To najlepšie z metropoly Fínska: TOP 10 atrakcií v Helsinkách

2019-09-02 00:00:01 |   |    | 

Helsinki sú dokonalou vstupnou bránou do Fínska. Patria k menším európskym metropolám, ktoré vás privítajú pohostinnou atmosférou. Nech milujete históriu, kultúru alebo modernú architektúru s dôrazom na prírodný aspekt, toto mesto vám ulahodí v každom smere. Nechajte si poradiť aj domácimi obyvateľmi, ktorí sa radi uchopia pozície oduševnených mestských sprievodcov.



 

1. Suomenlinna

K najnavštevovanejším atrakciám patrí ostrov Suomenlinna, na ktorom leží pevnosť z 18. storočia. Pôvodne sa volala Švédsky hrad, potom pripadla táto časť územia Fínsku a premenovali ju na Fínsky hrad. Kedysi sa tam nachádzala vojenská základňa. Dnes už patrí do zoznamu UNESCO pamiatok a predstavuje významné kultúrne miesto na mape Helsínk.

Na Suomenlinnu sa dostanete iba pomocou lode. Tá však premáva na rovnaké lístky ako v prípade mestskej dopravy. Veľmi pekný výlet je to v prípade slnečného počasia, keď môžete preskúmať celú lokalitu.

_______________________________________________________________________________________________

POZRITE SI, KOĽKO STOJÍ UBYTOVANIE V HELSINKÁCH

_______________________________________________________________________________________________

2. Kostol Temppeliaukio

Pri výstavbe kostola Temppeliaukio sa ukázala moderná architektúra v tej najkrajšej podobe. Na predmestí Helsínk našli jaskyňu, ktorá bola ako stvorená na vybudovanie nejakej zaujímavej stavby. Architekti sa rozhodli vzdať poctu prírode a Bohu, takže v nej vytvorili elegantný kostol, ktorý pozostáva najmä z kameňa.

Stavať ho začali už v tridsiatych rokoch, ale obe svetové vojny spomalili práce na zložitom interiéri. Dokončiť sa im ho podarilo až v roku 1969, keď k nemu pridali čiastočne priehľadnú strechu, cez ktorú na oltár dopadajú lúče slnka. Kostol niekedy využívajú aj na organizovanie koncertov.

 

3. Helsinská katedrála

Hlavná fínska katedrála sa nachádza v blízkosti mora, odkiaľ žiari nad ostatnými okolitými budovami. Architekti vybrali toto miesto kvôli tomu, aby hrdo vítala všetkých cestujúcich, ktorí k nim prichádzali lodnou dopravou.

Stavba pochádza z konca 19. storočia a jej interiér má jednoduché zdobenie. Na strechu Helsinskej katedrály umiestnili sochy dvanástich apoštolov, ktoré teraz hrdo strážia celé mesto.

 

4. Sibeliov pamätník

Jean Sibelius bol významným domácim skladateľom, ktorý sa snažil vo svete spopularizovať fínske tradície a ukázať všetkým krásy ich hudby. Po jeho smrti v roku 1957 prišla krajina o mimoriadnu osobnosť. Už o desať rokov neskôr mu preto odhalili unikátny pamätník, ktorý sídli v parku nesúcom jeho meno.

Vedľa jeho veľkej podobizne vytvorili organ, ktorý pozostáva zo 600 kovových trúb. Takýmto spôsobom chceli pripomenúť výnimočnosť jeho tvorby a vzdať tiež poctu fínskej hudbe.

 

5. Katedrála Uspenski

Vo Fínsku je badať aj výrazný vplyv ruskej kultúry, s ktorou bola táto krajina tak dlho prepojená. Jednou z týchto pamiatok je katedrála Uspenski, ktorá patrí grécko-katolíckej cirkvi.

Postavili ju z červených tehál, ku ktorým pridali kontrastné zelené strechy s malými zlatými kupolami. Tých je na streche trinásť, pretože predstavujú Ježiša a jeho apoštolov. Nemenej pozoruhodný je interiér kostola, ktorý zdobí množstvo vzácnych ikon.

 

6. Seurasaari

Ďalší zaujímavý ostrov vás vezme na prechádzku fínskou históriou. Z pevniny sa naň dostanete po drevenom pešom moste, ktorý symbolicky predstavuje návrat k pôvodným tradíciám a spôsobu života.

Po príchode na Seurasaari sa už dostávate priamo do veľkého skanzenu. Tam preniesli niekoľko vzácnych stavieb z krajiny, ktoré mapujú jej históriu už z úvodu 17. storočia. Okrem robotníckych domčekov si tam pozriete aj kostol a malé kôlničky, ktoré premenili na dielne s rôznymi remeslami.

 

7. Kaplnka Kamppi

Pred architektmi tohto projektu stála veľká výzva. Mali vymyslieť miesto, ktoré by priamo v rušnom centre ponúklo domácim a turistom priestor, kde by sa mohli úplne upokojiť a meditovať. Najlepším nápadom bolo vytvorenie vysokej drevenej kaplnky, ktorá predstavuje moderný minimalizmus.

Ekumenický svätostánok je úplne izolovaný od okolitého sveta. Keď do neho vojdete, musíte prísne dodržiavať tichý režim a môžete len sedieť a bez slov sa modliť, meditovať alebo len ticho oddychovať a premýšľať o svojom živote.

 

8. Hlavná železničná stanica

V Helsinkách nájdete tiež niekoľko stavieb v secesnom štýle. Spomedzi nich vyniká budova hlavnej železničnej stanice, ktorú navrhol Eliel Saarinen. Ten sa potom zúčastnil súťaže o vytvorenie prvého mrakodrapu v Chicagu. Na svojom návrhu použil dizajn, ktorý môžeme vidieť na vežičke tejto stanice a vďaka tomu porazil všetkých svojich konkurentov.

Pri vstupe do budovy sa nachádzajú štyri robustné sochy, ktoré chránia všetkých cestujúcich. Interiéru dominuje obrovská hala s kupolou a jemné zdobenie stien.

 

9. Keskuspuisto

Súčasťou Helsínk je aj veľký mestský park, ktorý ukazuje, že napriek veľkej výstavbe a rozmachu mesta môžeme zachovať prírodu a ponúknuť tak obyvateľom miesto na športové aktivity a tiež dôležitý priestor na vytváranie lepšieho ovzdušia.

Keskuspuisto sa rozprestiera na ploche desiatich hektárov. V jeho areáli sa nachádzajú trate na bežkovanie, turistické chodníčky a cyklistické trasy.

 

10. Löyly

Súčasťou fínskej kultúry je saunovanie. V horúcich saunách sa stretávajú celé rodiny, priatelia, ale aj obchodní partneri. V každom meste sa preto nachádza jeden väčší komplex, ktorý ponúka domácim obyvateľom možnosť, ako sa zbaviť stresu a oddýchnuť si pri ozdravnej očiste organizmu.

Löyly patrí k novším verejným saunám, pri jej výstavbe opäť využili najmä prírodné materiály, aby tak hosťom ponúkli dokonalé potešenie pre telo i dušu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Helsinki Marketing

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa