To najlepšie z metropoly Írska: TOP 10 zaujímavostí v Dubline

2019-10-22 08:00:01 |   |    | 

Dublin je hlavné mesto Írska, ktoré sa môže pochváliť bohatou históriou. Centrom preteká rieka Liffey, ktorá ho rozdeľuje na južnú a severnú stranu. Zatiaľ čo juh pokladajú za bohatšiu časť, na severe vraj ešte stále nájdete skutočnejšie Írsko so všetkými jeho krásami, problémami a unikátnosťami.



 

1. Dublinský hrad

Dublinský hrad pochádza zo začiatku 13. storočia. Pozostáva z niekoľkých budov, ktoré sa združujú okolo malého hradného parku. V jednej časti sídli knižnica so vzácnymi výtlačkami a výstava orientálnych predmetov. Hlavná prehliadka vás zavedie do reprezentatívnych priestorov, kde ešte aj v súčasnosti prijímajú oficiálne návštevy. V závere už prejdete do hradného podzemia, kde sa nachádzajú najstaršie zachované základy mesta, ktoré boli kedysi taktiež súčasťou tohto hradu.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V DUBLINE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

2. Christ Church

Najstaršia časť mesta je v oblasti okolo katedrály Christ Church. Starobylý kostol postavili v roku 1030 a až dodnes slúži pôvodným účelom. Interiérová výzdoba je jednoduchá a chrám má výbornú akustiku. Často tam organizujú koncerty vážnej hudby a vystúpenia zborov. Súčasťou prehliadky je tiež prechod do časti s menom Dublinia, ktorá vám predstavuje dejiny tohto mesta a osídlenia Írska. V blízkosti kostola môžete navštíviť najstarší pub v krajine. Brazen Head funguje nepretržite od roku 1198.

 

3. Katedrála svätého Patrika

Svätý Patrik priniesol do Írska kresťanstvo, za čo mu boli domáci obyvatelia veľmi vďační. Kvôli tomu pomenovali jeden z ich najvzácnejších kostolov práve po tomto svätcovi. Kostol postavili na konci 12. storočia a až dodnes je najvyšším a najväčším v krajine. Jeho interiér je jednoduchý s výraznými klenbami. Počas prehliadky si môžete pozrieť viacero vzácnych artefaktov z cirkevných dejín. Pokiaľ by ste chceli počuť, ako znie írština, zájdite si tam na špeciálne omše, ktoré robievajú v tomto jazyku.

 

4. Guinness Storehouse

Pivo Guinness je najvzácnejším obchodným artiklom krajiny. Denne sa do zahraničia vyvážajú tisíce litrov tohto obľúbeného čierneho nápoja s krémovou bielou čiapočkou. Časť areálu pivovaru vyhradili na výstavbu múzea, kde sa dozviete všetko o tomto obľúbenom pive. Na jednotlivých poschodiach uvidíte proces výroby, retro reklamy, dozviete sa zaujímavosti o Guinnesse a nakoniec si ho môžete aj vychutnať. Na výber máte z troch možností. Prvou je testovanie a porovnávanie s inými pivami, druhou alternatívou je kurz čapovania, kde si ho sami nadávkujete do pohárov a dostanete k tomu certifikát a tretia voľba vás zavedie dookrúhleho vyhliadkového baru, ktorý vám ponúka nádherný výhľad na historické centrum mesta.

 

5. Jameson Distillery

Druhým obľúbeným írskym nápojom je whiskey Jameson. Pôvodný liehovar sa už dnes nevyužíva, ale vytvorili tam aspoň interaktívne múzeum, kde sa dozviete všetko o tomto obľúbenom alkohole. Štýlové kamenné budovy vás zavedú do interiéru s recepciou v podobe moderného baru. Na prehliadke sa najprv prostredníctvom videa dozviete niečo z histórie, potom sa už dostanete priamo k surovinám a princípu výroby tohto drinku a nakoniec budete testovať rôzne typy whiskey z celého sveta.

 

6. St. Stephen´s Green

V Dubline sa nachádzajú dva väčšie známe parky. Prvým z nich je Phoenix, ktorý leží v širšom centre. Môžete tam navštíviť bývalé sídlo rodiny Guinnessovcov, ZOO a uvidíte aj prezidentský palác. Druhý St. Stephen´s Green sa nachádza v historickom centre a medzi domácimi a turistami je veľmi obľúbený. Rozlohou je menší, nachádza sa tam jazierko s altánkom, luxusný hotel a niekoľko oddychových zón. Pravidelne tam organizujú rôzne podujatia a môžete si tam pozrieť aj niekoľko sôch.

 

7. Temple Bar

Kto nebol vo štvrti Temple Bar, ako keby v Dubline ani nebol. Najpopulárnejšia časť Írska je veľmi obľúbená vďaka vysokému zastúpeniu podnikov. Staré domčeky s pôvodnou dlažbou na uliciach vám pripomínajú, ako žili ľudia v minulosti. Dnes sa tam už nachádzajú typické írske bary so živou hudbou, ale aj moderné podniky, ktoré vás ohúria štýlovým zariadením. Dajte si pintu Guinnessa, nájdite si nových kamarátov a potom sa za spevu pouličných spevákov vyberte do iného pubu.

 

8. Trinity College a Book of Kells

Univerzita Trinity College je najstaršou v krajine. Pochádza zo 16. storočia a založila ju kráľovná Alžbeta I. V týchto časoch vznikla aj vzácna historická knižnica, ktorá je najobľúbenejšou časťou prehliadky. Dve podlažia naplnené vzácnymi knihami sú snom každého knihomoľa. V jedinečnej zbierke sa nachádza aj unikátna kniha Book of Kells, ktorá pochádza z 9. storočia. Na 680 stranách nájdete najmä rôzne žalmy a informácie o príchode kresťanstva do krajiny. Veľmi vzácne sú detailné kresby so zlatým zdobením. Návštevníkom každý deň ukážu len dvojstranu z tejto unikátnej zbierky, pretože v nej nemôžu často listovať, aby ju uchovali vo výbornom stave.

 

9. Múzeum spisovateľov

Írsko dalo svetu viacero významných spisovateľov. Najznámejším z nich je James Joyce, ktorý má v centre mesta sochu a na predmestí vlastné múzeum. O osudoch ostatných velikánov írskej literatúry sa dozviete viac v Múzeu spisovateľov v blízkosti hlavnej O`Connell Street. Okrem informácií z ich životov tam nájdete viacero vzácnych prvých výtlačkov ich diel.

 

10. Grafton Street

Hlavná obchodná ulica sa nachádza v blízkosti Temple Baru a vedie až k nákupnému centru a parku St. Stephen`s Green. Grafton Street je veľmi obľúbená najmä medzi turistami, pretože neustále žije čulým životom. Pravidelne sa tam nachádza množstvo umelcov, ktorí vám spríjemnia deň a ukážu vám svoj talent od spevu, cez tanec až po improvizované divadlo.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Tourism Ireland / Failte Ireland

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa