Talianske Brindisi – jeden z najdôležitejších prístavov v krajine

2020-05-22 12:00:00 |   |    | 

Brindisi sa rozprestiera v oblasti Apúlia na juhu Talianska. V minulosti tam bol jeden z najdôležitejších prístavov v krajine, cez ktorý sa uskutočňovala výmena tovaru s Gréckom. To urýchlilo rozvoj celého regiónu, ktorý oproti svojim konkurentom výrazne napredoval. Najjednoduchšie sa do Brindisi dostanete z Viedne, ktorá ponúka dvakrát do týždňa priame spojenie s týmto mestom.



 

Prístav

Obľúbenou atrakciou v Brindisi je prirodzene samotný prístav. Ten je rozdelený do troch hlavných častí. V prvej je priestor pre nákladné lode. Potom prejdete do úseku, kde kotvia výletné lode. V Brindisi sa väčšinou zastavujú menšie spoločnosti, ktoré robia plavby v Jadranskom mori. Následne sa už dostanete do malého prístavu, ktorý je situovaný bližšie k centru. Tam môžete vidieť malé súkromné jachty a rybárske loďky. Vždy je zaujímavé urobiť si prechádzku po celom pobreží, aby ste videli jednotlivé časti a pozreli si aj niektoré obrovské lode. Po tomto zážitku si potom poseďte v niektorom z blízkych podnikov a pochutnajte si na znamenitých jedlách z talianskej kuchyne.

 

Historické centrum

Pred potulkami v centre Brindisi majú cestovatelia jednu dôležitú radu. Podľa nich by ste si nemali robiť žiadne konkrétne plány a iba sa jednotlivými ulicami túlajte a odhaľujte všetky skryté krásy. Každá z častí je zaujímavá niečím iným, nachádza a tam množstvo historických budov, ktoré majú často aj nádherné zdobenie fasád. V centre môžete navštíviť niekoľko starobylých kostolov a tešiť sa môžete tiež na viacero odkazov na starorímsku kultúru. Ide o najkrajšiu časť mesta, ktorá dýcha romantickou atmosférou historického Talianska.

 

Torre Guaceto

V okolí Brindisi sa nachádza niekoľko pekných piesočných pláži. Viaceré z nich ale vyžadujú využitie vlastného auta alebo taxíka, pretože k nim nie je až tak dobrý prístup. No keďže nie sú veľmi ďaleko od centra, nemusíte sa obávať vysokého účtu za cestu. Podľa turistov vyjde jedna jazda na približne 3 až 5 eur. Jednou z najkrajších oblastí je pobrežie pri Torre Guaceto. Táto veža zo 16. storočia v minulosti patrila do obranného systému mesta a isté obdobie sa využívala aj na bývanie. V súčasnosti je už opustená a ticho stráži aspoň oddychujúcich dovolenkárov pri mori. Miestna pláž má jemný biely piesok, je dobre dostupná a väčšinou tam vládne príjemná tichá atmosféra, v ktorej si istotne oddýchnete od rušného talianskeho života.

 

Katedrála Brindisi

V centre mesta sa nachádza aj hlavná katedrála tohto regiónu. Tú nechal v 11. storočí postaviť pápež Urban II., ktorý chcel v Apúlii podporiť rozširovanie kresťanstva. Svätostánok bol v románskom štýle a neskôr okolo neho vzniklo menšie námestie s ďalšími dôležitými budovami, v ktorých kedysi sídlili hlavní predstavitelia mesta. Túto časť centra sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave, takže ešte pred vstupom do kostola si pozrite najprv tieto vysoko cenné pamiatky a až potom sa pustite do ďalšieho skúmania. Na fasáde samotnej katedrály je niekoľko sôch svätcov a všimnite si aj nádherne zdobenú zvonicu. Interiéru dominujú vysoké mramorové stĺpy a farebná vitráž priamo nad oltárom.

 

Pamätník námorníkov

V roku 1933 vybudovali v Brindisi pamätník na pamiatku všetkých námorníkov. Autormi jednoduchej stavby vysokej 53 metrov sú Luigi Brunati a Amerigo Bartoli. V jeho základoch sa nachádza malá kaplnka, kde sa môžu ľudia pomodliť za dobrú plavbu. V minulosti tam chodievali nielen námorníci, ale najmä ich rodinní príslušníci, ktorí túžili po ich šťastnom návrate domov. Navyše v hornej časti sa nachádza vyhliadka, z ktorej uvidíte celý prístav na opačnom brehu a veľkú časť historického centra.

 

Ostuni

Štyridsať kilometrov od Brindisi sa nachádza Ostuni, ktoré domáci prezývajú „biele mesto“. Už pri príchode vás očarí svojou krásou. Najmä ak tam pôjdete v podvečerných hodinách pri západe slnka, budete mať jeden z najkrajších pohľadov v Taliansku. Mesto sa rozprestiera na kopci a pozostáva najmä z budov s jasne bielymi fasádami, ktoré dostávajú vďaka slnečným lúčom krajší jas. Historické uličky vám ponúknu prechádzku v čase. Nachádza sa tam tiež niekoľko výborných reštaurácií a drobných obchodíkov s remeselnými výrobkami. Vyjdite až hore ku katedrále, odkiaľ budete mať perfektný výhľad na celý región.

 

Chuťovky z okolia Brindisi

Okrem tradičných lahôdok z talianskej kuchyne môžete v Brindisi ochutnať aj iné lokálne špeciality. Napríklad tajedda je hlavné jedlo, ktoré sa pripravuje zo špeciálneho druhu ryže, zemiakov a morských plodov. V cukrárni si môžete kúpiť malé koláčiky so sladkými plnkami, ktoré sa vypražia podobne ako šišky. Pasticciotto je koláč z jemného cesta, ktorý sa plní tvarohom a džemom z čiernych čerešní. V okolí sa nachádza niekoľko menších miestnych viníc, ktoré sa špecializujú najmä na výrobu bieleho vína.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa