Tip na skvelý víkendový výlet za pár eur: Navštívte nemecký Štuttgart

2020-02-13 12:00:00 |   |    | 

Nemecko je ako stvorené na krátke víkendové pobyty, počas ktorých spoznáte zaujímavé mestá s pútavou históriou a atraktívnymi atrakciami. Štuttgart je hlavným mestom Bádensko-Württemberska a nachádza sa len 150 kilometrov od francúzskych hraníc. Ak máte dlhšiu dovolenku, môžete sa vďaka priamym vlakovým spojom vybrať aj na návštevu do tejto krajiny, keď ste v najbližšom meste Štrasburg už za niečo vyše hodiny.



 

Spiatočné letenky za 10 eur

Mesto Štuttgart sa stalo leteckým hitom uplynulej jesene. Ako jedna z nových destinácií spoločnosti Laudamotion ihneď zaujalo všetkých cestovateľov. Spiatočné letenky z Viedne sa pravidelne objavovali v akciách za tie najnižšie sumy. Pohodlne sa tam dostanete pod 20 eur, pri troche šťastia pocestujete iba za desaťeurovú investíciu. Veľkou výhodou je, že z Rakúska sa do tohto nemeckého mesta dostanete hneď dvakrát denne, pričom na výber máte ranný alebo večerný let. Počas víkendov je k dispozícii jeden odlet v doobedňajších hodinách.

 

Múzeum Mercedes-Benz

Hlavnou atrakciou Štuttgartu je múzeum venované značke Mercedes-Benz, ktorá tam má zároveň svoju hlavnú centrálu. To si zamiluje každý turista, i keď nie je veľkým milovníkom automobilizmu. Na jeho ploche sa nachádza dokopy až 160 áut a 1500 exponátov týkajúcich sa ich výroby, ktoré ukazujú rôzne prototypy modelov naprieč celou históriou tejto firmy. Uvidíte tam jeden z prvých exemplárov, súťažné vozidlá, ale aj luxusné modely za niekoľko desiatok tisíc eur. Múzeum sa rozprestiera na deviatich poschodiach, ktoré sídlia v modernej budove plnej interaktívnych prvkov.

 

Múzeum Porsche

Desať kilometrov od tejto výstavy sídli ďalšie dôležité automobilové múzeum, ktoré je tentoraz venované značke Porsche. Jeho priestory prešli pred desiatimi rokmi rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá celú prehliadku zmodernizovala. Vďaka tomu sa tam nachádza niekoľko dotykových obrazoviek a interaktívnych prvkov, ktoré vás zoznámia s technickými parametrami jednotlivých modelov aj s procesom ich výroby. Výstava sa špecializuje aj na staršie veľmi cenné typy áut tejto značky. Tie sú vo výbornom stave, pretože ich pravidelne zapožičiavajú na prehliadky retro modelov v celej Európe a niektoré využívajú aj na preteky historických automobilov.

 

Schlossplatz

Hlavným námestím v Štuttgarte je Schlossplatz. Nachádza sa tam malý park s lavičkami, kam chodia domáci na prechádzky a oddýchnuť si počas obednej prestávky. V jeho okolí stoja viaceré významné historické budovy, ktoré ukazujú dejiny architektúry tohto mesta. Jednou z najvýznamnejších stavieb je nový palác. Odtiaľto sa ľahko dostanete aj na Königstrasse, ktorá je známou obchodnou ulicou. Sídlia na nej butiky najznámejších značiek, nájdete tam aj suvenírové obchody a známe podniky. Na jej konci sa nachádza hlavná vlaková stanica. Schlossplatz sa vďaka tomu stáva dôležitým orientačným bodom, vďaka ktorému sa môžete po meste pohybovať podstatne jednoduchšie.

 

Mestská knižnica

Knižnice väčšinou lákajú cestovateľov v tom prípade, ak sídlia v nádherných historických budovách. Tá v Štuttgarte je úplne iná, a predsa ju všetci milujú. Od roku 2011 sídli v modernej stavbe od architekta Eun Yong Yi. Vyznačuje sa minimalizmom, dokonalou pravidelnosťou a dôrazom, ktorý kladie na knihy. Ten dosiahli vďaka použitiu bielej interiérovej farby, ktorá necháva perfektne vyniknúť farebným obalom tejto literatúry. Počas slnečných dní ponúkajú vášnivým čitateľom ojedinelý zážitok, keď môžete so šálkou kávy zájsť na strechu, kde sa nachádza terasa, premenená na exkluzívny čitateľský kútik. Keď sa vyberiete do centra na večernú prechádzku, opäť nevynechajte ani návštevu mestskej knižnice. Vtedy vďaka farebnému osvetleniu nádherne vyniknú všetky krivky modernej budovy.

 

Palác Ludwigsburg

Jedno popoludnie z vášho výletu si vyhraďte na cestu mimo centra mesta. Palác Ludwigsburg sa nachádza len 15 kilometrov od Štuttgartu. Ide o jeden z najkrajších a najvýznamnejších barokových zámkov v Nemecku a v Európe. V jednotlivých miestnostiach majú bohaté freskové zdobenie. Uvidíte tam nádhernú hlavnú sálu z mramoru, ktorá je vyzdobená majestátnymi lustrami. Súčasťou areálu je tiež najstaršie zachované palácové divadlo v Európe, v ktorom sa používali aj dobové špeciálne efekty. Nachádza sa tam tiež rozsiahla záhrada, v ktorej sa počas adventu konajú retro vianočné trhy.

 

Televízna veža s vyhliadkou

Prvý prototyp televíznej veže na svete postavili práve v Štuttgarte. Nachádza sa na okraji mesta a sídli tam už od roku 1956. Podľa jej vzoru potom urobili aj ďalšie podobné stavby vo svete. Túto vežu zároveň časom premenili aj na jednu z najzaujímavejších vyhliadok v meste. Nachádza sa tam kaviareň s reštauráciou, odkiaľ máte nádherný pohľad na celý Štuttgart a okolie.

 

Birkenkopf

Ďalšiu zaujímavú vyhliadku na mesto máte z vrchu Birkenkopf, ku ktorému sa viaže smutná história. Ide o umelo vybudovaný kopec, ktorý vznikol v čase 2. svetovej vojny. Vtedy tam nanosili ruiny zo všetkých zničených budov v okolí, ktoré potom premenili na jeden z najvyšších vrchov v okolí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa