Brixen či Bresannone – historické mestečko v náručí Dolomitov

2019-03-25 12:00:00 |   |    | 

Jedno z najutešenejších miest severnej časti Talianska - aj to je prívlastok Brixenu. U nás ho preslávil Karel Havlíček Borovský, zakladateľ českej žurnalistiky, literárnej kritiky a satiry. V Brixene v rokoch 1851 až 1855 býval, a to ho inšpirovalo aj v jeho tvorbe. Brixen je totiž vďaka polohe na južných svahoch talianskych Álp nielen nádherný, ale má aj zaujímavú historickú atmosféru.



 

Svoje dejiny začalo mesto písať už pred 10 000 rokmi vo forme osád, no k najväčšiemu rozmachu došlo v stredoveku počas výstavby katedrály, farského a biskupského paláca. Po stáročia bol Brixen sídlom biskupov, ktorí mali značný politický vplyv. To sa zmenilo až v roku 1964, keď došlo k presťahovaniu sídla biskupa z Brixenu do Bolzana. Mesto ale naďalej zostalo hlavným centrom katolíckeho obyvateľstva v Južnom Tirolsku.

V súčasnosti je Brixen hospodárskym centrom Valle Isarco. Mesto je vďaka nádherným Dolomitom hojne navštevované v letných i zimných mesiacoch. Lyžiari ho poznajú skôr pod názvom Bresannone a medzi najznámejšie zimné strediská patria Dolomiti Superski a Skirama Dolomit. Napriek tomu, že Brixen je talianske mesto, pokojne sa tu dohovoríte aj po nemecky a tento jazyk budete počuť doslova na každom kroku.

Medzi najkrajšie pamiatky mesta patrí brixenský dóm, ktorý plní úlohu diecézneho chrámu. Pôvodná katedrála bola postavená v roku 980, po dvoch požiaroch ale začala okolo 12. storočia jej prestavba. Chrám bol vtedy upravený do terajšieho stavu - má tri lode a dve predné veže.

Nájdeme v ňom aj prekrásnu fresku od Paula Trogera a obrazy jeho študentov. Vysoký oltár Theodora Benedettiho je jedným z najvýznamnejších barokových oltárov Tirolska. Vo vnútri katedrály bolo použitých 33 rôznych druhov cenného mramoru a miestny organ má až 3335 rúr. V blízkosti dómu sa nachádza i dvorný hrad, kňazský seminár a kláštor klarisiek.

Ďalšou zaujímavou pamiatkou Brixenu je tzv. Fortezza. Jedná sa o pevnosť z mohutných žulových blokov, ktorá patrí s rozlohou až 65 000 m² k najrozľahlejším a najmohutnejším v Európe. Vo svojom vnútri pôsobí ako obrovské bludisko s mnohými miestnosťami, chodníkmi a schodmi. Horná a dolná časť je prepojená 451 schodmi. Fortezza vznikla v rokoch 1833 až 1839 a pomenovaná je podľa cisára Františka I. Zaujímavosťou je, že nikdy „nezažila“ žiadnu vojnu. Od roku 2005  je otvorená verejnosti a slúži ako priestor na špeciálne výstavy.

Popri objavovaní historických krás Brixenu si nezabudnite oddýchnuť pri šálke dobrej talianskej kávy. Možno vám ju pripraví aj nejaký krajan, Slovákov pracujúcich v tejto časti Talianska nie je málo. Jedinečná je aj prechádzka okolo rieky Rienza, pri ktorej stretnete množstvo miestnych obyvateľov na bicykloch.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Brixen
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa