Chorvátsky Senj: Zvláštne mesto, kde bývali piráti

2019-07-23 12:00:00 |   |    | 

Senj je mestečko na úpätí Velebitu v chorvátskom Kvarneri. Na prvý pohľad nie je ničím nezaujímavé, turisti ho prehliadajú a centrum je vymreté. V skutočnosti ale návštevníkom má čo ponúknuť. Okrem nádherného mora a blízkosti hôr láka najmä na spoznávanie tajomstiev minulosti.



 

Cestovné kancelárie Senj prakticky nepoznajú, takže si len tak leží pri pobreží bez povšimnutia. Autobusy s turistami okolo prefrčia ponáhľajúc sa do Rijeky, Zadaru alebo na okolité ostrovy. Nás do týchto končín zaviali piráti, no prvý dojem po príchode autobusom bol katastrofa. „Šta ćemo ovdje raditi? Kak se ćemo vratiti?“ (Čo tu budeme robiť? Ako sa vrátime?) - to boli otázky, ktoré nám napadli, keď náš autobus odfrčal preč a my sme zostali stáť uprostred cesty.

Najskôr sme sa vybrali smerom k moru. Pri ceste zopár budov z komunizmu, z druhej strany cesty móla s člnmi. Antickí autori toto mesto spomínajú v spojitosti s prístavom a občas sa vynorila nejaká kotva alebo delo. Na konci kemp s dobrými cenami, pláž široko-ďaleko žiadna. Tadiaľto asi cesta nevedie. Zachmúrení sme teda plán zmenili a stavili na históriu. Vrátili sme sa do východiskového bodu a obrátili sa smerom hore do mesta.

Cestou sme stretli zopár živých duší, ale neustále nás prenasledoval čudesný pocit. Vošli sme do historického centra, ktoré nie je veľké, no ani tu nás nečakalo nič lákavé. Historické budovy nahlodané zubom času, omietky popadané, množstvo budov schátraných... Cestou sme našli jednu jedinú reštauráciu a hoci sme neboli hladní, radšej sme sa tam najedli. V porovnaní s okolím vyzerala celkom pekne, bolo však veľmi zvláštne, že tu nemali ani jednu morskú špecialitu.

Po gurmánskom zážitku sme sa dali opäť na púť mestom. Krúžili sme po uličkách, no „černobylský charakter“ nepominul. Dojem nenapravili ani budovy z 15. storočia, gotická mestská radnica a palác Carina z 8. storočia, ktorý je biskupským archívom. Našťastie sme ale už čoskoro dorazili do cieľa – pevnosti, ktorá tróni nad celým mestom a je jej symbolom.

Tvrđava Nehaj (Pevnosť Nehaj) je kula, teda veža, ktorá bola sídlom chorvátskych pirátov – Uskokov. Bola postavená v 16. storočí na strategickom mieste - za mestom začína pohorie Velebit a pod ním je more. Pevnosť má niekoľko poschodí, na prvom sa nachádza reštaurácia a na ostatných je múzeum. Vstupné je prijateľné a na mieste sa dozviete množstvo informácii zo života Uskokov a pochopíte charakter celej oblasti. Okolo veže je park, ktorý je večer krásne vysvietený a sú tu aj náučné chodníky, ktoré vás prevedú celými dejinami pirátstva v tejto lokalite.

More pri Senji je krásne čisté. Na kúpanie sa využíva zátoka Spasovac, ktorá je kúsok za mestom. Dojem z mesta je ale aj tak zvláštny. V zime tu fúka silná bura (silný a chladný vietor od mora), ktorá opakovane poškodzuje budovy. Mestečko nie je veľké a pracovných príležitostí je tu málo. Preto sa domáci sťahujú a celkovo to tu pôsobí dojmom vymretého miesta. Občas nás prenasledoval pocit, že nejaký hrvatski gusar (chorvátsky pirát) spoza rohu vyskočí a prepadne nás.

V centre nie je ruch typický pre iné mestá Chorvátska počas sezóny. Turisti sa koncentrujú v kempoch, ktoré sú dobrým východiskovým bodom pre tých, ktorí by radi navštívili pohorie Velebit. Senj je teda tak trochu zvláštna, no predsa skvelá kombinácia dovolenky na horách a kúpania Jadrane. Večer sa môžete prejsť na krásny Nehaj a ak máte dostatok odvahy, aj po trošku strašidelnom centre, ktoré je úplne bezpečné. Vodcovia Uskokov Juraj Daničić a ani Nikola Jurišić tu už dávno nebývajú.

Text: Miroslava Katonová / A-trips

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa