď zájdete trochu ďalej od mesta, nájdete aj odľahlejšie pláže s príjemným pieskom a menším počtom turistov. Pred cestou si však nezabudnite zriadiť cestovné poistenie. V prípade akýchkoľvek problémov sa tak budete môcť obrátiť na asistenčnú službu, ktorá vám poradí a pomôže.

V samotnom meste oceníte nespočetné množstvo kaviarničiek, reštaurácií, množstvo príležitostí na nákupy v značkových obchodoch aj na bazári a predovšetkým plno historických skvostov. Tých je tu skutočne neúrekom, stačí si iba správne vybrať z bohatej ponuky. Najslávnejšie pamiatky, z ktorých je väčšina zaradená do zoznamu UNESCO, sa nachádza v európskej časti mesta.

Istanbul je mestom mešít a narazíte na ne na každom kroku. Najznámejšou dominantou je samozrejme svetoznáma Hagia Sofia (Chrám  múdrosti), ktorá bola kedysi kresťanským chrámom, no dnes je mešitou, kam putujú milióny turistov ročne. Jej prehliadka je možná aj so sprievodcom, s ktorým spoznáte všetky podrobnosti, týkajúce sa tohto jedinečného miesta.

Druhou dominantou mesta je tzv. Modrá mešita, ktorá má zvonku inú farbu a svojmu menu vďačí za modrý interiér. K najfascinujúcejším miestam v Istanbule patrí ešte aj Sullejmanova mešita. Na vstup do mešít si však treba dávať pozor, pretože tu platia prísne pravidlá, ktoré netreba podceňovať a je nutné ich dodržiavať. Ženy si musia zahaliť ramená šatkou a musia mať aj  pokrývku na hlave. Samozrejmosťou je vyzutie topánok, to však platí rovnako aj pre mužov. Miestni sú na všetko pripravení a  potrebné veci bezplatne zapožičiavajú pri vstupe.

Ak vás mešity nenadchýnajú  a chcete radšej vidieť niečo z histórie, vyberte sa pozrieť si zblízka Hadí stĺp a Egyptský obelisk. Tieto lokality vás určite zaujmú na prvú pohľad, pretože odkrývajú starobylú istanbulskú  históriu. Alebo sa vyberte do niektorého z múzeí, ktorých je tu neskutočné množstvo.

Jednou z najviac fotografovanejších svetských stavieb v Istanbule je palác Topkapi. Kedysi bol sídlom osmanských vládcov (sultánov) a dodnes tu môžete obdivovať cennosti, ku ktorým patria hlavne šperky, významná keramika a relikvie proroka Mohameda. K ďalším krásnym pamätihodnostiam patrí aj istanbulská univerzita, ktorá je tiež skvostom medzi svetskými stavbami v moslimskom svete.

Ak chcete výborne nakúpiť, nesmiete obísť rozľahlý Grand Bazar, kde nájdete všetko od jedál, kozmetiky cez drogériu až po šatstvo a kožuchy. Za veľmi výhodné ceny, o ktorých s vami budú obchodníci rad dlho vyjednávať. Pozor si však musíte dávať na to, aby ste sa v spletitých uličkách nestratili.

Najlepšou atrakciou je jednoznačne plavba po Bospore. Vychutnajte si pohľad z lode na krásne mešity, prírodu, architektúru, plavte sa popod most, ktorý spája Európu s Áziou a spravte si nádherné fotografie ako pamiatku na tento vzácny čas.

Ak chcete vnímať Istanbul všetkými zmyslami a chuťami, doprajte si miestne špeciality v podobe pravej tureckej kávy, tureckého čaju a najmä špeciálneho istanbulského kebabu, ktorý nájdete na každom rohu. Neváhajte sa tiež uvoľniť v tureckých kúpeľoch hammam, ktoré sú skutočne jedinečné.

Istanbul je nádherným mestom, ktoré musíte zažiť na vlastnej koži. Splynutie dvoch navzájom úplne odlišných kultúr je niečo, čo nikde inde nezažijete.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, TASR/AP
Zdroj: ako, Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa