Granada združuje to najlepšie z Andalúzie. I preto ju musíte milovať

2020-04-09 12:00:00 |   |    | 

Viete si tipnúť, čo turisti najviac milujú na Španielsku? Nie je to more, fantastické jedlo a ani ich tradičná hudba. Do tejto krajiny sa vracajú preto, že jednotlivé regióny sú natoľko odlišné, že neustále sa ocitajú uprostred úplne iného sveta. Stačí si predstaviť, aká atmosféra vládne v Madride, v Barcelone alebo v ostrovných častiach, aby ste pochopili význam tohto argumentu. Ďalším dôkazom ich rozmanitosti je Andalúzia s hrdou perlou v podobe Granady.



 

Alhambra

Hlavným dôvodom, prečo sa ľudia vyberajú do Granady, je nepochybne Alhambra. Táto rozsiahla pevnosť je najkrajšou ukážkou arabskej architektúry v Európe. Celý komplex pozostáva z niekoľkých častí. Hlavnú budovu využíval aktuálny panovník, menšie, ale zato nádherne zdobené komnaty patrili manželkám. Nechýbajú reprezentatívne a úžitkové priestory. Jednotlivé budovy sú prepojené pomocou záhonov s fontánami. Najkrajšími časťami sú záhrada so sochami levov a pevnosť Alcazaba. Po obdobie 250 rokov vlastnila Alhambru dynastia Nasrovcov. Tí sa postarali o najväčší rozmach mesta, pretože vo veľkej miere podporovali umenie a vedu, takže sa tam v tom čase presťahovalo aj veľa nových obyvateľov.

 

Albaicín

Na arabskú kultúru nadväzuje aj štvrť Albaicín, ktorá bola v minulosti obohnaná hradbami. Nachádzajú sa tam pôvodné tradičné domy, ktoré boli nižšie a mali biele fasády. Táto časť mesta sa postupne rozrastala, pretože tam žili najmä remeselníci, ktorí pracovali na rozširovaní komplexu Alhambry a neskôr sa tam zamestnali ako sluhovia. Vďaka tomu sa podarilo v Granade uchovať dôležitú spomienku na prvky islamskej architektúry, ktoré nikde inde v Európe neuvidíte v tak veľkom zastúpení a taktiež v tak výbornom stave.

 

Granadská katedrála

Centrum mesta je plné historicky cenných atrakcií. Jednou z nich je Granadská katedrála zo 16. storočia. Zaujímavosťou je, že okolo nej sa podarilo uchovať viacero arabských stavieb, ktoré s týmto majestátnym svätostánkom kontrastujú. Jeden z najväčších španielskych kostolov postavili v dvoch rôznych štýloch. Zatiaľ čo v exteriéri dominuje baroko, interiér je rozžiarený viacerými renesančnými prvkami. Výzdoba je vskutku nádherná a okrem oltára je jedným z vrcholov prehliadky farebná vitráž, ktorá kostolu dodáva počas dňa krásne sfarbenie. Dokončenie výstavby katedrály trvalo 181 rokov, vzápätí sa stala centrom katolíckeho života v kraji.

 

Kráľovská kaplnka

Súčasťou Granadskej katedrály je tiež Kráľovská kaplnka. Tá je nenápadne vsadená medzi okolitými budovami. Práve kvôli tomu sa vchod snažili ozdobiť viacerými architektonickými ozdobami, aby tak dostatočne vynikla a vzdala úctu španielskym panovníkom. V jej interiéri sa nachádzajú hroby niekoľkých členov kráľovskej rodiny. Najznámejším z nich sú Ferdinand II. s manželkou. Autorom hrobiek je Domenico Fancelli, ktorý patril k známym talianskym sochárom. Jednotlivé časti sú bohato zdobené a poukazujú na významné postavenie, ktoré mali pozostalí počas života.

 

Generalife

Pri Alhambre sa nachádza tiež Generalife, ktoré sa pokladalo za letný palác patriaci tejto známej rodine. Pozostáva najmä z rozsiahleho záhradného komplexu. Sultáni si dali záležať na tom, aby vytvorili pre svoje partnerky oázy pokoja, ktoré by potešili aj ich oči. Preto sa tam nachádza množstvo záhonov s aromatickými kvetmi a veľa zelene, ktorá má pripomínať rozkvitnuté lúky. Jednou z dôležitých súčastí sú fontány, ktoré prechádzajú pomedzi nádvoria s miestami určenými na oddych. Najkrajším obdobím na návštevu Generalife je neskorá jar a leto, keď je väčšina kvetov v rozpuku. Vtedy môžete zažiť rovnako intenzívne zážitky ako pôvodní majitelia, ktorí si takéto potešenie dopriali počas všetkých horúcich dní. Súčasťou komplexu je aj nádherná vyhliadka, z ktorej dovidíte do centra Granady.

 

Sacromonte

Turisticky atraktívnou štvrťou je Sacromonte, ktorú v minulosti osídlili španielski Rómovia. Existuje niekoľko legiend, prečo sa rozhodli žiť práve v tomto regióne. Tá najpravdepodobnejšia hovorí o tom, že ako prví objavili výnimočnosť miestneho pohoria, ktoré pohodlne premenili na vlastné príbytky. Keďže skaly boli mäkké, veľmi dobre sa s nimi pracovalo. Vďaka tomu do nich vyhĺbili jaskyne, v ktorých si urobili domovy. Niektoré z nich potom zariadili ako kaplnky a kostoly. Celá štvrť je veľmi pestrá a nájdete tam viacero odkazov na rómsku kultúru.

 

Banuelo

Tradíciu kúpeľov priniesli do Granady taktiež Arabi. Hammam tam vybudovali v priebehu 11. storočia a patril medzi najobľúbenejšie relaxačné komplexy v regióne. Akoby zázrakom sa ich podarilo zachrániť pred vyčíňaním vandalov, takže vďaka tomu sú najzachovalejšími arabskými kúpeľmi v Španielsku. Keď máte chuť zažiť túto atmosféru na vlastnej koži, zájdite do štvrte Albaicín, kde až dodnes praktizujú tradičné masáže penou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa