Bulharský Plovdiv – miesto, kde sa rímska kultúra snúbi s balkánskou

2020-08-08 00:00:00 |   |    | 

Dovolenku pri bulharskom mori si môžete spestriť viacerými zaujímavými výletmi. Jedným z najzaujímavejších miest je Plovdiv, kde prví obyvatelia žili už pred osemtisíc rokmi a kvôli tomu je jednou z najstarších permanentne osídlených lokalít v Európe. Na jej histórii môžeme badať vplyvy rímskej a balkánskej kultúry, vďaka čomu tam uvidíte pestrú zmes zaujímavých a cenných pamiatok.



 

Pohodlne z Burgasu i zo Sofie

Zo Slovenska sa letecky dostanete do Sofie alebo do prímorskej časti pri Burgase. Z letných rezortov môžete využiť možnosti tour operátorov alebo si prenajmite auto a za dve a pol hodinu ste v Plovdive. Podstatne jednoduchšia je cesta z hlavného mesta, ktoré má s Plovdivom autobusové aj vlakové spojenie, ktoré vás za niečo vyše dve hodiny dovezie do cieľa vašej cesty. Počas dňa máte k dispozícii niekoľko liniek, takže si pohodlne môžete naplánovať aj dlhší výlet.

 

Staroveké divadlo

Z rímskeho obdobia sa podarilo uchovať v meste dve dôležité pamiatky. Jednou z nich je staroveké divadlo, ktoré vysekali priamo do jedného z kopcov v okolí. Amfiteáter je starý vyše 2000 rokov a po dlhé obdobie bol ukrytý pod nánosmi pôdy. Opätovne ho objavili až v 20. storočí. V období najväčšej slávy sa tam zmestilo 7000 ľudí a využíval sa na kultúrne predstavenia a mestské stretnutia. Staroveké divadlo sa podarilo zrekonštruovať do takého stavu, že sa počas leta využíva aj v súčasnosti. Organizujú tam napríklad predstavenia opery a starých divadelných hier.

 

Staroveký štadión

Pôvodné mesto, ktoré ležalo na území súčasného Plovdivu na prelome tisícročí, sa nazývalo Trimontium. Z tohto obdobia pochádza aj ďalšia dôležitá pamiatka, ktorou bol štadión. Ten sa využíval najmä na zápasy gladiátorov. V tej ére sa tam zmestilo takmer 30 000 ľudí a bol najväčším štadiónom na Balkáne. Dodnes sa nepodarilo z tejto stavby uchovať veľkú časť. Archeológovia vykopávali jeho ruiny postupne a čiastočne ich museli renovovať, aby dokázali turistom demonštrovať, ako vyzeral štadión v minulosti. Keďže nemá natoľko dobrú statiku, využíva sa iba na prehliadky a neorganizujú sa tam žiadne podujatia.

 

Historické centrum

Nádherná prechádzka na vás čaká aj v centre Plovdivu. Tam sa podarilo uchovať mnoho budov, ktoré odrážajú balkánsku tradíciu a architektúru. Dve z týchto stavieb môžete navštíviť a pozrieť sa, ako kedysi žili tunajší mešťania. Prvý z domov patril rodine Stepana Chindlijana. Postavený bol v 19. storočí a už jeho fasáda púta pozornosť jemnou modrou farbou a rôznymi ornamentmi. Vo vnútri nájdete súkromné aj spoločenské priestory tejto rodiny. Viacero stien zdobia nádherné maľby, ktoré trvalo dokončiť niekoľko mesiacov. V susedstve sa nachádza ďalšia významná budova Balabanov dom, ktorý bol úplne zničený a postavili ho nanovo do rovnakej podoby, čo dosiahli pomocou uchovaných dokumentov a fotografií.

 

Spievajúca fontána

Okolo spievajúcej fontány sa nachádza veľký mestský park, ktorý je obľúbeným miestom na prechádzky. Počas dňa vyzerá vodná plocha ako umelo vytvorené jazierko, ktoré si ten najväčší poklad necháva na večerné hodiny. Vtedy sa divákom predstaví úžasná spievajúca fontána, spojená so svetelnou šou. Odporúčame vám raz si pozrieť toto predstavenie aj s hudobným sprievodom priamo v parku a druhý večer sa vyberte na jeden z blízkych končiarov, aby ste si mohli dokonale vychutnať aj svetelné efekty.

 

Mešita Džumaja

Pôvodne sa na mieste súčasnej mešity nachádzal kostol. No keď Plovdiv napadli vojaci Osmanskej ríše, rozhodli sa potlačiť kresťanstvo do úzadia a svätostánok prestavali na mešitu. Tej až dodnes dominuje nádherný farebný minaret, ku ktorému neskôr pristavali väčšiu budovu, do súčasnej podoby dodatočne rekonštruovalej v 18. storočí.

 

Kláštor Bachkovo

Mnoho historických pokladov ukrýva aj okolité pohorie. Jedným z najcennejších je kláštor Bachkovo, ktorý je druhým najstarším ortodoxným chrámom v Bulharsku. Má významnú pozíciu medzi pútnickými miestami, pretože sa tam nachádza vzácna ikona. Dôležité sú tiež nástenné fresky, ktoré pochádzajú z 13. storočia. Od kláštora sa po pár minútach dostanete do historickej štvrte mesta Asenovgrad, v ktorej uvidíte vzácne dobové budovy.

 

Asenova pevnosť

Druhý výlet z centra Plovdivu povedie k úžasnej pevnosti Asenova. Tá sa týči nad riekou a ponúka pohľad na nádherné hory v okolí. Podľa historikov bola táto oblasť osídlená už pred 6000 rokmi. Asenova pevnosť pochádza z 12. storočia a dnes sa z nej podarilo uchovať už len kostol, kaplnku a časť hradieb.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa