Tirana – hlavné mesto chaosu

2019-05-23 00:00:01 |   |    | 

Tirana, hlavné mesto Albánskej republiky, sa nachádza pod pohorím Dajti asi 40 kilometrov od morského pobrežia. Je administratívnym a kultúrnym centrom krajiny s oficiálnym počtom obyvateľov asi 650 000 a obrovským množstvom ľudí, ktorí sem dochádzajú za prácou. Aj preto je Tirana hlučná, zmätená, ale aj pohodová a hlavne úplne iná, ako sme zvyknutí.



 

Do Tirany sme prišli klasickou linkou z Durrës. Autobus bol podobný tým, aké pred pár rokmi jazdili aj na Slovensku, takže sa niet čoho báť. Autobusová stanica v Drači je síce len jedna malá budova s nápisom Bus station a jedným nástupišťom, ale vyzerá to tam v poriadku. Problémom už v Drači však bolo zistiť, ktorý autobus kam ide. Väčšinou je to na autobusoch napísané, ale nie vždy. Musíte sa pýtať. Cesta ubehla veľmi rýchlo, cestujúci sa správali slušne a z rádia sme počúvali tradičnú albánsku hudbu. Autobus nás vysadil na akomsi parkovisku s množstvom ďalších autobusov. Podľa internetu to bola Stacioni i autobusave – Zona e veriut (Autobusová stanica – severná časť). Hemžilo sa to tam množstvom ľudí, pobehujúcich sem a tam. Stanica bola hneď pri jednom z hlavných ťahov do mesta Rruga Dritan Hoxha (Ulica Dritana Hoxhu), ktorá sa súčasne priamo napájala na diaľnicu Tirana – Durrës.

Vystúpili sme teda z autobusu a hneď vpadli do tiranského chaosu. Odtiaľto sme mali ísť autobusom MHD priamo do centra, problémom ale bolo zistiť, kde je zastávka, aj to, kam ktorý autobus ide. Dopravné prostriedky v Tirane totiž nie sú označené číslami, ale názvami záchytných bodov, ktoré Tirančania všetci poznajú. Okoloidúci autobus nám zastavil, pre istotu sme sa opýtali „Qendër?“ (Centrum?), šofér odvetil „Po“ (Áno), a tak sme sa viezli ďalej. Vyzerá to celé tak, že na autobuse je napísané Unaza, podľa čoho všetci okrem nás vedeli, akou trasou ide. Keď tento autobus na ulici stretnete, jednoducho ho stopnete a veziete sa. V autobuse si kúpite bilete (lístky) za 40 leke, čo je asi 0,30 eur. Autobusov je tu ako mravcov a zastavujú si, kde chcú. Tento počiatočný zmätok Slovákov môže vyviesť z rovnováhy. Pozitívum však je, že aj tento autobus bol naozaj čistý, pekný a klimatizovaný. Ľudia medzi sebou konverzovali a v celom autobuse vládla pohoda.

Konečne sme sa teda dostali do centra. Vystúpili sme na širokom bulváre s cyklistickým koridorom lemovaným stromami uprostred, na ktorý bol po chaotickej stanici naozaj krásny pohľad. Po oboch stranách frčali a trúbili autá. Tento bulvár vedie až do samotného srdca mesta na Sheshi Skënderbej (Skanderbegovo námestie). Veľa toho tu nie je. Muzeu kombëtar, Opera, Xhamia Ethem Beu (Národné múzeum, opera, mešita Ethem beu), v strede tróni Skanderbeg a nad tým samozrejme nesmie chýbať kuq i zi (albánska zástava). Celé námestie nesie stopy komunizmu. Akoby sa tu zastavil čas. Múzeum je pekné a bohaté na exponáty.

Cestou po ďalšom významnom bulváre prejdete cez riečku Lanaa a popri Enverovej pyramíde (ktorej by nezaškodila rekonštrukcia), Kuvendi (Rade) a hlavnom ministerstve prídete až k Sheshi Nënë Tereza (Námestie Matky Terezy), kde nájdete Universiteti Politeknik i Tiranës (Tiranská polytechnická univerzita), budovu veľmi často fotenú ako významnú pamätihodnosť Tirany. Keďže nebol školský rok, počas našej návštevy to tam zívalo prázdnotou, často je ale toto námestie miestom demonštrácií a osláv. Nad univerzitou sa nachádza Liqeni Artificial (Umelé jazero), kam si Tirančania chodia oddýchnuť. Dali sa tu požičať bicykle a je tu aj pár kaviarní, kúpať sa ale v jazere nedá.

Aká teda Tirana je a prečo tam ísť? Tirana je hlučná, zmätená, ale pohodová a iná, ako sme zvyknutí. Je tu čo vidieť. Určite si všimnete, že okrem mešít sú tu prítomné aj pravoslávne chrámy, pretože Albánsko je krajinou tolerujúcou aj všetky ostatné náboženstvá. Nechýbajú tu obchodné domy, reštaurácie či bary podobné tým našim. Peniaze si zameníte v každej banke a nie je tu ani problém s bankomatmi. Na slávnej ulici Myslym Shyri nájdete množstvo obchodov. V reštauráciách varia úžasne, albánskeho chleba, lakroru (jedlo podobné chlebu plnenému so špenátom) či kernacka (obdoba čevapčiči) sme sa nevedeli dojesť.

Tirana je vhodná pre tých, ktorým nevadí chaos a neporiadok a dokážu si aj napriek tomu užiť jej pohodu. Určite tam nechoďte, ak vám chýba trpezlivosť a potrpíte si na dodržiavané presných pravidiel. Tu sa nikto nerozčuľuje, neznervózňuje a nepozastavuje nad maličkosťami. Skúste sa naladiť na ich vlnovú dĺžku. Tak ako na celé Albánsko, aj na Tiranu skrátka treba mať bunky. Nie je pre každého, pretože každý v nej  nevidí jej krásu. Ak sa už pre ňu rozhodnete, skúste si ju bez kritiky užiť a nájsť v nej to pekné a pozitívne. Bude to ťažké, ale dá sa to.

Text: Miroslava Katonová / A-trips

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa