Bazilej – mesto troch krajín

2019-03-14 12:00:00 |   |    | 

Už pri príchode na letisko v Bazilej dostanete jedinečnú možnosť. Sami sa môžete rozhodnúť, v ktorej krajine oficiálne vystúpite. Môžete prejsť cez pomyselnú nemeckú, švajčiarsku alebo francúzsku hranicu. Toto mesto sa totiž nachádza na území, ktoré spája všetky tieto krajiny.



 

Využite vlakové spojenie so Slovenskom

Do Bazileja sa najľahšie dostanete leteckým spojením z Viedne. Cesta do Švajčiarska trvá len hodinu a pol a lietajú tam dve letecké spoločnosti. Z toho jedna je nízkonákladová a ponúka výhodné ceny leteniek. Druhou alternatívou je využiť priame vlakové spojenie Slovenska so Švajčiarskom. Takto sa poľahky dostanete do Zürichu, kde si môžete urobiť jednodňovú prestávku a odtiaľ to máte do Bazileja už menej ako hodinu cesty. Vďaka tomu si pozriete hneď dve zaujímavé mestá a počas cesty môžete obdivovať krásnu prírodu v týchto krajinách.

 

Historické centrum

Centrum Bazileja nie je veľké, takže ho pohodlne prejdete aj pešo a sami sa môžete túlať po uličkách a objavovať čarovné zákutia. Jeho hlavným bodom je námestie Makrtplatz, ktoré sa tak ako v minulosti i teraz používa na organizovanie trhov. Môžete si tam kúpiť najmä tradičné syrové výrobky a čokolády alebo pralinky, niektoré stánky ponúkajú remeselnícke výrobky. Väčšina budov v tejto časti pochádza zo stredoveku. V súčasnosti sa tam nachádzajú najdrahšie byty v meste a pod nimi sídlia obchody zväčša domácich značiek. Historické centrum končí pri rieke Rýn, za ktorou sa už dostávate do novšej časti mesta.

 

Radnica

Najobľúbenejšou pamiatkou Bazileja je historická radnica, ktorá dodnes slúži pôvodnému účelu. Hlavná časť budovy pochádza zo 16. storočia. Dominuje jej gotický štýl a fasáda je bohato zdobená dobovými freskami. Novšie krídlo postavili v 19. storočí, ale jeho výzor prispôsobili prvej budove. Počas pracovných dní slúži radnica predstaviteľom mesta, preto prehliadky organizujú len v podvečerných hodinách. Vopred si zistite, ktoré dni ich robia v anglickom a ktoré v nemeckom jazyku. Počas návštevy uvidíte veľkú zasadaciu miestnosť, ale aj menšie rokovacie priestory. I tie sa nesú v pôvodnom dobovom štýle a sú bohato zdobené.

 

Dreiländereck

Letisko nie je jediným miestom v Bazilej, kde sa dostanete naraz na územie troch štátov. Ešte výnimočnejší je Dreiländereck, teda jeden konkrétny bod, ktorý tvorí hranicu Švajčiarska, Francúzska a Nemecka. Keď sa postavíte priamo k stožiaru a objímete ho rukami, budete sa naraz nachádzať vo všetkých týchto krajinách. Toto významné miesto sa nachádza priamo pri rieke Rýn. Z historického centra tam vedie približne hodinová vychádzková trasa po promenáde. Výhodou Bazileja je, že odtiaľ funguje miestna doprava aj do susedných štátov, čiže si môžete naplánovať dlhšiu dovolenku, počas ktorej ľahko navštívite aj Francúzsko a Nemecko. Celý región má krásnu prírodu, takže sa môžete tešiť na skvelé výlety.

 

Bazilejská katedrála

Najvyšším bodom centra mesta je vrch Münsterhügel, kde sa v súčasnosti nachádza už len katedrála. Kedysi tam bola aj veľká pevnosť, v ktorej bývali šľachtici a vojaci, chrániaci mesto. Románsky kostol začali stavať na začiatku 11. storočia a postupne ho zveľaďovali nasledujúcich štyristo rokov. V 14. storočí postihlo mesto silné zemetrasenie, ktoré poškodilo aj budovu katedrály. Kvôli tomu muselo dôjsť k ďalšej kompletnej rekonštrukcii. Od katedrály máte vynikajúci výhľad na mesto a rieku. Pri návšteve kostola môžete navštíviť hrobky s pozostatkami významných osobností mesta. Jedna z veží je prístupná pre verejnosť a ponúka ďalšiu krásnu vyhliadku.

 

Spalentor

Táto charakteristická stavba je známym symbolom mesta. Veža Spalentor pochádza z roku 1370 a kedysi bola súčasťou mestského opevnenia, ktoré chránilo Bazilej pred nepriateľmi. I ju v 19. storočí skoro celú zničili, ale našťastie sa podarilo zachovať jej väčšiu časť, na základe ktorej ju potom zrekonštruovali. V súčasnosti sa pokladá za jednu z hraníc starého mesta. Tou druhou je rieka Rýn.

 

Múzeá v meste

Múzeum papiera – v minulosti sa v Bazileji nachádzala významná rodinná firma, ktorá sa venovala ručnej výrobe papiera ešte v časoch pred vynájdením kníhtlače. V múzeu sa podarilo uchovať vzácne staré listiny s piktogramami, pamiatky na počiatky kníhtlače a pozriete si aj praktické ukážky, ako sa kedysi vyrábal papier.

Múzeum hračiek – keď si chcete zaspomínať na svoje detstvo, vyberte sa do múzea hračiek, v ktorom vystavujú viacero cenných retro kúskov. Súčasťou výstavy je aj 6000 plyšových medvedíkov.

Múzeum karikatúry – jediné švajčiarske múzeum tohto druhu združuje vzácne karikatúry. Môžete si tam pozrieť významné ilustrované knihy, ale aj obrázky z novín.

Múzeum švajčiarskej architektúry – ak si chcete pozrieť makety a návrhy najzaujímavejších stavieb vo Švajčiarsku, vyberte sa do tohto múzea. Dočasné výstavy sa zameriavajú vždy na jeden architektonický štýl a rozoberajú ho do posledného detailu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Basel Tourismus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa