Večné mesto, večná krása: TOP 10 atrakcií, ktoré by ste mali navštíviť v Ríme

2019-01-21 00:00:01 |   |    | 

Ideálnym časom na navštívenie Ríma je koniec zimy a skorá jar. Vtedy ešte ani tam nie sú tak horúce dni a ulice nie sú preplnené turistami. Metropola Talianska patrí vďaka historickým pamiatkam k najvzácnejším hlavným mestám Európy. Spoznáte tam staré dejiny nášho kontinentu a nadýchnete sa tej pravej bláznivej atmosféry, ktorá je typická pre túto krajinu.



 

1. Koloseum

Najznámejšou stavbou rímskej architektúry je Koloseum. To postavili v období medzi rokmi 70 a 80. Od začiatku plnilo funkciu dobového centra zábavy a netradičného divadla. Pravidelne sa tam schádzali tisíce ľudí z celého kraja, ktorí sa chodievali pozerať na krvavé zápasy gladiátorov. Občania boli podľa svojho postavenia triedení do špeciálnych kategórií sedenia, z ktorých sledovali celé dianie. Najchudobnejší mali miesta v spodnej časti, z ktorej bol obmedzený výhľad. Panstvo sedelo vyššie, aby dobre videlo celú arénu. Koloseum je najväčšou stavbou tohto druhu a neskôr slúžilo ako vzor pre stavanie súčasných športových štadiónov.

 

2. Bazilika svätého Petra

Zrejme najznámejší kostol na svete vznikol na mieste, kde podľa legendy ukrižovali a pochovali apoštola Petra, teda prvého pápeža v dejinách. Symbolicky sa tak rozhodli práve tam urobiť hlavné miesto svätej stolice, aby boli lepšie prepojení s atmosférou tejto lokality. Baziliku svätého Petra začali stavať v roku 1506 a jej budovanie trvalo viac ako sto rokov. V najvyššom bode dosahuje výšku 120 metrov a je tak mohutná, že by sa do nej vošla aj Socha slobody. Na výzdobe jej interiéru spolupracovalo niekoľko slávnych maliarov. Kostol je zároveň miestom posledného odpočinku zosnulých pápežov.

 

3. Vatikánske múzeá a Sixtínska kaplnka

Pápeži a biskupi mali vždy blízko k umeniu. Takýmto spôsobom chceli demonštrovať úctu k Bohu, ale zároveň ukazovali aj svoje postavenie a bohatstvo. Už v 16. storočí sa preto Július II. rozhodol založiť múzeum, ktorému daroval viaceré kúsky z jeho súkromnej zbierky. Počas prehliadky môžete okrem umeleckých artefaktov vidieť aj viaceré cenné relikvie. Najobľúbenejšou časťou je návšteva Sixtínskej kaplnky, ktorú preslávili nádherné Michelangelove maľby. Známe je tiež točité schodisko a chodba so stropom s bohatým freskovým zdobením.

 

4. Pantheon

Vyše 2000 rokov stará budova Pantheonu je znamenitou ukážkou dokonalej práce vtedajších architektov. Aj keď má kupolu vysokú 43 metrov, nemá žiadnu viditeľnú podporu, pretože všetky oporné body sú ukryté v stenách. Vďaka tomu pôsobí budova majestátne a zároveň má upokojujúcu atmosféru. V roku 126 dokončili prístavbu predného priečelia, ktoré definovalo konečnú podobu tohto chrámu. Ten bol pôvodne zasvätený všetkým rímskym bohom, neskôr ho už začali využívať aj kresťania. Na tomto mieste sú pochovaní viacerí talianski králi a významné osobnosti z tejto éry.

 

5. Fontána di Trevi

Najznámejšiu fontánu na svete a povinnú zastávku pri návšteve Ríma postavili v priebehu 18. storočia. Jej autorom je architekt Nicola Salvi, ktorý ju napojil na pôvodný mestský akvadukt, ktorý používali Rimania niekoľko storočí. Fontána di Trevi je poctou bohovi Neptúnovi a vyníma sa na nej niekoľko sôch zachytávajúcich rôzne fragmenty zo života a mytológie. Podľa legendy by ste do nej mali vhodiť mincu, aby ste sa do Ríma ešte niekedy vrátili. Práve preto tam smeruje toľko turistov a nájsť fontánu opustenú bez návštevníkov je veľkou raritou.

 

6. Španielske schody

Každé mesto má nejaký charakteristický bod, pri ktorom si domáci dohadujú svoje stretnutia. V metropole Talianska sú to Španielske schody, ktoré sú ešte aj počas noci plné turistov a Rimanov. Tí si tam radi oddýchnu po náročnom dni a porozprávajú sa aj s cudzími ľuďmi, ktorí si spolu s nimi užívajú túto nádhernú chvíľku. Slávne schodisko má 135 schodov a pochádza zo 17. storočia. Postavili ho z financií, ktoré zanechal jeden z francúzskych veľvyslancov.

 

7. Forum Romanum

V Ríme sa môžete vybrať aj na cestu dávnymi stáročiami a pozrieť si jedny z najcennejších pamiatok z obdobia antiky. Forum Romanum vzniklo podľa odhadov v 10. storočí pred Kristom, keď ešte bolo nehostinným bahenným močariskom, na ktorom postavili pár nových osád. Postupne sa toto miesto rozrástlo a vytvorilo jedno z prvých osídlení Ríma. Po odchode posledných obyvateľov začalo chátrať a nad jeho ruinami zvíťazil vplyv prírody. Až v 18. a 19. storočí sa počas vykopávok podarilo nájsť prvé pozostatky týchto pôvodných stavieb, ktoré neskôr odhalili verejnosti.

 

8. Sväté schody

Do Ríma pravidelne každý rok smeruje aj mnoho pútnikov. Tí chcú nielen navštíviť Vatikán a Baziliku svätého Petra, ale aj dokončiť svoju púť výstupom po svätých schodoch. Podľa legendy po nich krátko pred ukrižovaním prešiel Ježiš ku Pilátovi. Neskôr vzácny mramor rozobrali a presunuli z Jeruzalema do Ríma, kde ich opäť postavili na námestí Piazza di San Giovanni in Laterano. Aby sa pôvodný materiál nezničil, pokryli ho drevenými doskami. Na miestach, kde sa údajne nachádzajú stopy Ježišovej krvi, urobili výrez chránený pevným plexisklom. Ľudia po schodoch vychádzajú vždy kolenačky a na každom schode odriekajú jednu modlitbu.

 

9. Anjelský hrad

Charakteristická kruhová stavba je mauzóleum jedného z najväčších Rimanov cisára Hadriana. Ten počas svojho života vybudoval veľkolepú ríšu a ako miesto, kde ho majú pochovať, si vybral milovaný Rím. Po jeho smrti stavbu zveľadili a používali ju ako pevnosť a neskôr aj Anjelský hrad, ktorý využívali pápeži. V minulosti tam sídlila aj väznica a teraz slúži ako historické múzeum.

 

10. Villa Borghese

Taliansko bolo vždy domovom znamenitých umelcov. Narodilo sa tam mnoho vynikajúcich maliarov, sochárov a spisovateľov. Kardinál Scipione Borghese bol známym zberateľom vzácnych kúskov od svojich bývalých rodákov. Tie sa rozhodol združiť vo vile na predmestí Ríma, ktorá mu slúžila na usporadúvanie večierkov. Práve to bola fantastická príležitosť na to, aby sa mohol pochváliť svojim citom pre umenie a bohatstvom. Po Borgheseho smrti patrila vila jeho rodine, ktorá sa tam neskôr rozhodla otvoriť galériu s dielami od Raphaela, Rubensa, Titiana a iných.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa