To najlepšie z metropoly Škótska: TOP 10 pamiatok v Edinburghu

2020-07-07 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Škótska založili Rimania, ktorí si na tomto strategickom mieste vybudovali vojenský tábor. Postupne začali túto oblasť osídľovať a položili tak základy nádherného Edinburghu. Ten patrí ku historickým skvostom v krajine, pretože sa tam nachádzajú najcennejšie pamiatky, ktoré sú opradené tajomnými historkami.




 

1. Edinburghský hrad

Hlavnou atrakciou Edinburghu je hrad, ktorý postavili v 11. storočí. Pre vybudovanie tohto sídla si vybrali vyhasnutú sopku, z ktorej mali dobrý výhľad na okolie a mohli sa chrániť pred nepriateľmi. V súčasnosti je práve táto vyhliadka na široké centrum jedným z najkrajších bodov prehliadky. V interiéri sa nachádza niekoľko múzeí. Uvidíte tam vzácnu zbierku zbraní, ale aj korunovačné klenoty. S Edinburghským hradom sa spájajú tiež viaceré zaujímavé legendy. Podľa viacerých obyvateľov tam až dodnes straší a napríklad študenti miestnej univerzity ho nenavštívia dovtedy, pokiaľ sa im nepodarí ukončiť školu, pretože inak by im to prinieslo smolu a nedoštudovali by tam.

 

2. Kráľovská míľa

Najznámejšia ulica v meste dostala svoje pomenovanie podľa toho, že spájala dve dôležité kráľovské miesta. Viedla od Edinburghského hradu až po palác Holyrood. Vybudovali ju práve kvôli tomu, aby sa po nej mohlo pohodlne presúvať panstvo z jedného sídla do druhého. V súčasnosti je dôležitou obchodnou ulicou. Nachádzajú sa tam butiky luxusných značiek, obchody so suvenírmi, známe reštaurácie a v jej okolí je niekoľko dôležitých pamiatok a atrakcií. Takže Kráľovská míľa slúži zároveň aj ako dôležitý orientačný bod, vďaka ktorému sa nikdy nestratíte.

 

3. Palác Holyrood

Holyrood patrí do zoznamu oficiálnych sídiel anglickej kráľovnej. No keďže ho Alžbeta II. nevyužíva tak často ako jej predchodcovia, rozhodla sa ho sprístupniť verejnosti. Pokiaľ tam práve ona alebo iní zástupcovia monarchie nemajú oficiálny program, môžete si pozrieť historické komnaty s pôvodným nábytkom, ale aj reprezentatívne priestory, ktoré až dodnes využívajú pri prijímaní návštev. Palác patrí k najlepšie zachovaným hradom v krajine a rovnako je jednou z top atrakcií v meste.

 

4. Kráľovská jachta Britannia

Vzácnou atrakciou je kráľovská loď, ktorá vyše 40 rokov slúžila aktuálnej anglickej kráľovnej. Alžbeta II. ju využívala na oficiálne návštevy po celom svete a neskôr ju poskytla na svadobnú cestu pre všetky svoje deti, medové týždne teda na nej trávili aj Charles s Dianou. Jachta Britannia sa využívala až do roku 1997, keď sa ju rozhodli permanentne zakotviť. Neskôr ju premenili na múzeum, ktoré vás prevedie cez kráľovské kajuty, ale aj priestory pre personál. V minulosti loď prezývali plávajúci palác, pretože bola stelesnením kráľovského luxusu.

 

5. Arthur`s Seat

Pri paláci Holyrood sa nachádza kráľovský park, ktorého súčasťou je tiež kopec Arthur`s Seat. Vedie na neho jednoduchá turistická trasa, z ktorej si môžete dopriať ten najkrajší pohľad na mesto. Uvidíte odtiaľ hrad, palác, ale aj historické centrum. I v tomto prípade je to vyhasnutá sopka, ktorá sa z nebezpečnej krásky zmenila na obľúbenú turistickú atrakciu.

 

6. Grassmarket

Za hradom sa nachádza najkrajšia historická štvrť v Edinburghu. Až do 19. storočia sa Grassmarket využíval ako veľké trhovisko, kde predávali najmä kone a hovädzí dobytok. Potom sa tam nasťahovali írski prisťahovalci a až v novodobých dejinách sa premenil na štýlovú ulicu s pôvodnými domami s tradičnou architektúrou. V súčasnosti tam sídlia najmä malé nezávislé obchody a remeselnícke dielne.

 

7. Galérie a múzeá

Edinburgh je tiež domovom najdôležitejších škótskych múzeí. Nachádza sa tam národná galéria s obrazmi domácich umelcov, kráľovnina galéria, ktorá bola otvorená pri príležitosti výročia korunovácie Alžbety II. a galéria portrétov, ktorá zachytáva okrem šľachticov tiež obyčajných ľudí zo Škótska. Zvlášť môžete navštíviť aj prehliadku moderného umenia. Národné historické a botanické múzeá zase ponúkajú zaujímavosti z oblasti vykopávok, starobylých exponátov a prírodných jedinečností z celej krajiny.

 

8. Cintorín Kirkyard

Netradičný pohľad na Edinburgh ponúka historický cintorín Kirkyard. Najstaršie náhrobky pochádzajú zo 16. storočia, takže sa zároveň stávajú dôležitými historickými atrakciami. Kuriozitou je socha verného Bobbyho, ktorá stvárňuje škótskeho obľúbeného psa. Ten podľa legendy štrnásť rokov chodieval na cintorín, kde verne strážil hrob svojho bývalého pána. Po jeho smrti mu takýmto spôsobom vzdali poctu a urobili z neho večného strážcu.

 

9. Kráľovská botanická záhrada

Edinburghská botanická záhrada je druhou najstaršou v Británii. Nachádzajú sa tam viaceré vzácne druhy exotických rastlín, ktoré pochádzajú najmä z krajín, ktoré sú súčasťou Commonwealthu. Veľmi vzácny je pavilón paliem, môžete vidieť najvyššie stromy tohto druhy v krajine. Nájdete tam tiež nádherne časti, ktoré sú venované ružiam a orchideám.

 

10. Camera Obscura

K moderným atrakciám mesta patrí Camera Obscura, ktorá sa nachádza v starej viktoriánskej vežičke s bielou fasádou. Nádherný architektonický skvost sa stal domovom interaktívneho múzea, v ktorom si môžete pozrieť Edinburgh prostredníctvom video projekcie a holografických obrázkov a súčasťou prehliadky je tiež miestnosť s optickými ilúziami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa